Kako pronaći adekvatan tip motokultivatora po pristupačnoj ceni?


Građevina Život


Da biste imali uredno i plodno zemljište, koje će dati bogate useve, morate se pobrinuti o njegovom obrađivanju. Za te poslove će vam biti potrebni razni alati i mašine. Neki od njih će vam uštedeti vreme provedeno u radu i olakšati deo posla.

Široku primenu u obrađivanju zemljišta imaju motokultivatori. Oni su nezamenljive mašine za voćare, baštovane, vinogradare i ostale ljude koji obrađuju manje površine zemlje. Relativno su povoljni, jednostavni za upotrebu i ekonomični u potrošnji. Obavljaju širok sprektar poslova u ratarstvu – oranje, rahljanje, drljanje i osipanje zemlje.

Ima nekoliko tipova motokultivatora. Da biste izabrali onaj koji je vama potreban, važno je da, prilikom izbora, ne pogrešite. Zato obratite pažnju na servisne karakteristike, dodatne priključke, kvalitet i cenu motokultivatora.

Za početak, treba razmisliti o tome za šta će vam ova mašina služiti. Ako je potrebna za manje zadatke, u manjem obimu posla, onda je motokultivator pravi alat za potrebe vaših radova. Mnogo će vam pomoći u zemljanim radovima, trošeći malu količinu resursa.

Nekadašnji motokultivatori su bili teški za rukovanje. Imali su teške motore, koji su zahtevali konstantan napon. Pošto je kabal, koji je obezbeđivao napajanje, pružao ograničen domet rada, ljudi su se umarali kao i prilikom ručnog rada. Umesto da olakšaju rad, te mašine su ga još više komplikovale.

S druge strane, moderni motokultivatori su otklonili sve nedostatke svojih prethodnika. Oni danas omogućavaju ljudima da kvalitetno, brzo i praktično obavljaju sve potrebne poslove. 

Odnos modela i cene motokultivatora

Laki modeli motokultivatora, težine od 9 do maksimalnih 30 kilograma, pogodni su za upotrebu na manjim površinama. Njihova snaga je mala i, u odnosu na to, ovi motokultivatori imaju najpristupačniju cenu. Najčešće imaju električne motore. 

Motokultivatori najmanje težine i snage mogu obrađivati meko zemljište, do dubine od 10 centimetara. Imaju jednu brzinu rotacije rezača, koja iznosi 130 obrtaja u minuti. Međutim, motokultivatori težine od 20 do 30 kilograma imaju 2 brzine i proizvode dvostruko više obrtaja u minuti. Oni su odlični pomoćnici vinogradarima, voćarima i baštovanima.

Osim toga, mala težina omogućava da ih svako može samostalno nositi. Pogodni su i za transport, pa ih možete spakovati u svoja vozila i preneti na mesto koje ćete obrađivati. Zbog svoje kompaktnosti, ovi laki modeli motokultivatora mogu dokučiti svaku površinu, koja je nedostižna većim i težim mašinama. Njima možete obrađivati zemlju u uskim prostorima, zavučenim uglovima, blizu stabala i sličnim mestima.

Srednji motokultivatori, prosečne težine od 50 kilograma, veoma su stabilni i udobni za rad. Imaju tri zupčanika, 2 sa prednje i 1 sa zadnje strane, koja idu do 35 centimetara u dubinu zemlje. Lako se koriste na malim i srednjim površinama, koje zahtevaju redovnu obradu u toku godine. 

Dovoljni su za letnje zemljane radove, a koriste ih amateri ili poluprofesionalci u poljoprivredi i baštovanstvu. Zbog svojih karakteristika, imaju mogućnost za instaliranje dodatnih priključaka. Predstavljaju jednostavne, pouzdane i efikasne mašine, čija cena motokultivatora  je viša, u odnosu na lake modele, ali srazmerna kvalitetima koje poseduju.

Teški motokultivatori premašuju težinu od 70 kilograma. Upotrebljavaju se na velikim, neobradivim površinama, a još lakše mogu obavljati poslove na manjim. Dubina obrade zemljišta ovim motokultivatorima iznosi 20 centimetara. 

Na njih možete instalirati dodatne priključke, poput plugova ili kolica. Prema tome, u zavisnosti od modela, mogu vući težinu preko 200 kilograma. Ovi uređaji imaju mnogo višu cenu od lakih i srednjih modela. Međutim, to i nije iznenađenje, jer su opremljeni snažnom i kvalitetnom tehnologijom.








Srodni tekstovi:


HTZ oprema za građevinske radnike

Gradilišta su poznata po tome što predstavljaju znatno veću opasnost od bilo kog drugo...

Detaljnije

Sve o slavinama što treba da znate

Slavine su neophodne u svakom domaćinstvu za kontrolu protoka vode u kući ili stanu. Ovde vam predst...

Detaljnije

Prednosti koje daje električni trotinet

Prevozno sredstvo koje daje efikasnu, fleksibilnu i uvek dostupnu vožnju, jeste električni trotinet....

Detaljnije

Energija za dvoje! Kako trudnice mogu pobediti osećaj umora i iscrpljenosti?

Trudnoća je jedno od najuzbudljivijih, ali i najzahtevnijih perioda u životu žene. Kako telo prolazi...

Detaljnije
Copyright © 2018 Srbija-EU. All rights reserved.
Izrada sajta by GW, SEO by WBS