Kad krunice za zube postanu deo vašeg osmeha


Zdravlje Zdravlje

krunice za zube

Često se može čuti da neko ide da stavi krunice za zube, dosta se priča o tome da li je neko od poznatih ličnosti sređivao zube i stavljao navlake. Nisu to dve različite stvari, već zapravo jedno te isto, dakle reči krunica i navlaka sinonimi su za vrstu veštačkog zuba koji služi da nadoknadi nedostajući zub u vilici. Još jedna njihova uloga je da se obnovi postojeći zub i da se vrati izgled nekadašnjeg lepog zuba. 

Krunice za zube na oštećenim zubima

Kada se pojavi najčešća bolest na zubima, a to je karijes, vrlo važno je da se to otkrije u početku. A da bi se problem kao što je karijes otkrio u nastanku, potrebno je ne da se čeka da zub zaboli, jer je tada već bolest uzela maha, već da se ide na redovne preglede. Odlasci na redovne preglede umnogome zavise od navika koje smo usvojili u detinjstvu. Ukoliko, na primer, dete ima roditelje koji ne poklanjaju dovoljno pažnje zdravlju zuba i ne idu redovno zubaru, vrlo je moguće da će i dete razviti slične navike. Takođe, neretko se dešava da roditelji prenesu svoj strah od zubara i na dete, te postave i tu psihološku barijeru koja svakako pravi više štete nego koristi. Kada se na zubu pojavi karijes, a on se ne otkrije na vreme, dešava se da on s vremenom oštećuje sve veću površinu zuba. Onda zub počne da boli, pacijent odlazi stomatologu, koji uspeva da ga popravi, ali da bi uklonio karijes mora da izbuši veći deo zuba. Zatim se postavlja velika plomba, a jedan deo zuba je potpuno izgubljen. U tom slučaju, da ne bi došlo do toga da se i preostali deo zuba okrnji, potrebno je zaštititi ga koliko god je to moguće i na njega staviti navlaku, odnosno krunice za zube. Taj proces izgleda tako što se postojeći sub izbrusi tako da se napravi nešto nalik na stubić na koji se kasnije zacementira krunica. 

Krunice za zube se prave od različitih materijala, te na kraju sve zavisi od toga koliko ste novca planirali da uložite u njih. Metalokeramičke krunice za zube polako bivaju prevaziđene usled nekih nedostataka, te se pacijenti odlučuju za nešto popularnije cirkonijum keramičke krunice.

Krunice za zube i implanti

Kada je reč o implantologiji, odnosno ugrađivanju veštačkih zuba u vilice, krunice za zube su obavezni deo tog procesa. Stručnjaci kažu da je nedostatak zuba najbolje nadomestiti ugradnjom implanata, koji će na najbolji način omogućiti da ne dođe do deformisanja vilice. Međutim, mnogi su skeptični prema njima, te se vrlo često misli da je to nepouzdan proces koji se završava neuspešno, tačnije time što vilica odbaci ugrađeni šraf koji služi kao osnova na koju se postavljaju krunice za zube. Taj mit bi trebalo razbiti, jer su izuzetno retki slučajevi da se to desi, te nema razloga za brigu ako pacijent uz sebe ima iskusnog i proverenog implantologa i oralnog hirurga. Nakon što se ugrade šrafovi, na njih se nakon izvesnog vremena koje treba da prođe postavljaju uglavnom keramičke krunice za zube, što će održati osmeh pacijenta prirodnim, zdravim i lepim.
Srodni tekstovi:


Zanimljive činjenice o pivu

Ljubitelji napitka od hmelja se ne bave baš naročito time kada je pivo nastalo ili u kojoj se...

Detaljnije

Vodič za efikasno korišćenje promotivnih materijala za početnike u poslovanju

Za skok pri pokretanuvlastitog posla potrebno je mnogo rada, a početak poslovanja donosi mnogo novih...

Detaljnije

Benefiti trčanja na traci: zašto biste trebali da imate ovu spravu?

Svi mi znamo koliko je fizička aktivnost bitna za naše zdravlje. Međutim, zbog ubrzanog način...

Detaljnije

Kvantna medicina: nova era u dijagnostici i terapiji

Kvantna medicina je relativno nova oblast medicine koja se zasniva na primeni kvantne fizike u dijag...

Detaljnije
Copyright © 2018 Srbija-EU. All rights reserved.
Izrada sajta by GW, SEO by WBS