Vrste cirkulara i testera za drva


Građevina GrađevinaSezona je opremanja domaćinstava drvima za novu zimsku sezonu za koju najavljuju da će biti duga i hladna. Svi koji se greju na drva znaju koliko je priprema potrebno izvršiti kako bi se napravile zalihe za narednu sezonu i hladne dane.

Jedan od zadataka tokom tog procesa je i angažovanje stručnog lica da obave sečenje drva, a to su najčešće oni koji ih režu cirkularom. Ovaj električni uređaj ima više modela i tipova koje vam predstavljamo u nastavku teksta. 

Važno je napomenuti da za svaki od njih treba imati osnovna znanja o rukovanju, merama zaštite i iskustva kako bi se koristili na najadekvatniji način. 

Ručni cirkular – kružna testera

Dva naziva za isti električni alat koji služi za brzo i precizno rezanje pravih linija. Ručni cirkular namenjen je pravljenju dugih rezova u debljim materijalima. Kao što mu i samo ime kaže nema postolja, već se sa njim rukuje tako što se drži sa obe ruke na tačno određenim mestima. Zato je važno da rukovanje planirate onda kada ste odmorni, koncentrisani i da niste pod dejstvom alkohola ili nekih lekova koji utiču na kognitivne funkcije. 

Uglavnom se, kao i ostale vrste cirkulara, koriste za obradu drveta, ali mogu da režu i druge materijale ako je to na njima naznačeno i ako imaju specijalna sečiva potrebna za to. 

Ovu kružnu testeru najčešće u praksi koriste za sečenja iverice, šperploča, drvenih greda, podova od tvrdog drveta ili podslojnih ploča. 

Stone ili stacionarne kružne testere

Najčešće korišćeni u praksi i verovatno prva asocijacija kada se pomene reč cirkular je onaj stacionarni ili kako ga još zovu i stoni. Njega isključivo koriste profesionalci i ljudi koji imaju dovoljno znanja i veština za rukovanje sa njim. Ovaj električni alat namenjen je sečenju i obradi drveta, velike je snage i radnog učinka. Naklonski list testere kod mnogih modela stonih cirkulara je zaslužan za visok kvalitet sečenja. 

Mogu se postavljati na raznim mestima što omogućava prenošenje i prevoz sa jednog na drugo mesto.  Ovaj cirkular je idealan alat za uzdužno i poprečno sečenje svih vrsta drvene građe. Pored drveta, može se koristiti i za sečenje aluminijuma ili metala ako je to navedeno u uputstvu. 

Postoji nekoliko načina da se profesionalci zaštite i podignu nivo sigurnosti na radu. Tome doprinosi i činjenica da postoji prekidač koji je zaštićen ključem čime se onemogućava lako pokretanje urađaja i dodatno osigurava bezbedno korišćenje. 

Prema vrsti reza razlikujemo testere za poprečno rezanje i one kružne za podužno rezanje

Postoji veoma velika razlika između ova dva tipa. One namenjene za poprečni rez imaju više reznih zuba od onih namenjenih za podužni rez. Ali se i tu razlikuje broj zuba koji zavisi od spoljnog prečnika (što je on veći, veći je i broj zuba) i može biti sa 48, 64, 96. Ovaj tip testera se korsiti obično kod ger mašina, stonog gera, poteznog štucera itd. 

Drugi tip za podužno rezanje namenjen je za mašinsko rastrugivanje drveta i one kao što je već pomenuto imaju znatno manji broj zuba i to najviše 48, a najmanje 16. Ovaj tim može imati i čistače. 

Srodni tekstovi:


Kako do stana - Saveti za mlade bračne parove

 Tržište nekretnina nikada nije doživelo procvat kao što je to slučaj u prethodni...

Detaljnije

Kako su se menjali sportovi na olimpijskim igrama kroz vekove?

Sportovi na Olimpijskim igrama su se drastično promenili od antičkog doba. Sve je počelo sa antičkim...

Detaljnije

Prednosti koje daje razmena učenika kao inovativni obrazovni program

Pohađanje nastave u okviru srednjoškolskog ili visokoškolskog obrazovanja za cilj ima ...

Detaljnije

Kada poželite najlepše zavese za spavaću sobu odaberite Mega Lux zavese

Mega Lux zavese su posebno dizajnirani modeli modernih i sofisticiranih zavesa koje su prilagođene ž...

Detaljnije
Copyright © 2018 Srbija-EU. All rights reserved.
Izrada sajta by GW, SEO by WBS