ZUBOBOLJA – BOL KOJI SE PAMTI


Zdravlje Zdravlje


Nikada ne treba potcenjivati važnost svakog zuba za lep izgled, pa čak i onih zuba koji se nalaze iza linije osmeha – razmaci u zadnjem delu usta, nastali usled nedostatka nekog zuba mogu izazvati različite probleme. Promene u zagrižaju zuba mogu uticati na opuštenost lica, pa tako, što je veći broj zuba koji nedostaju, veća je verovatnoća da će se stvoriti bore na licu, a time i prerano starenje. Danas je čovek svestan preventive svakog oboljenja, pa tako i bolesti zuba, jer uvek je bolje sprečiti nego lečiti. Zbog toga je redovna poseta stomatološkoj ordinaciji jedan vid sprečavanja kako bolesti, tako i neprijatnijh stomatoloških intervencija. Za zdravlje zuba, najvažnije je pravilno održavanje oralne higijene, jer zdravi zubi omogućavaju pravilnu ishranu i lep osmeh. Neophodno je zube prati bar 2 puta dnevno i ići povremeno u stomatološke ordinacije – barem 2 puta godišnje da bi se eventualno rano otkrio karijes ili kamenac. Stomatološka ordinacija Panakeia je mesto gde vam je dobrom dijagnostikom, preventivno, ili u ranoj fazi zaustavljena moguća zubobolja – bol koji se zauvek pamti, koji ne prolazi nikad sam i zbog kojeg možete ostati bez zuba, ukoliko ignorišete bol i odlažete odlazak zubaru.

KAKO BEZ STRAHA UĆI U STOMATOLOŠKU ORDINACIJU?

Kada čujemo iritantni zvuk stomatološke bušilice, on automatski budi kod nas strah od bola, a strah podstiču i miris stomatološke ordinacije, miris zuba koji se buši, zubarska stolica, beli mantil i nelagodnost od igle. Pacijenti taj strah mogu da nose od detinjstva, ako se u dečijem uzrastu desila neka neprijatnost, ali ima i starijih koji su doživeli neku traumu. Poznato je da se pacijenti vraćaju onim stomatološkim ordinacijama gde je pristup zubara bio prijatan, opušten, ali jedini način je redovna poseta zubaru i poverenje koje se stekne. Nekada je dovoljno da pacijent prepriča svoju traumu, pa da se odmah i oslobodi tog straha. U tom trenutku bi se reklo da je stomatološka ordinacija zapravo psihološka radionica, pa se najčešće dešava da pacijent posle jednog prijatnog razgovora i svog rasterećenja straha, krene redovno da posećuje stomatologa, da ne bi ponovo zapao u veće probleme sa zubima. Drugi razlog nelagodnosti koju osećamo kod zubara je narušena distanca od 1,5 m koju držimo tokom naših veza u svakodnevnom životu. Kada pacijent sedne u zubarsku stolicu i zubar vrši pregled, pacijent gubi tu svoju zonu konfora i intimnosti, pa bez obzira na njegovu samouverenost, dođe do neke blage ukočenosti. Stomatolozi su toga svesni i lagano ulaze i krše zonu prijatnosti, jer u onim stomatoškim ordinacijama gde se osećate napadnuto, više se ne vraćate! Strah je posebno naglašen ako su se neke bolne intervencije vršile bez anestezije, ali to je sada prošlost, jer u proteklih 20 godina postoje anestezije koje se redovno daju prilikom svake intervencije i koje potpuno obezbole mesto za rad i olakšavaju boravak u stomatološkoj ordinaciji.

KAKO UBLAŽITI ZUBOBOLJU?

Pošto je pravilo zubobolje da se javi noću, vikendom, praznikom evo par saveta kako da malo ublažite zubobolju dok ne stignete zubaru – kockicu leda umotajte kesicom i prislonite na bolan zub ne bi li malo anestezirali pulpu. Drugi tradicionalni način je topla kesica čaja na spoljašnji otok. Pak-papir natopljen sirćetom, a sa druge strane mlevenim biberom, pomaže vam da odvratite misli od zubobolje.
Srodni tekstovi:


Kako najlakše doći do Bugarske u predstojećoj sezoni?

Poseta Bugarskoj svakom pruža prijatan odmor. I dok drugi zbog udaljenosti ređe imaju priliku da pos...

Detaljnije

KAKO AUTO ŠKOLA MOŽE DA OLAKŠA PROCES OBUKE?

Ispravan odabir auto škole će učiniti čitavu obuku mnogo lakšom i bržom. Novi kandidat...

Detaljnije

Kako se boriti protiv tamnih podočnjaka

Tamni krugovi smešteni ispod vaših očiju predstavljaju mnogo veći problem od neispavan...

Detaljnije

Asertivna komunikacija - šta je i kako se postiže

Komunikacija je izuzetna karikta u lancu svakodnevnih životnih i radnih obaveza. Upotreba i pravilno...

Detaljnije
Copyright © 2018 Srbija-EU. All rights reserved.
Izrada sajta by GW, SEO by WBS