ZUBOBOLJA – BOL KOJI SE PAMTI


Zdravlje Zdravlje


Nikada ne treba potcenjivati važnost svakog zuba za lep izgled, pa čak i onih zuba koji se nalaze iza linije osmeha – razmaci u zadnjem delu usta, nastali usled nedostatka nekog zuba mogu izazvati različite probleme. Promene u zagrižaju zuba mogu uticati na opuštenost lica, pa tako, što je veći broj zuba koji nedostaju, veća je verovatnoća da će se stvoriti bore na licu, a time i prerano starenje. Danas je čovek svestan preventive svakog oboljenja, pa tako i bolesti zuba, jer uvek je bolje sprečiti nego lečiti. Zbog toga je redovna poseta stomatološkoj ordinaciji jedan vid sprečavanja kako bolesti, tako i neprijatnijh stomatoloških intervencija. Za zdravlje zuba, najvažnije je pravilno održavanje oralne higijene, jer zdravi zubi omogućavaju pravilnu ishranu i lep osmeh. Neophodno je zube prati bar 2 puta dnevno i ići povremeno u stomatološke ordinacije – barem 2 puta godišnje da bi se eventualno rano otkrio karijes ili kamenac. Stomatološka ordinacija Panakeia je mesto gde vam je dobrom dijagnostikom, preventivno, ili u ranoj fazi zaustavljena moguća zubobolja – bol koji se zauvek pamti, koji ne prolazi nikad sam i zbog kojeg možete ostati bez zuba, ukoliko ignorišete bol i odlažete odlazak zubaru.

KAKO BEZ STRAHA UĆI U STOMATOLOŠKU ORDINACIJU?

Kada čujemo iritantni zvuk stomatološke bušilice, on automatski budi kod nas strah od bola, a strah podstiču i miris stomatološke ordinacije, miris zuba koji se buši, zubarska stolica, beli mantil i nelagodnost od igle. Pacijenti taj strah mogu da nose od detinjstva, ako se u dečijem uzrastu desila neka neprijatnost, ali ima i starijih koji su doživeli neku traumu. Poznato je da se pacijenti vraćaju onim stomatološkim ordinacijama gde je pristup zubara bio prijatan, opušten, ali jedini način je redovna poseta zubaru i poverenje koje se stekne. Nekada je dovoljno da pacijent prepriča svoju traumu, pa da se odmah i oslobodi tog straha. U tom trenutku bi se reklo da je stomatološka ordinacija zapravo psihološka radionica, pa se najčešće dešava da pacijent posle jednog prijatnog razgovora i svog rasterećenja straha, krene redovno da posećuje stomatologa, da ne bi ponovo zapao u veće probleme sa zubima. Drugi razlog nelagodnosti koju osećamo kod zubara je narušena distanca od 1,5 m koju držimo tokom naših veza u svakodnevnom životu. Kada pacijent sedne u zubarsku stolicu i zubar vrši pregled, pacijent gubi tu svoju zonu konfora i intimnosti, pa bez obzira na njegovu samouverenost, dođe do neke blage ukočenosti. Stomatolozi su toga svesni i lagano ulaze i krše zonu prijatnosti, jer u onim stomatoškim ordinacijama gde se osećate napadnuto, više se ne vraćate! Strah je posebno naglašen ako su se neke bolne intervencije vršile bez anestezije, ali to je sada prošlost, jer u proteklih 20 godina postoje anestezije koje se redovno daju prilikom svake intervencije i koje potpuno obezbole mesto za rad i olakšavaju boravak u stomatološkoj ordinaciji.

KAKO UBLAŽITI ZUBOBOLJU?

Pošto je pravilo zubobolje da se javi noću, vikendom, praznikom evo par saveta kako da malo ublažite zubobolju dok ne stignete zubaru – kockicu leda umotajte kesicom i prislonite na bolan zub ne bi li malo anestezirali pulpu. Drugi tradicionalni način je topla kesica čaja na spoljašnji otok. Pak-papir natopljen sirćetom, a sa druge strane mlevenim biberom, pomaže vam da odvratite misli od zubobolje.








Srodni tekstovi:


Energija za dvoje! Kako trudnice mogu pobediti osećaj umora i iscrpljenosti?

Trudnoća je jedno od najuzbudljivijih, ali i najzahtevnijih perioda u životu žene. Kako telo prolazi...

Detaljnije

ZAŠTITNE NAOČARE – MALA INVESTICIJA, VELIKA KORIST

Oduvek je zaštita na radu bila oblast kojom su se stručnjaci bavili sa posebnom pažnjom, unap...

Detaljnije

Šta videti u Parizu

Pariz, grad svetlosti jedna od glavnih svetskih tursitičkih destinacija. Statistički gledano Pariz j...

Detaljnije

Da li je moguće da bude izbegnuta operacija hemoroida?

Različiti su uzroci koji dovode do pojave hemoroida. U principu, neposredno ispod sluzokože koja se ...

Detaljnije
Copyright © 2018 Srbija-EU. All rights reserved.
Izrada sajta by GW, SEO by WBS