Šta sve treba redovno da proveravate na svom automobilu?


Putovanja Život


Unutrašnjost automobila, volan menjači i sedištaBriga o automobilu slična je brizi o zdravlju. Vozači često zanemaruju važnost redovne provere automobila, ali kao što je ljudskom telu potrebna stalna pažnja i održavanje da bi bilo zdravo, tako i automobil zahteva sličnu posvećenost. Redovna provera ne samo da produžava vek trajanja vozila, već i garantuje sigurnost na putu, efikasnost u vožnji i smanjenje neplaniranih troškova. U nastavku vam predstavljamo neke od stvari koje treba redovno da proveravate.

Provera tečnosti motora

Prva linija odbrane vašeg motora je redovna provera tečnosti motora. Ova vitalna aktivnost pomaže u očuvanju optimalnih performansi automobila i sprečava potencijalne probleme koji mogu nastati zbog nedostatka tečnosti.

Motorno ulje, antifriz, tečnost za kočnice i servo upravljača su ključni elementi koje treba proveravati svakog meseca ili pre dugih putovanja. Antifriz treba koristiti tokom zimskih meseci, a cena antifriza je vrlo pristupačna i zavisi od kvaliteta.

Antifriz, poznat i kao rashladna tečnost, štiti motor od smrzavanja, korozije i pregrevanja. Tokom hladnih dana, smrzavanje motora može dovesti do ozbiljnih problema i skupih popravki. Preporučuje se da se nivo antifriza proverava pre početka zimskog perioda i tokom hladnijih meseci. Važno je koristiti odgovarajući tip antifriza, koji je kompatibilan s vašim vozilom.

Provera motornog ulja omogućava vozačima da spreče pregrevanje motora, dok pravilne količine antifriza zimi štite motor od smrzavanja. Njihova pravilna upotreba i održavanje garantuju dugovečnost i pouzdanost vozila.

Kontrola kočnica

Kontrola kočnica je od suštinske važnosti za bezbednost vozača i putnika. Redovno proveravanje stanja kočnica smanjuje mogućnost nesreća.

Kočnice se sastoje od više komponenti, uključujući kočione pločice, diskove i tečnost, koje moraju raditi u savršenoj harmoniji. Ako se primeti da kočnice proizvode čudne zvuke, kreću sporo ili ima povećane putanje zaustavljanja, vreme je za detaljnu proveru.

Njihovo redovno održavanje potrebno je vršiti najmanje svakih šest meseci ili nakon pređenih 10,000 kilometara. Vozači bi takođe trebalo redovno da proveravaju nivo kočione tečnosti, jer nedostatak iste može narušiti funksionalnost kočnica i povećati rizik od nesreća. Ako dođe do problema, preporučuje se da odmah potraže pomoć profesionalnog servisera za automobile.

Provera pneumatika

Provera pneumatika je važna za sigurnost vožnje, pružajući stabilnost vozilu i optimalan kontakt sa kolovozom.

Ključno je, ne samo redovno proveravati pritisak u gumama, već i dubinu šara. Pravilno napumpani pneumatici omogućavaju bolju kontrolu nad vozilom, smanjenje potrošnje goriva i produžavaju vek trajanja samih guma. Preporučuje se provera pritiska svakodnevno pre dugih putovanja i barem jednom mesečno za redovnu vožnju.

Takođe, dubina šara je od izuzetne važnosti. Zakon u Srbiji nalaže minimalnu dubinu šare od 1.6 mm, ali je preporučljivo menjati gume kad se dubina šare smanji ispod 3 mm, kako bi se osigurale optimalne performanse i bezbednost na putu, posebno u mokrim uslovima.

Crni točak koji se nalazi na crno crvenom automobilu

Provera osvetljenja

Redovna provera funkcionalnosti svih svetlosnih uređaja na vozilu je ključna za bezbednost svih učesnika u saobraćaju.

Prema važećim zakonima, neispravna svetla mogu rezultirati kaznama, ali još važnije, ugrožavaju sigurnost vozača i putnika. Svakodnevna provera svetala, pre nego što se upustite u vožnju, može sprečiti potencijalne probleme na putu.

Svetla za maglu, kratka i duga svetla, žmigavci, kao i stop svetla, moraju biti potpuno ispravni. Njihova funkcionalnost omogućava vozačima da jasno vide put ali i da budu vidljivi drugim učesnicima u saobraćaju.

U zimskom periodu, kada su uslovi vožnje često otežani zbog magle i snežnih padavina, funkcionalna svetla su od presudnog značaja. Redovno proveravajte i čistite svetlosne uređaje, kako bi bili uvek spremni za upotrebu.

Ne zaboravite ni na unutrašnje osvetljenje vozila koje doprinosi vašoj udobnosti i sigurnosti. Mala briga o svetlima može značajno poboljšati vašu vožnju.

Provera upravljačkog sistema

Bezbednost i kontrola vozila značajno zavise od ispravnosti upravljačkog sistema te je neophodno redovno pregledati njegovu funkcionalnost.

Na ovaj način, vozači mogu na vreme uočiti i otkloniti potencijalne kvarove. Proverite stanje letve volana, kugli zgloba i servo-pumpe kako biste izbegli neprijatnosti u vožnji. Kvarovi upravljačkog sistema mogu dovesti do gubitka kontrole, što je opasno i može izazvati ozbiljne nesreće.

Redovan pregled upravljačkog sistema se kod nas, ali i u svetu preporučuje na svakih 10.000 kilometara ili u okviru godišnjeg servisa. Ukoliko osetite bilo kakve neuobičajene vibracije, škripanje ili težak rad volana, odmah posetite serviser. Uređen i funkcionalan upravljački sistem osigurava sigurnu i prijatnu vožnju na svim putnim uslovima.

Provera akumulatora

U svakom automobilu, akumulator je ključni deo, koji omogućava pokretanje motora i napajanje električnih sistema vozila. Bez funkcionalnog akumulatora, vaš automobil može ostati nepokretan.

Redovna provera akumulatora je stoga od suštinske važnosti. Akumulator se najčešće proverava vizuelno, tražeći znakove korozije, oštećenja ili curenja kiseline. Prozori za proveru nivoa elektrolita (ako postoje) takođe su važni.

Posebnu pažnju treba obratiti na klemne spojeve i terminale koji treba da budu čisti i čvrsto pričvršćeni. Znatno produžava vek trajanja akumulatora.

Preporučljivo je proveravati akumulator najmanje svakih šest meseci, a tokom zimskih meseci čak i češće, zbog niskih temperatura koje mogu smanjiti njegov kapacitet.

Redovna provera i održavanje akumulatora osigurava pouzdan rad vašeg vozila. Vaš automobil će biti spreman da odgovori na sve izazove vožnje sa sigurnošću i efikasnošću.

Ovo su samo neke od važnih stvari na koje treba da obratite pažnju i da stalno proveravate. Za još korisnih tekstova nastavite da čitate naš sajt.






Srodni tekstovi:


Zanimljive činjenice o pivu

Ljubitelji napitka od hmelja se ne bave baš naročito time kada je pivo nastalo ili u kojoj se...

Detaljnije

Etički aspekti video nadzora: Balans između privatnosti i sigurnosti

Video nadzor je postao sveprisutan u današnjem društvu, kako u javnim prostorima, tako...

Detaljnije

Ubrzani tempo života, kako putovanja mogu pomoći u oporavku i relaksaciji

Ubrzani tempo savremenog života često nas ostavlja iscrpljenim i pod stalnim stresom, što mož...

Detaljnije

Paneli za zidove u trendovima moderne gradnje

Savremena gradnja se brzo menja korišćenjem novih tehnologija, inovativnih materijala i ekolo...

Detaljnije
Copyright © 2018 Srbija-EU. All rights reserved.
Izrada sajta by GW, SEO by WBS