Pametan način kupovine u doba korone: Vodič za onlajn šoping


Život Život


Globalna pandemija virusa COVID-19 je u velikoj meri izmenila navike ljudi na globalnom nivou. Drugačije se pozdravljamo, drugačije se družimo, drugačije hodamo ulicom, naposletku drugačije razmišljamo. Mere zaštite zdravlja, koje između ostalog podrazumevaju i socijalnu distancu, samim time su izmenile i naš odnos prema kupovini, koja predstavlja značajnu stavku u organizovanju svakodnevice svakog pojedinca. Moderne tehnologije u velikoj meri pomažu funkcionisanju mehanizma društva uopšte, pa samim time onlajn kupovina prestaje da bude alternativno rešenje i postaje primaran način nabavke potrebnih dobara. Ponašanje na mreži, međutim, ima drugačija pravila i, pored svih benefita onlajn šopinga, važno je biti dovoljno informisan i obratiti pažnju na više stavki koje mogu uticati na zadovoljstvo kupaca preko interneta.

Identitet prodavca i vaše informacije

Prvo pravilo kupovine preko interneta jeste provera bezbednosti. U vezi sa time, vrlo je važno da proverite indentitet prodavca pre no što se prepustite uživanju u šopingu. Za razliku od iskustva kupovine u prodavnicama i buticima u kojima ste fizički prisutni, onlajn prodavci vam moraju pružiti na uvid određene podatke o sebi ne bi li dokazali legitimitet svoje prodavnice. Na prvom mestu dakle proverite da li je naveden naziv firme, broj telefona, kao i adresa sedišta firme i elektronske pošte. Što se tiče informacija koje vi delite sa prodavcem, sasvim je u redu da ostavite svoj kontakt i broj platne kartice, jer su te informacije potrebne za realizaciju kupovine. Ukoliko, međutim, uz ove podatke prodavac zahteva neke dodatne, kao što je na primer broj lične karte, to je razlog da budete sumnjičavi.

Bezbedne i proverene web lokacije

Dokaz o postojanju zaštite od eventualnih zloupotreba je takozvani SSL (sigurnosni protokol šifrovane komunikacije na internetu) i trebalo bi da izbegavate kupovinu na sajtovima koji to nemaju. Prepoznaćete ga po simbolu katanca u vrhu pretraživača i početnim slovima u adresnoj traci, koja bi trebalo da se promene iz “http” u “https”. U osnovi je najbolje kupovati na proverenim web lokacijama, kao što je platforma za onlajn kupovinu Shoppster, koja sadrži istaknute uslove korišćenja, politiku privatnosti i prava potrošača. Na taj način ćete biti sigurni da će prodavac vaše podatke koristiti isključivo u svrhu prodaje i biti upućeni u svoja prava kao kupca.

Mogućnosti šireg izbora i uštede

Kada kupujete onlajn iskoristite sve benefite ovakvog šopinga, među kojima je na prvom mestu širi izbor proizvoda i transparentnost cena, te samim time i lakše poređenje različitih ponuda. Na ovaj način vi zapravo, birajući kupovinu preko interneta, možete značajno uštedeti i u vezi sa time je dobro znati da će cene u e-prodavnicama biti niže no u fizičkim, jer internet prodavnice nemaju troškove na zakup prostora i osoblje. Dok kupujete onlajn svakako štedite vreme koje biste utrošili na odlazak u prodavnicu i redove, tako da možete sebi dopustiti lukuz da malo duže birate proizvode i uporedite njihove cene, ne biste li došli do najbolje ponude. Još jedan od benefita koji je u vezi sa prethodno rečenim je činjenica da pri kupovini preko interneta dobijate na uvid ukupan iznos koji ste utrošili, te se možete lako preračunati i eventualno predomisliti pre samog plaćanja.

Informacije o dostavi

Činjenica da će veći trgovinski lanci, koji pored takoreći tradicionalnih prodavnica imaju i internet ponudu, uglavnom nuditi besplatnu dostavu, mnogima će biti dovoljan razlog da se radije odluče na “kupovinu iz fotelje”. S druge strane, ukoliko dostava nije besplatna, informišite se o iznosu ovih troškova pre no što finalizujete vašu kupovinu. Ukoliko kupujete proizvode koji su vam potrebni u što kraćem roku, obratite pažnju na informaciju u vezi sa rokom dostave, koja bi trebalo da bude jasno istaknuta i uglavnom zavisi od vaše lokacije. Ova stavka mahom ne pravi značajnu razliku, ali je dobro imati je na umu u određenim situacijama.

Elektronska trgovina je doživela ekspanziju pod uticajem novonastale situacije i aktuelan podatak je da je na globalnom nivou porasla za više od 16 odsto. Mnogi koji su se na ovaj vid nabavke odlučili silom prilika, ubrzo su uvodeli da je on značajno praktičniji i nevezano za okolnosti. S druge strane, onlajn kupovina u određenom smislu predstavlja i zeleni način kupovine, budući da podrazumeva značajnu uštedu energije. Čini se, prema tome, da je ovo jedna od novostečenih navika koje će se zadržati i nakon prevazilaženja izazova koje trenutna situacija sobom nosi. Ukoliko iz iskustva i brojnih izvora informacija naučimo pravila o odgovornom i bezbednom ponašanju na internetu, sasvim sigurno ćemo se i ubuduće rado odlučivati za onlajn šoping.






Srodni tekstovi:


Prednosti koje daje razmena učenika kao inovativni obrazovni program

Pohađanje nastave u okviru srednjoškolskog ili visokoškolskog obrazovanja za cilj ima ...

Detaljnije

Sportske vesti sa Olimpijade ili kako su nas naši heroji obradovali

Olimpijske igre u Tokiju su se zvanično završile, a prašina zbog istorijskog uspeha na...

Detaljnije

Online kupovina - Kako do Kérastase proizvoda u Srbiji?

U moru brendova koji ženama (a i muškarcima) obećavaju preporođenu, sjajnu kosu koja će ostav...

Detaljnije

Kad krunice za zube postanu deo vašeg osmeha

Često se može čuti da neko ide da stavi krunice za zube, dosta se priča o tome da li je neko od pozn...

Detaljnije
Copyright © 2018 Srbija-EU. All rights reserved.
Izrada sajta by GW, SEO by WBS