Zašto je važan adekvatan izbor posteljine za krevet?


Zdravlje

Mesto na kojem spavamo je ono mesto na kojem bi trebalo da provedemo jednu trećinu vremena u toku 24 sata. Druge dve trećine ispunjene su obično radnim i slobodnim vremenom. Zato treba nastojati da svaku trećinu jednog dana provedemo što je kvalitetnije moguće. 

Kada je u pitanju spavanje, stručnjaci su saglasni oko toga koliki značaj ima na čovekovo celokupno zdravlje i opšte funkcionisanje, posebno u delu održavanja imuniteta čoveka  na optimalnom nivou. 

A kvalitet sna značajno zavisi od izbora posteljine i adekvatnog odnošenja prema njoj u smislu redovne zamene i očekivanog načina održavanja.  

Uticaj koji ima na zdravlje čoveka

Materijal na kojem spavate i kojim se pokrivate može uticati na vaše zdravlje, posebno na vašu kožu koja dolazi u dodir sa njim. Osim što može onemogućavati koži da pravilno diše, može izazvati i razne alergijske reakcije. 

Održavanje higijene još jedna je bitna stavka kada je izbor ali i održavanje posteljine u pitanju. Prirodni materijal je lakši za održavanje i poželjan da bude u kontaktu sa kožom u odnosu na veštačke tkanine. Lako se pere i treba je često menjati. Po preporuci stručnjaka na 7-15 dana. 

Važna je i sa aspekta pružanja osećaja topline u hladnijim danima, jer tada lako može doći do prehlade korišćenjem neadekvatnih komada ili nedovoljno kvalitetnih. Ali je važno i da ne dolazi do pregrevanja u toku noći kada je temperatura viša.

A posebno može doprineti dobrom snu, odnosno čvrstom spavanju bez buđenja zbog nelagodnosti i neudobnosti. Neadekvatan izbor, posebno kada je materijal od kojeg je napravljena u pitanju, može čak imati i negativna uticaj. 

Treba da bude asocijacija na udobnost i komfornost

Ne treba štedeti novac kada je izbor adekvatne posteljine u pitanju i za to vredi izdvojiti dovoljnu količinu novca. Već je navedeno kako taj izbor sve može uticati na zdravlje čoveka. Pa i sami možete izvesti zaključak.

Udobnost i komfornost opet najviše zavise od materijala od kojeg su posteljine napravljene. A od toga zavisi i njegova cena, ali i to na koji način brinete o svom zdravlju. 

Osim svega toga, posteljine su važne jer štite dušek, jorgan, jastuk, ćebe ili prekrivač od habanja, oštećenja, flekanja i tome slično. A to automatski produžava vreme trajanja pobrojanih komada. 

Utiče na celokupan izgled spavaće sobe

Jedan od razloga zbog kojeg neki ljudi kupuju posteljine su isključivo u dekorativne svrhe. One su danas dostupne u raznim nijansama boja, raznim dezenima i veličinama. To znači da svako može naći svoj savršeni komad. U skladu sa tim mogu biti odličan izbor i za poklon dragim ljudima i prijateljima. 

Jednobojni komadi mogu biti odličan izbor za one prostorije koje imaju jače boje zidova i zavesa i mogu biti elegantan i jednostavan izbor koji će vašoj sobi dati hotelski stil. Ako su komadi nameštaja neutralnijih boja onda posteljina može biti jarkih boja ili specifičnih dezena. U oba slučaja veoma je važan materijal od kojeg su napravljene. 

Prepustite se svojoj inspiraciji i želji, ali ipak imajte neki plan. Posedovanje više kompleta omogućava da ih menjate u skladu sa raspoloženjem ili pak godišnjim dobima. 

Mogu se kupovati kompleti posteljine, ali se mogu kupovati i pojedinačni komadi kao što su jastučnice, navlake za dušeke, čaršafe, pokrivače i tome slično. 

Srodni tekstovi:


Kome je neophodna HTZ oprema?

U novije vreme sve se više obraća pažnja na to da zaposleni na svojim radnim mestima moraju b...

Detaljnije

Zašto se za dnevni boravak biraju u najvećoj meri ugaone garniture?

Opremanje domaćinstva, bilo da je u pitanju raskošna kvadratura kuće ili minijaturni komfor u...

Detaljnije

Operacija gornjih kapaka - sve što biste trebali da znate

Veliki broj žena srednje starosne dobi ima problem sa spuštenim kapcima koji utiče na komplet...

Detaljnije

Kvantna medicina: nova era u dijagnostici i terapiji

Kvantna medicina je relativno nova oblast medicine koja se zasniva na primeni kvantne fizike u dijag...

Detaljnije
Copyright © 2018 Srbija-EU. All rights reserved.
Izrada sajta by GW, SEO by WBS