PROČITAJ U ČEMU SE OGLEDA ZNAČAJ VITAMINA C ZA ORGANIZAM


ZdravljeZa normalno funkcionisanje i obavljanje svih dnevnih aktivnosti pre svega je važno da budemo zdravi i raspoloženi. Na tom putu izuzetno je važna ishrana, odnosno unos svih neophodnih elemenata, među kojima vrlo značajno mesto zauzima vitamin C.

GDE SE NALAZI?

Vitamin C se nalazi u hrani koju svakodnevno unosimo u organizam. Mnoge su namirnice njime bogate, te ih je otuda vrlo važno redovno i uravnoteženo konzumirati tokom cele godine. Od povrća, poput paprike ili krompira, kao i zelene salate i brokolija i drugih zeleniša, pa do voća, kao što su južno voće, poput limuna ili pomorandži, pa sve do ovdašnjeg, kao što su jagode ili kupine. Budući da obilje bilja u svom sastavu ima značajnu dozu vitamina C, možemo ga unositi i na više načina, pre svega jedenjem sirovih proizvoda, ali i kroz sokove, smutije, salate, variva. Ukoliko ga ne unosimo dovoljno ishranom, na raspolaganju su nam uvek i suplementi kojima se njegova doza pojačava do one optimalne, u vidu tableta, praška koji se rastvara, gde se on neretko nalazi i u kombinaciji sa drugim po zdravlje važnim elementima.

DELOVANJE NA ORGANIZAM?

Izuzetno je važno unositi dovoljnu količinu vitamina C, štaviše potpuno i neophodno, kako bi se osnažio imunosistem i kako bi organizam bio dovoljno jak i otporan. Osim što se telo bolje i uspešnije brani, posebno je značajan kada se jave različite infekcije i bolesti, čije simptome umnogome čine blažim. Vrlo je važan i u borbi sa hroničnim bolestima, kao što su kardiovaskularne bolesti, hipertenzija, pojava anemije, povišen nivo holesterola, ali i u njihovoj prevenciji. Takođe, pomaže centralnom nervnom sistemu tako što ga štiti i utiče pozitivno na pamćenje. Ne treba zaboraviti ni da je on snažan antioksidans. Zahvaljujući vitaminu C metabolizam ima više energije i procesi u organizmu se normalno odvijaju, između ostalog podstiče nastanak kolagena i apsorpciju gvožđa.

ZNACI NEDOSTATKA

Usled neredovne i nekvalitetne ishrane, ili pak konzumacije psihoaktivnih supstanci, vidno dolazi do nedostatka vitamina C. On se manifestuje na više načina, a jedan jeste i javljanje bolesti skorbut, koja nastaje usled njegovog nedostatka u velikoj meri. Simptomi mogu biti i anemija, potom osećaj umora, ali i pege na koži, gubljenje kose, sporije zarastanje rana, pa čak i problemi sa zubima i desnima. Dakle, mnogobrojne tegobe, ali i uopšte slaba otpornost imunosistema i nedostatak energije, jasno mogu ukazati da je potrebno povećati unos ovog elementa.

POSLEDICE PREVELIKOG UNOSA

Vitamin C vrlo je teško uneti u prevelikoj dozi jer je on vrlo bezbedan. Ipak, kada se to katkada desi, to znači da je u organizam uneto više do 2000 mg, dok je preporučena dnevna doza između 70 i 150 mg, u zavisnosti od pola. No, ukoliko dođe do toga, signali bi bili problemi sa probavom, posebno u vidu dijareje ili mučnine, nastanak kamena u bubregu ili pak prevelika doza gvožđa koja može dovesti i do oštećenja jetre.

Naposletku, osim za lakše ozdravljenje, vitamin C je važan i u prevenciji bolesti, a zahvaljujući njemu imaćemo i dovoljno snage i energije, bolje ćemo pamtiti i biti otporniji.
Srodni tekstovi:


Kako izabrati ginekologa?

Reproduktivno zdravlje je ključan faktor za svaku ženu i za njen psiho- fizički mir. Jako je važno b...

Detaljnije

Renovirajte stan prema svojim potrebama

Letnji period godine je idalno vreme za renoviranje i adaptaciju prostora u kome živite. Adaptacija ...

Detaljnije

Benefiti trčanja na traci: zašto biste trebali da imate ovu spravu?

Svi mi znamo koliko je fizička aktivnost bitna za naše zdravlje. Međutim, zbog ubrzanog način...

Detaljnije

Najnovije vesti dana u doba interneta su brže nego ikad

Najnovije vesti dana predstavljaju udarne informacije koje se na internet portalima objavljuju veoma...

Detaljnije
Copyright © 2018 Srbija-EU. All rights reserved.
Izrada sajta by GW, SEO by WBS