15 načina da stvorite više svetlosti u mračnom prostoru


Građevina Građevina


Teško je da kuća bude pravi dom ako vašem životnom prostoru nedostaju prozori i prirodno svetlo. Ali čak i najmanji bljesak i sjaj može pretvoriti tamni prostor u toplu oazu dobrodošlice. Zato smo pripremili 15 trikova koje koriste dizajneri enterijera kako bi stvorili iluziju prirodnog svetla unutar prostorije i tako je učinili zdravijom i prijatnijom za boravak u njoj.

 1. Koristite ogledala

Reflektivna svojstva ogledala mogu učiniti da vaša soba bude veća i svetlija. Na primer, recimo da vaša soba ima samo jedan mali prozor koji propušta jedva malo svetlosti. U tom slučaju možete postaviti ogledalo na zid preko puta njega da reflektuje svetlost. Možete čak i da preduzmete dodatne korake i ispunite svoju sobu površinama sa ogledalom kao što je stočić za kafu sa ogledalom ili staklom. To je samo jedan sjajan način da pretvorite mračnu sobu u blistavo utočište.

 1. Koristite tople nijanse

Toplo osvetljenje može pretvoriti bilo koju tamnu oblast u udoban, privlačan prostor. Većina toplih svetla je narandžasto-žute boje, nijansa povezana sa mirom i opuštanjem. One utiču na udobnost u svakom uznemirujuće-mračnom prostoru.

 1. Koristite neutralne boje za nameštaj i zidove

Kada farbate i nameštate sobu bez ili sa malo prirodnog svetla, želite da vaša šema boja bude svetla i neutralna. To je zato što tamniji tonovi apsorbuju više svetlosti, tako da tamna boja i nameštaj zatamnjuju svako osvetljenje koje ulazi u vaš prostor. Pokušajte da uparite svetlije boje sa nameštajem slične nijanse da biste postavili prirodnije raspoloženje.

 1. Dodajte sjaj površinama nameštaja

Lažiranje prirodnog svetla može biti jednostavno ako dodate sveži beli sjaj na vaše zidove, ukrase, plafone i tvrdi nameštaj. To je zato što je poznato da sjajne završne obrade odražavaju više svetla po prostoriji, slično ogledalima. Takođe možete uložiti u nekoliko ukrasnih komada koji imaju sjajnu ili metalnu završnu obradu, kao što su vaze, držači za nakit ili metalne zidne umetnosti. Sjajni medijapan i šljokice mogu biti lep ukrasni dodatak.

 1. Pažljivo odaberite sobna vrata

Bela vrata od stakla sa otvorima omogućavaju da prirodno svetlo prodre u prostoriju. Ova vrsta vrata pružaju izvor svetlosti koji može osvetliti susedne prostorije i doprineti boljoj raspodeli svetlosti u celom domu. Prozirna vrata su posebno korisna u prostorijama koje nemaju mnogo prirodnog svetla, kao što su hodnici ili manje prostorije.

Ukoliko kvadratura nije problem, vrata većih dimenzija, poput francuskih vrata ili kliznih vrata od poda do plafona, mogu povećati količinu svetlosti koja ulazi u prostoriju. Ova vrsta vrata imaju veći otvor i omogućavaju svetlosti da prodre u veći deo prostora, čineći prostor svetlijim i otvorenim.

I kod sobnih vrata važi isto pravilo kao kod nameštaja. Vrata koja imaju reflektujuću površinu, poput vrata sa sjajnom ili lakiranom završnom obradom, mogu reflektovati svetlost u prostoriji. Ovo može pomoći u raspršivanju svetlosti i činiti prostoriju svetlijom, čak i kada nema direktnog izvora svetlosti.

 1. Odlučite se za svetle boje nameštaja

Ako imate posla sa nedostatkom prirodnog svetla, trebalo bi da izbegavate tamne tonove i dizajn. Ipak, iako su neutralne boje odlična opcija, ne želite da preopterećujete svoj prostor belim, žutim i sivim tonovima. Pokušajte da unesete dinamiku blagim pastelnim nijansama.

 1. Držite prozore dalje od nameštaja

Možda volite da postavite okvir kreveta ili sto ispod prozora iz estetskih razloga. U većini prostorija, to je odlična ideja, ali kada se borite sa puštanjem sunca u prostorijama, trebalo bi da ostavite svoje prozore što je više moguće nesmetano. To znači da ćete možda morati da napravite kompromis i premestite svoj nameštaj. 

 1. Izbegavajte nered

U zamračenoj prostoriji, nered predstavlja probleme osim što zauzima vaš prostor. Većini nereda takođe nedostaju reflektujuća svojstva – nije da su sjajni ormari deo vašeg nereda – tako da obično čini da vaš dom izgleda tamnije. 

 1. Dodajte suptilna svetla

Maksimiziranje količine svetlosti u vašoj sobi znači izbegavanje svetla koje postaju centar pažnje. Kada uređaj deluje kao vaša fokusna tačka, on oduzima stvarnu svetlost koju dodajete svom prostoru. Izbegavajte nametljive elemente kao što su lusteri i nisko viseći privesci u korist ugradnih nosača. Ove vrste uređaja mogu biti poput mini-sunca koje visi iznad glave - oni će doneti osećaj dnevne svetlosti u vašu sobu dok će stvari biti otvorene i sveže.

 1. Koristite prozirne zavese

Iako teške zavese mogu biti estetski ugodne, one neće učiniti ništa dobro vašoj situaciji sa osvetljenjem. Umesto toga, postavite prozirne zavese preko zavesa za zamračenje da biste dobili najbolje od oba sveta. Na ovaj način možete pustiti taj mali deo dostupnog sunca tokom dana. Zatim, kada odete na spavanje, možete zavući teške zavese.

 1.  Dodajte podne lampe

Uglovi mogu izgledati mračno i jezivo u prostoriji bez prozora. To je često zato što vaše svetlo iznad glave ne dopire do tamo, a taj efekat je jači bez sunčevih zraka u vaš prostor. Jednostavno rešenje: velika podna lampa u uglu vaše sobe. Ova visoka lampa može da transformiše bilo koju tamnu oblast u meko, svetlo utočište. Takođe može biti odličan ukrasni komad koji dodaje potpuno novu dimenziju tom čudno mračnom uglu.

 1.  Učinite sve dostupne prozore fokusnom tačkom

Čak i ako imate mali prozor u svojoj sobi, to znači da i dalje dobijate malo prirodnog svetla. Trebalo bi da to pojačate što je više moguće - mogli biste da svoj prozor učinite žarišnom tačkom svoje sobe. To je zato što što više pažnje privučete svom svetlu, to će izgledati značajnije. Rasporedite svoj nameštaj i ukrase oko ovog prozora i proširite celu šemu ka spolja kako bi dobro osvetljenje bila zvezda vaše emisije.

 1.  Koristite ugradno osvetljenje

Ako vam nedostaje prostora u dnevnoj sobi, uštedite se nereda i ulepšajte svoj prostor gornjom rasvetom. Međutim, kada vam nedostaje prirodnog svetla, jedan centralni izvor iznad vaše glave neće uspeti. Trebaće vam gomila ugradnih svetala - tipa gde sijalice ulaze u i iznad vašeg plafona - za taj blistav dnevni sjaj. To može biti sve što je potrebno da svoju malu sobu bez prirodnog svetla pretvorite u svetlo, privlačno utočište.

 1.  Ne kupujte abažure sa uzorcima

Svetle, šarene abažure mogu izgledati kao zabavna i jedinstvena opcija za slabo osvetljenu sobu. Na kraju krajeva, svetao nameštaj i dekor mogu da podignu čak i najmračniju sobu. Ali u stvarnosti, šarene, šarene abažure obično zaklanjaju svetlost koju pokrivaju. Umesto toga, izaberite svetle boje lampe koje ne blokiraju svetlost. Čisto bele ili od ljuske jajeta abažuri mogu da podignu vaš dekor i dodaju novu dubinu vašem okruženju.

 1.  Instalirajte osvetljenje ispod ormarića

U većini slučajeva, gornja rasveta ne može sama u potpunosti da osvetli prostor. Trebaće vam više uređaja za teško dostupna područja kao što su radne ploče, police za knjige ili fioke komoda. Umesto da koristite nezgrapne uređaje koji samo doprinose vašem neredu, možete osvetliti svoje manje pristupačne prostore pomoću LED trake osvetljenja ispod ormarića.


Srodni tekstovi:


Kvantna medicina: nova era u dijagnostici i terapiji

Kvantna medicina je relativno nova oblast medicine koja se zasniva na primeni kvantne fizike u dijag...

Detaljnije

Osvežavanje doma

Nekada nemamo previše novca za potpuno renoviranje stana, ali nam je jednostavno potrebna neka novin...

Detaljnije

TRI RAZLOGA ZBOG KOJIH SU GUMENE PATOSNICE ZA AUTO PRAVI IZBOR ZA VAS

Iako se novim vozačima možda čini manje bitnim koji ćete izbor patosnica za auto napraviti pri prvoj...

Detaljnije

Koja sve blaga krije crnogorska obala?

Crnogorska obala privlači pažnju posetilaca svojim nestvarnim plažama i neodoljivim destinacijama ko...

Detaljnije
Copyright © 2018 Srbija-EU. All rights reserved.
Izrada sajta by GW, SEO by WBS