Sve što treba znati o malčuMalč je veoma važan za dekoraciju pejzaža. Pomaže u zadržavanju vlage u tlu, kontroliše rast korova, sprečava eroziju tla i održava tlo generalno zdravim. Malč je od posebnog značaja, a svaki vrt ili dvorište trebalo bi da ga ima.

Šta je, međutim, malč? To je komplikovano pitanje zato što postoji toliko različitih varijacija.


Vrste malča

Sve različite vrste malča ne postoje samo iz estetskih razloga. Neki bolje zadržavaju vlagu, dok drugi održavaju tlo zdravim. Vrsta malča koja vam je potrebna može se uveliko razlikovati u zavisnosti od toga koji je vaš cilj u oblasti u kojoj ga koristite. Da biste to shvatili, morate znati čemu služi svaka vrsta malča.

Malč je opšti izraz za gotovo bilo koju vrstu materijala koji biste koristili iznad zemlje u uređenju pejzaža. Baštenski malč, konkretno, je vrsta koju koristite u svom vrtu. Ovo može uključivati gotovo bilo koju vrstu malča, ali neki definitivno rade bolje od drugih. Neki takođe izgledaju bolje od drugih.

Gumeni malč

Želite da doprinesete smanjenju, ponovnoj upotrebi i recikliranju? Ako je tako, gumeni malč može poslužiti. Njegova najbolja namena jeste kao spoljašnji podni materijal.

Gumeni malč sastoji se od usitnjene gume ili od gume koja je uklonjena sa polukamionskih guma pre njihovog protektiranja, koje se nazivaju poliranje. Iako nije nužno organski služe u neke organske svrhe.

Na primer, gumeni malč ima jedinstvenu sposobnost da izoluje zemljište od toplote u poređenju sa drvenim malčom. Osim toga, budući da je guma neporozan materijal, ne gubi se vlaga koja prolazi kroz sloj malča u donje tlo.

Što se tiče nevrtlarske upotrebe, gumeni malč je zaradio veliko poštovanje kao materijal pogodan za igrališta. Umesto da se na podu igrališta koristi malč za drvo, često se koristi gumeni malč, koji prostor može učiniti sigurnijim za igru dece. Zahvaljujući elastičnosti koja je povezana sa gumom, upotreba ovog materijala bolja je od drugih vrsta podnih obloga na otvorenom.

Prednosti gumenog malča:

 • Nema gubitka vode
 • Dobra izolacija
 • Visoka elastičnost
 • Usporava rast korova
 • Traje do 10 godina

Mane gumenog malča:


 • Ne obogaćuje tlo
 • Može sadržati hemikalije

Malč od kore drveta

Malč od kore, kao što naziv implicira, potiče od kore drveća. Tačnije, radi se o kori koja je ubrana sa raznih četinara, poput borova i jele. Malč od kore definitivno je estetski ugodan. Veliki komadići kore prilično privlače pažnju, a imaju i dobre prednosti u rastu.

Na primer, ne dozvoljava da vlaga dobro isparava, što pomaže očuvanju stvari. Takođe, kako stari, može vratiti hranljive materije nazad u tlo. Međutim, definitivno postoje neki nedostaci ovog malča od kore. Prilično je lagan, pa se može kretati po vetru ili kiši.

Osim toga, može biti lomljiv i sklon cepanju. Možete dobiti iscepkani malč od kore koji se lakše uklapa u pejzaž i ima svoje prednosti. Može zadržati vlagu, a pošto je manji brže se razgrađuje kako bi pomogao zemljištu.


Prednosti malča od kore:

 • Izgleda lepo
 • Čuva vodu
 • Razlaže se za hranljive materije
 • Traje do sedam godina

Glavni nedostatak malča od iverice jeste u tome što on ne ostaje na mestu.
Srodni tekstovi:


Sve prednosti kapsule za kafu

Započeti dan bez jače kafe, skoro da je nemoguće. Naravno, dele se tu ljudi u nekoliko grupa, one ko...

Detaljnije

Da li se beba može umiriti cuclom?

Normalno je da bebe plaču, one na taj način izražavaju emocije, pokazuju da su gladne, možda ih nešt...

Detaljnije

Važnost zdravlja očiju i očuvanja vida

Upravo zbog toga što vid predstavlja jedan od najbitnijih senzora naših čula, potrebno...

Detaljnije

Saznajte nekoliko benefita koje nude trake za vežbanje

 Stalo vam je do vlastitog zdravlja i kondicije. S vremena na vreme, pristupate online treninzi...

Detaljnije
Copyright © 2018 Srbija-EU. All rights reserved.
Izrada sajta by GW, SEO by WBS