Ručke za nameštaj – sve što bi trebalo da znate za dobar odabir


GrađevinaOdlučili ste se da osvežite prostor nekim komadom nameštaja i dolazite do važnog pitanja – kakve ručke za nameštaj treba odabrati? Da li da se rukovodite cenom ili postoje i drugi bitni faktori koji će pokazati koji su modeli odgovarajući za koji prostor.

Iako su ručke deo okova koji imaju veliki estetski efekat, one moraju i da zadovolje osnovnu funkciju zbog koje su montirane – da omoguće lako otvaranje i zatvaranje elemenata nameštaja.


Kakve se ručke za nameštaj najčešće biraju?

Ako ste posetili neku od trgovina jasno vam je da je izbor ogroman i da je teško odlučiti koje ručke bi trebalo postaviti. Ipak, možemo ih kategorisati u najveće grupe:


Klasične 


Klasične ručke za nameštaj su svojim dizajnom izdignute iznad površine nameštaja. Mogu se montirati horizontalno ili vertikalno za lakše otvaranje. 

Dobra osobina je to što dozvoljavaju otvaranje bez doticanja nameštaja, pa se vrata mnogo manje prljaju, ali pri odabiru treba birati dovoljno široke za svačiju ruku i uklopive sa nameštajem i prostorom. Tamo gde je malo mesta npr kod malih kuhinja, iako su dobro rešenje za otvaranje zauzimaju dodatan prostor pa ih ipak treba izbeći.

Za ovu grupu - klasične ručke za nameštaj cena je šarenolika i može biti od nekoliko stotina pa do preko 1000 dinara za jedan komad. 


Ukopavajuće 


Ukopavajuće ručke se nameštaju u sama vrata i u poslednje vreme su izuzetno popularna kako kod nameštaja za dnevnu sobu, ormane, tako i za kuhinje. Mogu biti nevidljive, ali i da doprinose lepšem izgledu čitavog enterijera. Ako posmatramo ukopovajuće ručke za nameštaj cena se kreće od oko 200 dinara po komadu, 500 dinara i više.

Vrlo lepo se kombinuju sa drugim varijantama ručica, naročito sa dugme ručkama pa i ovu kombinaciju treba uzeti u obzir pri planiraju konačnog izgleda nekog nameštaja.


Dugme ručice


Plastične, drvene, metalne, staklene, rustik, sa gravurom… dugme ručice imaju brojne vrste, ali za razliku od drugih one bez obzira na oblik i veličinu donose isti način upotrebe. Češće se biraju za komadni nameštaj za dnevnu sobu nego za kuhinjske elemente. Razlog je jednostavan i nalazi se u tome što nisu previše praktične za otvaranje sa svih pozicija što je za kuhinjske elemente bitno.

Cene su takođe različite, a pošto se biraju iz čisto estetskog efekta sami ćete odlučiti kakav model se uklapa uz nameštaj i koliko ste spremni da izdvojite za njih.


Kada se biraju ručice za nameštaj cena nije glavi faktor, već:


Kada izaberete vrstu ručica prema mestu montaže konačan odabir modela treba da zavisi od toga koliko su funkcionalne, otporne i trajne, a tek potom treba razmatrati cenu. Tako će se dobiti maksimalan kvalitet i dugotrajnost.

Ručke moraju biti otporne na višegodišnje korišćenje, da ne ostaju tragovi čišćenja i vidljivog prirodnog propadanja. Ručke za nameštaj su mnogo više od klasične dekoracije pa zahtevaju dobro promišljanje da bi izbor bio adekvatan. 

Montiranjem ručica nameštaj se trajno oštećuje, a ako razmišljate o zameni teško da ćete naći isti model koji će prikriti prethodnu montažu. Zato treba birati okove koji će trajati koliko i sam nameštaj jer se samo tako postiže maksimalna iskorišćenost.


Srodni tekstovi:


UDOBNE MODERNE SOFE

Inovativni modeli nameštaja ne podrazumevaju samo zanimljiv dizajn i lep izgled već moraju pr...

Detaljnije

Zašto se za dnevni boravak biraju u najvećoj meri ugaone garniture?

Opremanje domaćinstva, bilo da je u pitanju raskošna kvadratura kuće ili minijaturni komfor u...

Detaljnije

Nekoliko saveta za održavanje dvorišta tokom zime

Zima donosi sa sobom predivne prizore, ali istovremeno i izazove za održavanje dvorišta. Kako...

Detaljnije

Zašto se diskus hernija danas svrstava u bolest savremenog čoveka?

Skoro da nema čoveka koji nije čuo za pojam diskus hernija. Mnogi su za ovu vrstu deformiteta kičmen...

Detaljnije
Copyright © 2018 Srbija-EU. All rights reserved.
Izrada sajta by GW, SEO by WBS