Rani simptomi trudnoće koji vam otkrivaju drugo stanje pre testa


Zdravlje Zdravlje

Primećujete promene u organizmu? Odjednom se neke stvari menjaju, iako nikada tako nije bilo? Imate razloga da mislite da ste u drugom stanju, a realno, svaki put kada do odnosa dođe razlog za razmišljanje je tu? Ovo je možda i dovoljan „simptom“ da pomislite da je beba na putu. Ali, telo ipak često nepogrešivo pokazuje da se trudnoća dogodila. 

Najvažniji i prvi konkretan simptom trudnoće jeste izostanak menstruacije. Posebno je to tako kod žena koje imaju redovan mesečni ciklus i koje sve mogu da izračunaju školski, u dan, bez ikakvih problema. S druge strane, postoji veliki broj žena čiji ciklus nije redovan. Koje imaju problem sa mesečnim krvarenjem, čiji ciklus traje kraće ili duže, pa sam izostanak nije nešto za šta odmah pomisle da je u pitanju trudnoća. Tu su onda neki rani simptomi trudnoće koji mogu da ukažu na to da je do nje došlo.

Rani simptomi trudnoće pre izostanka menstruacije

Sve ove simptome možemo podeliti u dve grupe, jednu čine oni koji se dešavaju na fizičkom i jedni na psihičkom nivou. Kada govorimo o psihičkim promenama tu je ona najvažnija, promene raspoloženja skoro pa u sekundi. Trudnice su, posebno na početku, podložne velikim promenama raspoloženja, od neverovatnog smeha, pa do plača koji nema realan ili razumljiv razlog. Ne brinite, jednostavno hormonski status se menja u velikoj meri, pa tako utiče na psihu i dešavanja u svesti i podsvesti. 

Kada govorimo o fizičkim simptomima, tu su najpre oni koji se ujedno javljaju i u periodu PMS-a. Nadut stomak, bol u donjem delu leđa, osetljive grudi. Sve ovo prati žene tokom svakog meseca, pa tako i na početku trudnoće. Međutim, ti poznati simptomi, praćeni su drugima.

Rani simptomi trudnoće su potreba za hranom, često onom koja se skoro nikada nije jela, dok se neke omiljene namirnice odjednom odbijaju u potpunosti. Tu dolaze i česta potreba za uriniranjem, nekada i zatvor, te mučnine i nagoni za povraćanjem. Kod nekih trudnica mučnine i povraćanje se javljaju odmah i traju celo tromesečje, a kod nekih je ovaj simptom prilično manje izražen. Nekada se kao simptom javlja potreba za štucanjem, podrigivanjem, a tu su i blage vrtoglavice, pospanost i neobjašnjiv umor i malaksalost. 

U ovom periodu može doći do krvarenja, ali ne regularnog. To krvarenje koje predstavlja rani simptom trudnoće dolazi u tačkicama, braonkaste, ne crvene, tj. ne toliko boje krvi. Osim toga, javlja se i pojačan sekret, kao i povišena bazalna temperatura tela. Svi ovi rani simptomi trudnoće javljaju se pre izostanka očekivane menstruacije, pa žena prema njima može odrediti da li se nešto dešava, ali se za utvrđivanje trudnoće ipak čeka da prođe period kada je menstruacija trebala da se dogodi. 

Kako ustanoviti trudnoću?

Nakon pojave svih navedenih simptoma trudnoće, kada menstruacije izostane, možete uraditi apotekarski test za trudnoću. On već nakon jednog dana od izostanka menstruacije može da pokaže da li se radi o trudnoći, ali može da bude i lažno negativan, pa se savetuje da sačekate 4 do 5 dana, kao i da nakon rađenja testa posetite ginekologa i ultrazvučnim pregled potvrdite sumnju koju imate. 


Srodni tekstovi:


Kolonoskopija kao ključna procedura za ranu detekciju polipa i raka debelog creva

Kolonoskopija se smatra ključnom procedurom za ranu detekciju polipa i raka debelog creva. Polipi su...

Detaljnije

Kako se zaštititi prilikom kupovine nekretnine

 Kupovina nekretnine predstavlja jednu od najznačajnih životnih odluka i važan trenutak za sve ...

Detaljnije

Kome je neophodna HTZ oprema?

U novije vreme sve se više obraća pažnja na to da zaposleni na svojim radnim mestima moraju b...

Detaljnije

DA LI JE VAŽNA CENA VITAMINA D, KADA ZDRAVLJE NEMA CENU

aU najnovijim naučnim istraživanjima zapazilo se i dokazalo velikim brojem dokaza, da vitamin d utič...

Detaljnije
Copyright © 2018 Srbija-EU. All rights reserved.
Izrada sajta by GW, SEO by WBS