Najnovije vesti dana u doba interneta su brže nego ikad


Život Život


Najnovije vesti dana predstavljaju udarne informacije koje se na internet portalima objavljuju veoma brzo, nekoliko sekundi ili minuta nakon što priča dođe do novinara.

Ove vesti obično su iz sfere politike, hronike ili društva.

Primer za najnovije vesti dana mogu biti – izbijanje epidemije neke zarazne bolesti, najteži zločini, teroristički napadi i slično.

Kako izgledaju najnovije vesti dana?

Najnovije vesti dana su na internet portalima lako prepoznatljive, prema fotografiji sa natpisom „udarna ili najnovija vest“, ali i glavnim pozicijama na naslovnim stranama sajtova.

Gotovo po pravilu, vest prate puš notifikacije na mobilnim telefonima, ali i vanredne objave na društvenim mrežama velikih medija.

Najnovije vesti dana često se često se javljaju i u vidu bloga, gde čitaoci u realnom vremenu saznaju nove detalje osnovnog događaja. Blog se redovno „osvežava“ dodatnim informacijama, sa naglašenim vremenom kada su one dodate.

Blogovi u najvećem broju slučajeva na početku naslova imaju prefiks „uživo“.

Često se dešava da se u novinskim redakcijma prekidaju već dobijeni zadaci jer najnovije vesti dana uvek imaju pritoritet. Primer za to su prirodne katastrofe, velike nesreće, ubistva ili politički događaji koji imaju dalekosežne posledice za veliki broj ljudi.

Da li su najnovije vesti kratkog veka?

Prednost internet portala u odnosu na štampane medije jeste mogućnost da vesti podele sa čitaocima vrlo brzo, nekada i samo nekoliko sekundi po dobijanju informacije.

Neretko se desi da najnovije vesti dana zastare već sledećeg dana ili nekoliko sati nakon što je priča prvi put objavljena. Ipak, ukoliko se ispostavi da je tema bitna za celu naciju ili veću grupu ljudi, izveštavanje se nastavlja.

U tom slučaju, pokrivanje teme može biti produženo na nekoliko dana ili čak nekoliko nedelja.

Reakcija publike, to jest tiraž štampe ili broj pregleda na portalima, izuzetno utiče na način pokrivanja priče.

Ukoliko se ispostavi da je javnost zainteresovana za ove vesti, novinari će nastaviti da o njoj izveštavaju, pokrivajući priču iz više uglova.

Kako su se najnovije vesti dana menjale sa razvojem tehnologije

Danas je teško zamisliti dug put koje su vesti prelazile kako bi stigle do čitalaca.

Reporteri i novinari nekada su informacije i fotografije slali autobusom ili prelazili dalek put kako bi vest došle do redakcije, a zatim i publike.

Pojava interneta izazvala je „bum“ u svim sferama života, a nemerljiv uticaj imala je i na medije. U 21. veku je gotovo nezamislivo da odrasla osoba iz razvijenih zemalja nema mobilni telefon koji ima mogućnost da se poveže na internet.

Ljudi u 21. veku žive brže nego ikad, a najnovije vesti dana iz celog sveta do nas stižu za nekoliko sekundi.

Razvoj tehnologije i mobilnih telefona zauvek su izmenili način izveštavanja, a osnova za novinarske priče neretko su i objave sa društvenih mreža.

Uz pomoć brze i jednostavne pretrage na internetu, slike i snimci koji dokumentuju događaje iz bilo kog dela sveta su nam nadohvat ruke. Tako je objava priče moguća i bez odlaska na teren što je nekada bilo nepojmljivo. Šta će budućnost doneti i na koji način će nas još iznenaditi, ostaje da vidimo.
Srodni tekstovi:


Personalizovani pokloni ili klasičan reklamni materijal?

Sasvim je sigurno da ne postoje nadležni u kompanijama, koji se u nekom trenutku nisu zapitali da li...

Detaljnije

Razlozi iz kojih je prodaja stanova Zlatibor postala tako popularna

Tražnja za nekretninama u Srbiji ima rastući karakter u svim područjima, a posebno u planinskim pred...

Detaljnije

Kako izabrati ginekologa?

Reproduktivno zdravlje je ključan faktor za svaku ženu i za njen psiho- fizički mir. Jako je važno b...

Detaljnije

Kakve prednosti donose zubni implanti?

Savremena oralna hirurgija donosi jedinstven sistem zamene nedostajućih zuba korišćenjem zubn...

Detaljnije
Copyright © 2018 Srbija-EU. All rights reserved.
Izrada sajta by GW, SEO by WBS