Vrste monitora za računar


Život

Kada govorimo o računarima onda možemo danima provesti vreme pričajući koje performanse su bolje od kojih, kakav računar je kome potreban, kakva RAM memorija, matična ploča i tako dalje. Ali, osim samog računara, tu je i sva propratna oprema od koje zavise kako kvalitet, tako i funkcionalnost rada na računaru. Zato su, pored grafičkih kartica, matičnih ploča, monitori podjednako bitni kao i sve ostalo. Kada birate monitor za sebe onda verovatno na umu imate nekoliko stavki, koliko novca možete da odvojite, jer cene monitora su raznovrsne, koje veličine je potreban da bude, te da li je za kućnu, poslovnu ili gaming upotrebu. Sve to kada se dobro razmotri, onda dolazite do odgovora kakvi monitori mogu da lično za vas dođu u obzir.

Veličina samog monitora može, a i ne mora da bude važna, to isključivo zavisi od vaše želje i vaših potreba, jer se za kućnu upotrebu uvek odlučujemo za neke manje monitore, dok kada je u pitanju posao ili bavljenje nekim hobijem, potrebe nalažu da se drugačiji monitori biraju. Ono što je važno, jeste da ako svakog dana provodite više sati za računarom, onda vam je potreban monitor sa odgovarajućim, kvalitetnom rezolucijom, što veći ekran to je bolja vidljivost, a pored toga, postoji nekoliko vrsta monitora koji mogu doći u obzir odabira.

LED monitori

Nekada smo imali ogromne monitore koji su u tom momentu bili jedina opcija, bez obzira na to kojim se poslovima bavili ili za šta koristili kompjutere. Tadašnje, takozvane CRT monitore zamenili su LCD monitori. Kasnije, došli su i LED monitori koji su i dan danas vrlo rado biran deo računara. Najpre, LED monitori se najviše biraju za kućne i poslovne uslove, profesije koje zahtevaju visok kvalitet rada i efikasnost u obavljanju posla. Ono što ih čini privlačnim jeste uvek odličan dizajn, lep izgled, a tu je naravno najvažnija LED tehnologija pozadinskog osvetljenja koja je omogućila minimalno utrošnju energije, a kvalitetnije osvetljenje za sliku na monitoru, što daje bolju, kvalitetniju sliku za kojom svi tragaju. Shodno tome, LED monitori su definitivno broj jedan kada se biraju za kancelariju, ili neke svoje, svakodnevne potrebe i obaveze. Rezolucije kada su u pitanju LED monitori idu od Full HD, HD, pa sve do Ultra HD, što znači da za svakog ima ponuda.

Gaming monitori

Kada su gejmeri u pitanju, onda se zna da se radi o vrlo zahtevnoj i obrazovanoj ciljnoj grupi koja tačno zna šta želi od samog računara, pa do svake njegove komponente, čak i ona najsitnije, mnogima neprimetne. Ono šta je najbitnije gejmerima jesu hardverska snaga i brzina samog računara, ali i da monitor sve to može da isprati i da i najzahtevniju igricu „podrži“. Zato se kod gaming monitora gledaju brojne performanse koje se kod drugih ne proveravaju u toj  meri. Gaming monitori moraju da ispune brojne zahteve onih koji ih kupuju. Najpre, tu je veličina. Najčešće se uzimaju gaming monitori od 23, 24 inča, neretko i veći. Pored toga, rezolucija slike mora da bude najveća ili što veća, a gaming monitori imaju uvećanu brzinu i odziv slike, kao i brzinu prikazivanja, takozvano „response time“. Pa ako vam je potreban gaming monitor, ovo su stvari koje bi trebalo da se najpre provere, ali je važno napomenuti da cena monitora u ovom rangu uvek je najviša.


Srodni tekstovi:


Osvežavanje doma

Nekada nemamo previše novca za potpuno renoviranje stana, ali nam je jednostavno potrebna neka novin...

Detaljnije

Najbolje ugaone garniture

Centralni deo svakog stambenog prostora je dnevni boravak. Tako bi bar trebalo da bude i upravo to j...

Detaljnije

GDE SE KORISTE SENDVIČ PANELI I ČEMU SLUŽE?

Sendvič paneli su savremeni i lagani građevinski materijal koji karakteriše izdržljivost i ko...

Detaljnije

PET RAZLOGA ZAŠTO SU RANČEVI ZA LAPTOP BOLJI OD TORBE?

Svi poslovni ljudi muče istu muku. Gde spakovati laptop i kako da nam manje smeta. Oni koji svakog d...

Detaljnije
Copyright © 2018 Srbija-EU. All rights reserved.
Izrada sajta by GW, SEO by WBS