Podno grejanje – temperatura koja osvaja sve prostorije


Građevina Građevina


Danas postoji veliki broj načina da se zagreju prostorije u kući, stanu, kancelariju ili drugim objektima. Svi su namenjeni dostizanju potrebnog stepena toplote, radi bezbrižnosti tokom hladne zime, a nekada i proleća. Neki od njih su manje troškovno orijentisane ka uštedama, dok su druge isplativije, ali sa manjim stepenima temperaturnih podešavanja i sličnim prednostima i nedostacima. 

Podno grejanje jedna je od varijanti za kojom je tražnja neverovatno visoka, što je opravdano brojnim prednostima i benefitima koje kontinuirano daje svojim korisnicima. Danas postoji električno podno grejanje, kao i varijanta sa dotokom tople vode i povezivanjem putem cevovoda, a svaka od njih je pogodna za ugradnju u životni ili poslovni prostor. 

Karakteristike koje ima električno podno grejanje

Upotreba električne energije za zagrevanje prostora uvek je efikasna varijanta, koja može prouzrokovati određene troškove i nešto uvećane račune. Ipak, to ne mora nužno da bude visoka cifra, ukoliko se podno grejanje adekvatno podešava i pokreće prema potrebama za zagrevanjem. Veliki je i dugačak niz prednosti koje daje podno grejanje uz pogon električne energije. Primarni razlog zbog kojih je ovaj tip grejanja odličan izbor, jeste ušteda prostora. Nema potrebe za postavljanjem radijatora, cevi i drugih delova za instalaciju, već se isključivo koristi prostor ispod površine poda, do svega nekoliko centimetara visine. 

Kako su sve instalacije nevidljive, ovo je vrlo štedno orijentisana varijanta, kada se radi o raspoloživom prostoru. Pored toga, efikasna mogućnost podešavanja nivoa temperature, kao i programiranja periodičnog pokretanja i isključivanja, čini da podno grejanje bude troškovno isplativo i odgovarajuće sa stanovišta potrošnje električne energije. Istovremeno, omogućava se odlična zaštita od suvog vazduha, kao i pojave vlage i buđi, jer je u potpunosti antialergijski tip grejanja prostora. 


Karakteristike koje ima vodeno podno grejanje

Pored toga što je popularno električno, i vodeno podno grejanje ima veliki broj prednosti za ugradnju u željeni prostor. Takođe efikasno štedi prostor, zauzima nivo ispod površine poda i pruža potrebnu temperaturu bez obzira na tip prostorije. Razlika je u tome što vodeno podno grejanje zahteva postavljanje cevi i sistema za dotok vode, među koji se ubrajaju potrebne pumpe, bojleri i drugi sitniji delovi instalacija. Veoma je isplativa varijanta kada se radi o renoviranju celokupnog doma ili poslovnog prostora, jer je moguće u svaki deo razvoditi sistem vodovodnih cevi i instalacija. Sa druge strane, manje je isplativo za postavljanje u jednu ili dve prostorije. Generalno, troškovi ugradnje su niži kada je u pitanju vodeno podno grejanje za objekte veće kvadrature, dok kasniji troškovi održavanja mogu biti viši nego kada se radi o električnom tipu instalacija. Pored svega navedenog, nekada vodeno podno grejanje bude manje efikasno u pogledu brzine zagrevanja prostorije, što može rezultirati i višim troškovima zbog neiskorišćenosti kapaciteta. 

Podno grejanje – električni ili vodeni sistem instalacija, daje niz prednosti prilikom ugradnje, ali i kasnije eksploatacije energenata ili drugih izvora, u poređenju sa klasičnim tipom radijatora, kotlova i centralnih povezivanja. U zavisnosti od karakteristika prostorija i kvadrature, određeni sistem može biti cenovno isplativiji i više preporučljiv za određeni tip objekata. Bez obzira na to, podno grejanje u bilo kojoj varijanti i bez obzira na tip resursa i energenta, može dati odlične temperature u svakom prostoru.


Srodni tekstovi:


Kako se zaštititi prilikom kupovine nekretnine

 Kupovina nekretnine predstavlja jednu od najznačajnih životnih odluka i važan trenutak za sve ...

Detaljnije

VAŠE KUPATILO – VAŠA INTIMA!

Bez obzira na površinu kupatilskog prostora kojim raspolažu, mnogi ljudi jednostavno ne biraj...

Detaljnije

5 prednosti kompozitnih faseta koje će vas oduševiti

Viniri ili fasete su dva imena za istu, trenutno najpopularniju estetsku intervenciju na zubima. Reč...

Detaljnije

Sejšeli: Romantična destinacija za medeni mesec iz snova!

Ako tražite savršenu destinaciju koja u potpunosti redefiniše pojam romantičnog ili pr...

Detaljnije
Copyright © 2018 Srbija-EU. All rights reserved.
Izrada sajta by GW, SEO by WBS