Zašto se javljaju policistični jajnici i kako se leče?


Zdravlje Zdravlje

policistični jajnici

Žene obično saznaju da imaju policistične jajnike na pregledu kod ginekologa. One se neretko obraćaju ginekologu zbog pojave simptoma kao što su neredovne menstruacije, poteškoće sa gubitkom kilograma ili zbog nemogućnosti da ostanu u drugom stanju. 

U nekim slučajevima, policistični jajnici se otkrivaju tokom rutinskog pregleda ili pregleda zbog drugih zdravstvenih problema, čak i ako ne postoje izraženi simptomi.

Šta su policistični jajnici?

Termin "policistični jajnici" obično se odnosi na sindrom policističnih jajnika (PCOS), koji je najčešći endokrini poremećaj kod žena u reproduktivnom dobu. PCOS je kompleksno stanje koje uključuje neravnotežu hormona, što može izazvati nepravilne menstrualne cikluse, poteškoće s ovulacijom, povećane nivoe androgena (muških hormona) i prisutnost cista na jajnicima.

Veliki faktor rizika od razvoja policističnih jajnika jeste genetika. Žene čiji su bliski članovi porodice takođe imale policistične jajnike imaju veći rizik od razvoja istog stanja. Da saznate šta sve može izazvati policistične jajnike, detaljnije pročitajte ovde

Simptomi policističnih jajnika

Iako simptomi policističnih jajnika variraju od osobe do osobe, oni mogu izazvati ozbiljne zdravstvene probleme. Uobičajeni simptomi PCOS uključuju:

  • Nepravilne menstrualne cikluse - Žene s policističnim jajnicima često imaju nepravilne ili izostale menstruacije.

  • Povećanu dlakavost (hirsutizam) - Povećani nivoi muških hormona mogu izazvati pojačan rast malja na licu, prsima, leđima ili drugim delovima tela.

  • Akne - Povećani nivoi androgena mogu uzrokovati pojavu akni na licu, grudima ili leđima.

  • Probleme s težinom - Žene sa policističnim jajnicima često imaju teškoće sa gubitkom težine ili održavanjem zdrave težine.

  • Probleme sa ovulacijom - Neravnoteža hormona može uzrokovati poteškoće s ovulacijom, što može dovesti do neplodnosti ili smanjene plodnosti.

  • Masnoća kože ili kose - Povećani nivoi androgena mogu uzrokovati pojačano mašćenje kože ili kose.

  • Ciste na jajnicima - Policistični jajnici mogu rezultirati prisutnošću malih cista na jajnicima, ali neke žene s PCOS-om nemaju ciste.

Navedeni simptomi mogu varirati u intenzitetu i ne pojavljuju se kod svih žena s policističnim jajnicima. Dijagnoza policističnih jajnika obično se postavlja na bazi kombinacije simptoma, fizičkog pregleda, medicinske istorije i dijagnostičkih testova.

Kako se otkrivaju policistični jajnici?

Ginekolog će najpre želeti da sazna više o simptomima koje imate, kao i o vašoj ličnoj i porodičnoj medicinskoj istoriji. Za opšte stanje jajnika, značajan uvid daje ultrazvučni pregled koji može pokazati pristunost cista na jajnicima. Kod policističnih jajnika, ciste su obično male, ali brojne. Možete biti upućeni da uradite i određene laboratorijske testove krvi, kojima će se utvrditi visina hormona - testosterona, progestrerona i estrogena. Povećani nivoi određenih hormona mogu ukazati na policisitčne jajnike. 

Ukoliko je potrebno, doktor će vas uputiti i na dodatne testove ili specijalističke preglede, kako bi isključio moguće druge uzroke policističnih jajnika, kao što su probelmi sa štitnom žlezdom ili dijabetes. 

Kako se leče policistični jajnici?

Lečenje policističnih jajnika obično se bazira na simptomima i ciljevima, kao što su regulacija menstrualnog ciklusa, smanjenje simptoma hirsutizma ili akni, poboljšanje plodnosti ili smanjenje rizika od komplikacija kao što su dijabetes ili srčane bolesti. Evo nekoliko uobičajenih pristupa lečenju policističnih jajnika:

Promene životnog stila

Uvođenje pravilne ishrane, redovnih fizičkih aktivnosti i održavanje zdrave telesne težine mogu poboljšati simptome policističnih jajnika. Gubitak samo 5-10% telesne težine može poboljšati ovulaciju i regulisati menstrualni ciklus.

Terapija medikamentima

Lekovi se mogu koristiti za regulaciju menstrualnog ciklusa, kontrolu simptoma hirsutizma i akni, kao i za poboljšanje plodnosti. To mogu biti oralni kontraceptivi, antiandrogeni lekovi, metformin (za poboljšanje osetljivosti na insulin) ili lekovi za podsticanje ovulacije.

Konsultacije sa više stručnjaka

U nekim slučajevima, posebno kada je potrebno upravljati složenim simptomima ili kada postoji potreba za lečenjem neplodnosti ili gubitkom kilograma, može biti korisno da više stručnjaka bude uključeno u lečenje. To, recimo, mogu biti nutricionista, endokrinolog ili ginekolog specijalistom za reproduktivno zdravlje.

Kontrola simptoma

Poteškoće poput akni, viška dlaka ili problema s težinom mogu se kontrolisati različitim metodama, uključujući kozmetičke tretmane, lasersku terapiju za uklanjanje dlaka ili programima mršavljenja pod nadzorom stručnjaka.

Redovni medicinski pregledi

Redovni pregledi i praćenje doktora važni su za praćenje stanja i prilagođavanje terapije prema potrebi. Lečenje policističnih jajnika obično zahteva individualni pristup, u zavisnosti od potreba i ciljeva svake žene. Postoje i neki biljni preparati koji su se pokazali korisnima u upravljanju simptomima policističnih jajnika, kao što su komorač, bosiljak, kim, matični mleč, zeleni čaj, virak. Ipak, ne preporučuje se uzimanje ovih preparata bez konsultacije sa doktorom ili farmaceutom jer biljni preparati, kao i lekovi, mogu imati određene kontraindikacije i neželjene efekte.






Srodni tekstovi:


Benefiti kupovine zemljišta: O čemu sve treba voditi računa

 Iako cena zemljišta na tržištu nekretnina stalno varira, poznato je da je ovo je...

Detaljnije

Kada je pravo vreme da dete počne da uči engleski jezik?

Najjednostavniji odgovor na ovo pitanje je- što pre. Naime, popularna izreka po kojoj deca &b...

Detaljnije

Letnje večeri u Beogradu i provod za svačiji ukus

Leto je nekim čudom poranilo i ove godine, i odmah nam dalo do znanja šta nas očekuje tokom n...

Detaljnije

Kako ojačati imuni sistem i sprečiti infekcije kandidom

Candida je gljivica koja se prirodno nalazi u našem telu, posebno u ustima, crevima i genital...

Detaljnije
Copyright © 2018 Srbija-EU. All rights reserved.
Izrada sajta by GW, SEO by WBS