Koliko koštaju pogrebni troškovi i za koje se može zahtevati naknada?


Život Život


Sama smrt bližnjih i voljenih donosi veliku bol, stres, ali i potrebu za brzom reakcijom i organizacijom. Ono što je neminovno jesu i troškovi koji mogu biti veoma visoki, ali i kada ne dostignu ozbiljne visine ne radi se o troškovima koji su mali i koji su laki za „pokrivanje“. Naravno, sami iznose ne zavise isključivo od državnih institucija kojima je potrebno obratiti se ili privatnih pogrebnih firmi, već i od zahteva i želja porodice preminulog. 

Ali, sve se plaća – od usluga prevoza pokojnika, preko grobnog mesta i fizičkog rada, do kompletne pogrebne opreme. Dalje postoje i troškovi koji se tiču određenih običaja, verskih obreda i zahteva, ali oni ne spadaju u regularne pogrebne troškove koji su za sve isti, pa ćemo ih ovom prilikom zaobići. Glavno pitanje je koliko mogu da koštaju pogrebni troškovi?


Usluga prevoza pokojnika


Usluga prevoza pokojnika se ne zahteva posebno, osim u određenim  situacijama. Ukoliko osoba premine u svom mestu ili u svojoj državi, prevoz se organizuje uz pomoć Javnog komunalnog preduzeća ili određene privatne pogrebne firme. U tom pogledu, cena je uglavnom fiksna, posebno za JKP koje objedinjuje svoje usluge i naplaćuje sve zajedno, a to podrazumeva i grobno mesto, kopanje grobnog mesta, prevoz pokojnika...

Međutim, usluga prevoza pokojnika se može i mora zahtevati u slučajevima kada osoba premine van granica naše države. Prevoz pokojnika iz inostranstva predstavlja niz drugačijih pravila, potrebu za specijalizovanim vozilima koja su atestirana za ovu vrstu prevoza. Sama usluga prevoza pokojnika u ovakvim slučajevima poverena je pogrebničkim preduzećima koja poseduju ovu vrstu pogrebih vozila i posebnih dozvola, a cena se u najvećem broju slučajeva naplaćuje prema pređenom kilometru. 

Samim tim, usluga prevoza pokojnika i njena cena zavise od situacije koja se odvija, da li se radi o kratkoj, dužoj ili međunarodnoj relaciji, kao i koje se pogrebno vozilo u okviru tih situacija koristi.


Cena pogrebne opreme


Kako se cena za usluge prevoza pokojnika razlikuje prema situaciji koja je prisutna u tom momentu, tako se i cena za pogrebnu opremu razlikuje od zahteva porodice ili osoba zaduženih za organizovanje sahrane. Kompletna pogrebna oprema može iznositi cifru od nekoliko desetina hiljada dinara, ali ta cifra može ići i do nekoliko stotina, pa i preko milion dinara. Zavisi od toga koja se sve oprema potražuje, kakav kovčeg se bira za preminulu osobu, od kojih materijala, kao i od neke dodatne opreme koja može biti uključena u sve, kao što su posebni sanduci za kremiranje, urne i tako dalje. 


Naknada pogrebnih troškova


Pogrebni troškovi se svakako mogu nadoknaditi, potpuno ili jednim delom. Ovde se ne računaju naknade koje se dobijaju od privatnog životnog osiguranja, koje svakako može da postoji, ali isključivo ukoliko je osoba koja je preminula imala ugovor i uredno plaćala životno osiguranje nekom osiguravajućem društvu. Naknada pogrebnih troškova vrši se iz budžeta države, tačnije Fonda za PIO. 

Na ime preminule osobe, mogu se zahtevati određena sredstva, tj. povraćaj uloženog novca. Zakonom je predviđena ista suma za sve i ona iznosi jednu i po penziju, odnosno jednu i po prosečnu penziju za kvartal koji prethodi periodu potraživanja novca. To je ono šta države i PIO predviđaju kao pomoć porodicama u ovakvim slučajevima. 

Srodni tekstovi:


Kakva je trenutno situacija na tržištu nekretnina? Koliko su moguće promene?

Dinamično i neizvesno, tržište nekretnina odavno predstavlja barometar ekonomske aktivnosti i...

Detaljnije

Gde u inostranstvu je najbolje studirati

Da bi bilo ko, koga interesuje studiranje u inostranstvu mogao da donese pravu odluku, mora sagledat...

Detaljnije

Pročitajte savete kako da odaberete odgovarajuće fotelje za svoj dom

Odabrati odgovarajuću fotelju za svoj enterijer nije nimalo lak zadatak, iz razloga što posto...

Detaljnije

15 načina da stvorite više svetlosti u mračnom prostoru

Teško je da kuća bude pravi dom ako vašem životnom prostoru nedostaju prozori i priro...

Detaljnije
Copyright © 2018 Srbija-EU. All rights reserved.
Izrada sajta by GW, SEO by WBS