Benefiti kupovine zemljišta: O čemu sve treba voditi računa




 

Iako cena zemljišta na tržištu nekretnina stalno varira, poznato je da je ovo jedna od najboljih investicija. Sa jedne strane se nalaze parcele koje su pogodne za izgradnju nekretnina, dok se sa druge nalaze one koje imaju perspektivu za zemljoradnju. Bez obzira na kategoriju i kvalitet zemljišta, ovo je jedno od najboljih ulaganja koje možete da napravite. Ipak, potrebno je da povedete računa o nekim od najčešćih situacija kada je pronalazak i kupovina zemljišta u pitanju.

Pravi podaci

Samo zato što vam je neko rekao osnovne podatke o veličini parcele i vlasništvu, ne znači da je to zaista tako. Kada je u pitanju veličina zemljišta, potrebno je da imate dokaz o pravim merama kako biste bili sigurni da je ono što ćete platiti i prepisati na sebe ono što i piše u papirima. Geodetski zavod poseduje sve neophodne informacije i to je ono što se vrednuje te će svaka informacija koju vam oni daju da bude validna i proverena. Detaljan raspored i svi podaci o vlasnicima su najbitniji podaci kada je kupovina zemljišta u pitanju a ove stvari se često menjaju tokom godina. Ovo će vam pokazati da li je prodavac dao prave podatke i da li želi da radi sve u skladu sa zakonom.

Dodatni ugovori

Potrebno je da proverite da li je prodavac sklopio neki ugovor o korišćenju zemljišta koji sprečava završetak kupovine. Davanje zemljišta u arendu je ponekad uređeno ugovorom i samim tim sprečava prodaju zemljišta jer onaj koji rentira zemlju ima pravo po ugovoru da je i koristi sve do isteka ugovora, ukoliko nije navedeno drugačije. Ukoliko postoje ovakvi slučajevi, nećete uspeti da finalizirate prodaju ili ćete naići na problem pri upisivanju zemljišta na vaše ime. Proverite da li vlasnik ima apsolutno pravo na zemljište i da li postoje neki sporovi oko tog zemljišta. Ovi podaci se ponekad sakrivaju jer sporovi oko arende, legalizacije određenog dela ili ostavinski sporovi umeju da negativno utiču na prodaju.

Klasa zemljišta

Svako zemljište je upisano pod odgovarajućim kvalitetom i samim tim je određeno šta se na njemu može raditi. Kada su u pitanju poljoprivredna zemljišta, ovo znači da će kupci gledati onaj kvalitet koji im je potreban za uzgoj određene kulture biljke. Kada su u pitanju placevi pogodni za izgradnju kuće ili zgrade, potrebno je pronaći plac na prodaju na željenom mestu i sa svim potrebnim dozvolama. Bitno je da svrha vaše kupovine zemljišta odgovara onome što je dozvoljeno da se radi na tom mestu, bez obzira na to da li planirate da započnete sa svojim planovima odmah ili samo želite da uložite novac.

 

Sve po zakonu

Od pronalaženja zemljišta preko sigurnih oglasa do finaliziranja kupovine, potrebno je da sve radite po zakonu. Provera papira i ispravnosti celokupne dokumentacije je jedna od najbitnijih stavki kupovine kako biste bili sigurni da nećete imati problema ukoliko se odlučite da prodate zemlju, sagradite neku nekretninu ili uložite u uzgoj neke poljoprivredne kulture. Potrebno je da tražite vlasnički list skorijeg datuma kako biste videli sve eventualne promene nastale u proteklih nekoliko meseci. Ovo će vam pokazati da li vlasnik nešto pokušava da sakrije i da li su svi navedeni vlasnici zaista oni koji se nalaze u svim dokumentima.


Iako se čini da je kupovina placa komplikovana i zahteva puno pažnje i obraćanja pažnje na sitnice, ukoliko donesete dobru odluku, vrlo brzo ćete uvideti da je investicija koju ste napravili i više nego korisna za vas. Uvek je bolje uložiti malo truda i napora kako biste bili zadovoljni kupovinom i spremni ušli u novi poslovni poduhvat. Kada prepišete zemljište i postanete vlasnik, shvatićete zašto je bilo potrebno voditi računa o svim detaljima pronalaska i kupovine placa.








Srodni tekstovi:


Last minute letovanje - rizik ili pametan potez?

Poslednji trenuci pre putovanja često donose uzbuđenje, ali i dilemu - da li je last minute letovanj...

Detaljnije

Online kupovina - Kako do Kérastase proizvoda u Srbiji?

U moru brendova koji ženama (a i muškarcima) obećavaju preporođenu, sjajnu kosu koja će ostav...

Detaljnije

Nekoliko saveta za održavanje dvorišta

Održavanje dvorišta je umetnost koja zahteva pažnju, trud i pravilno planiranje. Dvori&scaron...

Detaljnije

Malč kao najbolji supstrat za biljke

Kada cveće loše napreduje, kada bilje zastajkuju u svom daljem razvoju, a drveće ne lista i n...

Detaljnije
Copyright © 2018 Srbija-EU. All rights reserved.
Izrada sajta by GW, SEO by WBS