Koja su najčešća neurološka oboljenja koja zahtevaju posebnu vrstu terapije?


Zdravlje Zdravlje

Neurologija je oblast medicine koja se bavi izučavanjem ali i lečenjem svih vrsta neuroloških oboljenja koja mogu biti lakšeg ili težeg oblika, sve u zavisnosti od trenutnog zdravstvenog stanja pacijenata. Nekada se u svrhu lečenja primenjuju minimalno invazivne metode (operacija sa malim rezom), dok se za neka druga neurološka stanja prepisuje odgovarajuća terapija medikamentima. 

Uspešnost izlečenja zavisi od toga da li se pacijent obratio na vreme neurologu ili neurohirurgu. U slučaju da se bolest nalazi u početnom stadijumu, adekvatnom terapijom može doći i do potpunog izlečenja, baš kao i kod svih ostalih bolesti. 

U nastavku teksta predstavićemo najčešća neurološka oboljenja sa kojima se pacijenti danas suočavaju. 

Epilepsija – jedno od sve učestalijih oboljenja

Epilepsija je zapravo hronično neurološko oboljenje koje se manifestuje povremenim napadima. Naime, ovde treba napomenuti da se epileptični napadi ne moraju isključivo i samo javiti kod osoba koje boluju od epilepsije. Postoji niz faktora koji mogu doprineti ovom stanju a da pacijent prethodno nema ustanovljenu epilepsiju od strane neurologa.  

Fibromialgija lečenje – reumatološko oboljenje koje najviše pogađa žene

Reč je o bolesti mišića, pa se pacijenti koji boluju od fibromialgije žale da ih boli celo telo. Pored toga, javlja se osećaj hroničnog umora, učestala glavobolja, ali i poremećaj sna. Češće pogađa žensku populaciju između 30 i 50 godina. 

Fibromialgija lečenje: ovooboljenje se danas uspešno može izlečiti prepisivanjem odgovarajućih analgetika, antidepresiva ili antikonvulzivnim lekovima, a sve u zavisnosti od toga šta je glavni uzrok bolesti.  Fibromialgija lečenje može izgledati i drugačije, lekari savetuju redovno vežbanje i fizičku aktivnost. Takođe, uspešno fibromialgija lečenje može biti i uz repetitivne transkranijalne magnetne stimulacije (rTMS) koji se rade pod nadzorom neurologa.

Alchajmerova bolest sve više pogađa stariju populaciju

Reč je o bolesti koja podrazumeva određene promene u mozgu kao što je smanjen nivo receptora kada se radi hormonima poput serotonina ili dopamina koje imaju za posledicu nastanak demencije, tj. gubitak pamćenja. Kod pacijenata koji boluju od ove bolesti sprovode se određeni psihološki testovi  kao i razne dijagnostičke procedure koje obavlja neurohirurg. 

Lečenje se sprovodi u kontinuitetu sa praćenjem zdravstvenog stanja pacijenata, a konačno izlečenje nažalost, još uvek ne postoji. Lekovima i adekvatnom terapijom se može usporiti dalji tok i napredovanje same bolesti.

Multipla skleroza – podmukla bolest koju je teško na vreme otkriti

Ako je verovati statističkim podacima, broj osoba sa multipla sklerozom se iz godine u godinu drastično povećava. Reč je o neizlečivoj i veoma teškoj bolesti za koju još uvek nisu pronađeni adekvatni lekovi i savremeni načini koji bi poboljšali zdravstveno stanje pacijenata. Najviše zabrinjava činjenica što bolest pogađa mlađu populaciju – osobe između 20 i 40 godina. 

S  obzirom da ne postoji univerzalan test za njeno dijagnostifikovanje, veoma ju je teško otkriti. Magnetnom rezonancom kao i mnogim dodatnim pregledima može se samo pretpostaviti da se radi o ovom neurološkom oboljenju. Simptomi na koje se žale pacijenti poput trnjenja lica i trupa, vrtoglavica, podrhtavanje ruku mogu biti od kristi lekarima da na vreme otkriju bolest.  

Parkinsonova bolest – nekada su potrebne godine da bi se uspostavila dijagnoza

Neretko se dešava da pacijenti godinama unazad imaju simptome za koje se tek kasnije sazna da su glavni uzročnik ove neurološke bolesti. Tri ključna simptoma su drhtanje, usporenost pokreta kao i konstanta ukočenost vrata i donjih i gornjih ekstremiteta. 

Što se tiče lečenja, postoje medikamenti koji su se pokazali delotvornim i efikasnim a bolest se može uspešno izlečiti ukoliko se otkrije na vreme. 
Srodni tekstovi:


Kako da na poslu uvek izgledate elegantno i profesionalno?

Kada je u pitanju poslovno okruženje, izgled je veoma bitan, pogotovo ako postoje određeni zahtevi u...

Detaljnije

Energija za dvoje! Kako trudnice mogu pobediti osećaj umora i iscrpljenosti?

Trudnoća je jedno od najuzbudljivijih, ali i najzahtevnijih perioda u životu žene. Kako telo prolazi...

Detaljnije

Kada je pravo vreme za iznajmljivanje vozila?

Ukoliko spadate u onu grupu ljudi kojima vožnja i posedovanje automobila nije od prevelikog značaja ...

Detaljnije

Last minute letovanje - rizik ili pametan potez?

Poslednji trenuci pre putovanja često donose uzbuđenje, ali i dilemu - da li je last minute letovanj...

Detaljnije
Copyright © 2018 Srbija-EU. All rights reserved.
Izrada sajta by GW, SEO by WBS