Stiže zima – kako spremiti imunitet?


Zdravlje


Zima, nažalost, donosi više od samo snega, praznika i računa za grejanje – zima takođe donosi bolesti. Sezona gripa prati ovo godišnje doba, a naš imunitet prirodno bude slabiji tokom ovog doba godine. Samim tim, treba delovati preventivno. Davno je prošlo vreme kada je jedini način za zaštitu od bolesti bio da se dobro obučemo. Sada znamo mnogo više i možemo precizno i efektivno delovati na naš imuni sistem i pripremiti ga za borbu protiv najezdi bolesti koje dolaze zajedno sa hladnim godišnjim dobom. Hajde da pređemo neke od metoda koje možete koristit.  


Zašto je snažan imunitet bitan?


Imunitet je sposobnost našeg tela da se samo suoči i izbori sa mnogim bolestima koji ga redovno napadaju. Nije ništa neobično saznati da naš virus na dnevnoj bazi eliminiše desetine problematičnih pojava koje bi mogle ugroziti naše zdravlje. Međutim, ponekada se desi da imunitet opadne i tada smo skloni razboljevanju mnogo više nego ranije. Dakle, da bi izbegli da do ovoga dođe moramo koristiti sve moguće dostupne metode za jačanje i zaštitu imuniteta. Posebno je bitno da to radimo zimi kada on prirodno oslabi usled oštre hladnoće, manje vitamina kao i sezone gripa koji tada napada nov i mutiran. 


Spavanje i odmor


Bivajući da je imunitet svojstvo našeg tela, najbolji način da održavamo imunitet jakim je da naše telo održavamo sposobnim. To znači izbegavanje stresa, redovno spavanje i odmor. Ovo ne samo da pruža veći životni užitak, otklanja glavobolje i nesanice, pa i poboljšava izgled i metabolizam, već i značajno utiče na imunitet. 

Da bi naše telo moglo redovno da se izbori sa pretnjama po zdravlje, telo mora da bude odmorno i sposobno da taj imunitet održava. Dakle, spavajte 8-9 sati, uzimajte redovne odmore i nemojte se izlagati nepotrebnom stresu. Sve ovo će vam omogućiti da održite zdrav imunitet.


Redovna vežba


U zdravom telu, zdrav duh – pa i imunitet. Redovna fizička aktivnost može značajno pomoći sposobnosti vašeg tela da se odbrani od mikrobioloških i virusnih pretnji. Ovo ne mora biti neka preterano intenzivna fizička delatnost – jutarnje istezanje ili trčanje može biti sasvim dovoljno za podstrek zdravog imuniteta.


Ishrana i higijena


Unošenje dovoljne količine vitamina je izuzetno bitno za vaše zdravlje i imunitet, posebno kda je u pitanju zima. Stoga, probajte da jedete što je više moguće voća koje će vas ojačati potrebnim vitaminima. Pošto su ona zimi manje dostupna, suplementujte ishrano probioiticima koji će dodati sve ono što iz vaše dnevne ishrane nedostaje u zimskom periodu.

Uz to, obratite posebnu pažnju na redovnu higijenu. Održavanjem higijene, posebno zimi, pomažemo telu tako što otklanjamo sve potencionalne izvore bolesti koje možemo. 


Laboratorije


Najzad, naš unutrašnji lekar ponekad zahteva pomoć spolja, stoga se nemojte plašiti da odete na pregled. Krvna slika u laboratoriji po izboru bila bi odličan način da otkrijete kakvo je trenutno stanje vašeg imuniteta i šta tačno fali. Uz pomoć stručnjaka vrlo lako možete videti šta je tačno najbolji korak za vaše telo i kako da dostignete maksimalni nivo imunološke zaštite. 

Prateći sve ove korake imaćete najbolje šanse da proslavite zimske radosti potpuno zdravi!
Srodni tekstovi:


Osnovne stvari koje bi trebalo znati o Egiptu i njegovim stanovnicima

Egipat ima bogatu kulturu koja kombinuje duboko ukorenjene tradicije drevne civilizacije i „eg...

Detaljnije

Kako izabrati wc šolju za kupatilo u privatnom ili poslovnom prostoru?

Kupovina sanitarija za kupatilo nameće veliki broj nedoumica, prvenstveno zbog dostupnih raznovrsnih...

Detaljnije

Personalizovani pokloni ili klasičan reklamni materijal?

Sasvim je sigurno da ne postoje nadležni u kompanijama, koji se u nekom trenutku nisu zapitali da li...

Detaljnije

Razlozi iz kojih je prodaja stanova Zlatibor postala tako popularna

Tražnja za nekretninama u Srbiji ima rastući karakter u svim područjima, a posebno u planinskim pred...

Detaljnije
Copyright © 2018 Srbija-EU. All rights reserved.
Izrada sajta by GW, SEO by WBS