Stiže zima – kako spremiti imunitet?


Zdravlje


Zima, nažalost, donosi više od samo snega, praznika i računa za grejanje – zima takođe donosi bolesti. Sezona gripa prati ovo godišnje doba, a naš imunitet prirodno bude slabiji tokom ovog doba godine. Samim tim, treba delovati preventivno. Davno je prošlo vreme kada je jedini način za zaštitu od bolesti bio da se dobro obučemo. Sada znamo mnogo više i možemo precizno i efektivno delovati na naš imuni sistem i pripremiti ga za borbu protiv najezdi bolesti koje dolaze zajedno sa hladnim godišnjim dobom. Hajde da pređemo neke od metoda koje možete koristit.  


Zašto je snažan imunitet bitan?


Imunitet je sposobnost našeg tela da se samo suoči i izbori sa mnogim bolestima koji ga redovno napadaju. Nije ništa neobično saznati da naš virus na dnevnoj bazi eliminiše desetine problematičnih pojava koje bi mogle ugroziti naše zdravlje. Međutim, ponekada se desi da imunitet opadne i tada smo skloni razboljevanju mnogo više nego ranije. Dakle, da bi izbegli da do ovoga dođe moramo koristiti sve moguće dostupne metode za jačanje i zaštitu imuniteta. Posebno je bitno da to radimo zimi kada on prirodno oslabi usled oštre hladnoće, manje vitamina kao i sezone gripa koji tada napada nov i mutiran. 


Spavanje i odmor


Bivajući da je imunitet svojstvo našeg tela, najbolji način da održavamo imunitet jakim je da naše telo održavamo sposobnim. To znači izbegavanje stresa, redovno spavanje i odmor. Ovo ne samo da pruža veći životni užitak, otklanja glavobolje i nesanice, pa i poboljšava izgled i metabolizam, već i značajno utiče na imunitet. 

Da bi naše telo moglo redovno da se izbori sa pretnjama po zdravlje, telo mora da bude odmorno i sposobno da taj imunitet održava. Dakle, spavajte 8-9 sati, uzimajte redovne odmore i nemojte se izlagati nepotrebnom stresu. Sve ovo će vam omogućiti da održite zdrav imunitet.


Redovna vežba


U zdravom telu, zdrav duh – pa i imunitet. Redovna fizička aktivnost može značajno pomoći sposobnosti vašeg tela da se odbrani od mikrobioloških i virusnih pretnji. Ovo ne mora biti neka preterano intenzivna fizička delatnost – jutarnje istezanje ili trčanje može biti sasvim dovoljno za podstrek zdravog imuniteta.


Ishrana i higijena


Unošenje dovoljne količine vitamina je izuzetno bitno za vaše zdravlje i imunitet, posebno kda je u pitanju zima. Stoga, probajte da jedete što je više moguće voća koje će vas ojačati potrebnim vitaminima. Pošto su ona zimi manje dostupna, suplementujte ishrano probioiticima koji će dodati sve ono što iz vaše dnevne ishrane nedostaje u zimskom periodu.

Uz to, obratite posebnu pažnju na redovnu higijenu. Održavanjem higijene, posebno zimi, pomažemo telu tako što otklanjamo sve potencionalne izvore bolesti koje možemo. 


Laboratorije


Najzad, naš unutrašnji lekar ponekad zahteva pomoć spolja, stoga se nemojte plašiti da odete na pregled. Krvna slika u laboratoriji po izboru bila bi odličan način da otkrijete kakvo je trenutno stanje vašeg imuniteta i šta tačno fali. Uz pomoć stručnjaka vrlo lako možete videti šta je tačno najbolji korak za vaše telo i kako da dostignete maksimalni nivo imunološke zaštite. 

Prateći sve ove korake imaćete najbolje šanse da proslavite zimske radosti potpuno zdravi!
Srodni tekstovi:


Opremite kancelarije neophodnim priborom za rad

Neophodni pribor za rad u kancelarijama podrazumeva adekvatan potrošni materijal koji nazivam...

Detaljnije

3 poznata takmičenja u košarci koja ljubitelji košarke obožavaju

Kao strastveni ljubitelji košarke, jedva čekamo da se takmičenja koja su postala sinonim za o...

Detaljnije

Nekoliko dobrih opcija u koje možete da investirate novac

Želite da pažljivo raspolažete svojim novcem, i da ga ulažete tako da možete da ostvarite profit? In...

Detaljnije

Sve što treba da znate o tome kako se postaje advokat krivičar

Krivični zakon je težak, ali ako ste spremni da se suočite sa izazovom, teško da ćete pronać...

Detaljnije
Copyright © 2018 Srbija-EU. All rights reserved.
Izrada sajta by GW, SEO by WBS