Kako se zaštititi prilikom kupovine nekretnine


Građevina Život


 

Kupovina nekretnine predstavlja jednu od najznačajnih životnih odluka i važan trenutak za sve članove porodice. Donosi nam mnogo radosti zbog novog početka, ali ujedno i mnogo briga tokom odabira i samog procesa kupovine nekretnine. Investiranje u novi stan podrazumeva podizanje stambenog kredita, ulaganje pažljivo čuvane ušteđevine, pa se sa razlogom moramo ponašati oprezno i ispitati sve elemente pre samog potpisivanja ugovora.

Kupovina stana se događa jednom u životu, zato obratite pažnju na sledeće stavke, kako biste uklonili sve potencijalne rizike i bez poteškoća uživali u vašem novom kutku.

Provera dokumentacije

Ukoliko kupujete stan od fizičkog lica, jedan od najvažnijih koraka jeste detaljna provera vlasničke dokumentacije. Svaki vlasnik nekretnine mora da poseduje vlasnički list i osnov sticanja nepokretnosti koji utvrđuje poreklo stana, odnosno da li je nekretnina kupljena, nasleđena ili poklonjena. Vlasnički list može da se izvadi u katastru nepokretnosti, a kupac takođe može proveriti informacije onlajn. Takođe, neophodno je uveriti se u to da li postoji zabeležba na određenoj nepokretnosti, odnosno zabrana otuđenja, koja je pokazatelj činjenice da je nekretnina najverovatnije predmet sudskog spora. Sa druge strane, ako kupujete nekretninu u novogradnji, važno je od investitora pribaviti građevinsku i upotrebnu dozvolu, i proveriti svu ostalu dokumentaciju u katastru.

Vlasnički stan ili nekretnina u izgradnji

Kako bi kupovina stana protekla bez većih problema, bilo da se radi o vlasničkom stanu ili stanu u izgradnji, neophodno je unapred se informisati i prikupiti svu raspoloživu dokumentaciju. Posebno treba biti oprezan kada je reč o kupovini starog stana, jer su oni često u posed prodavca došli putem nasledstva, pa stoga imaju nepotpunu dokumentaciju. Nekada se dešava da prodavac prodaje samo svoj deo stana, a da se nije konsultovao sa ostalim naslednicima (suvlasnicima), te onda nastaje problem. Jednako zastupljen izbor prilikom kupovine nekretnine jeste sve više popularna novogradnja, a Novi Beograd predstavlja mesto sa najviše građevinskih investicija tokom protekle godine. Ukoliko se odlučite da kupite potpuno nov stan u prestonici ili bilo kom drugom gradu, informišite se o prethodnim projektima investitora i njihovoj uspešnosti, kao i o firmi koja obavlja građevinske radove. Zatražite svu potrebnu dokumentaciju i proverite sve činjenice onlajn, kao i u katastru.

 

Neizmirene obaveze

Prilikom sklapanja kupoprodajnog ugovora, neizostavna stavka treba da bude obaveza prodavca da izmiri sva prethodna dugovanja za komunalije i porez, te da vam priloži dokaz o tome. Prodavac je u obavezi da vam dostavi poslednji plaćen račun za struju, internet pretplatu, kablovskoj televiziji i poslednjem plaćenom računu za komunalne usluge. Treba priložiti i dokaz o regulisanom porezu na imovinu. Kada se uverite da su svi računi izmireni, tek tada možete da povlačite dalje korake i nastavite sa procesom kupovine nekretnine.

Potražite pomoć stručnjaka

Budući da je kupovina nekretnine izuzetno kompleksna akcija i da podrazumeva ogroman broj stavki i elemenata na koje morate obratiti pažnju, možete angažovati stručna lica iz proverenih agencija za nekretnine ili kontaktirati advokata koji se bavi postupcima prometa nepokretnosti. Prevare prilikom kupovine nekretnina često su zastupljene, a agencije i stručna lica su tu da vam pomognu i ukažu na nepravilnosti, ukoliko postoje. Sastavljanje predugovora o kupovini nekretnine jeste važan dokument kojim se definiše iznos učešća i kapare, te način finansiranja kupovine nekretnine, a advokat će vam dati proverene savete i pomoći oko njegovog definisanja.

Poreske olakšice

Ukoliko prvi put kupujete nekretninu na svoje ime, bićete oslobođeni plaćanja poreza na dodatu vrednost za 40 kvadratnih metara, ukoliko kupujete stan u novogradnji, odnosno 2,5 odsto na istu kvadraturu, ukoliko se odlučite za kupovinu polovnog stana. Nakon realizovane kupovine nekretnine i plaćanja punog iznosa, kupac prikuplja određenu dokumentaciju i podnosi zahtev za povraćaj PDV-a Poreskoj upravi. U roku od dva meseca, zahtev bude rešen,a novac se uplaćuje na račun kupca nekretnine.

Sasvim smo sigurni da će vam navedene stavke biti od pomoći i smatramo da ne bi trebalo da ih zaobiđete tokom celokupnog procesa kupovine vašeg novog doma. Srećno!
Srodni tekstovi:


Koje su to ključne stavke ukoliko želite da se bavite ugostiteljstvom?

Prilikom pokretanja biznisa mnogi se odlučuju za ugostiteljstvo. Voditi restoran podrazumeva postoja...

Detaljnije

Kako pronaći adekvatan tip motokultivatora po pristupačnoj ceni?

Da biste imali uredno i plodno zemljište, koje će dati bogate useve, morate se pobrinuti o nj...

Detaljnije

Releji su jedan od najvažnijih sigurnosnih uređaja u svakom sistemu, a pogledajte od čega zavisi njihova cena

Najvažnija komponenta koja garantuje bezbednost u svakom električnom sistemu, u zgradama ili uređaji...

Detaljnije

Kako ojačati imuni sistem i sprečiti infekcije kandidom

Candida je gljivica koja se prirodno nalazi u našem telu, posebno u ustima, crevima i genital...

Detaljnije
Copyright © 2018 Srbija-EU. All rights reserved.
Izrada sajta by GW, SEO by WBS