Ne znate kako da rastvorite lepak za pločice? Ovo je najlakši načinU današnje vreme, kada je jako teško doći do dobrog majstora koji bi mogao da počne da radi u terminu koji nama odgovara sve više je onih koji se odlučuju da neki posao završe sami. Srećom, od sitnih popravki po kući i stanu, pa sve do krečenja i lepljenja pločica, za svaki od ovih poslova se na internetu mogu naći detaljna uputstva tako da nam majstor skoro i nije potreban. Možda najkomplikovaniji posao za koji mnogi smatraju da mogu da urade sami, ali uz detaljno objašnjenje je lepljenje pločica. Mi ćemo se potruditi da u ovom tekstu objasnimo postupak lepljenja, otkrijemo neke trikove koji koriste majstori i damo savet koji lepak za pločice, ali i pločice, treba da kupite. 


Prvo izmerite tačnu kvadraturu prostorije u kojoj lepite pločice


Pre nego što naručite keramiku ili odete da kupite lepak za pločice, morate se malo baviti matematikom. Potrebno je da znate tačne mere prostorije u kojoj planirate da izvodite radove kako biste kupili dovoljno materijala.  Kada su same pločice u pitanju, u radnji bi trebalo da naglasite gde planirate da ih postavite. Na primer, na terasu ili trem morate da postavite klinker ili kaljene pločice koje su otporne na smrzavanje, dok ćete za kupatilo odabrati neke koje mogu da podnesu veliku vlagu.


Kada kupujete lepak za pločice trebalo bi da znate da će Vam, u zavisnosti od vrste samih pločica, ali i Vaše veštine, za jedan metar kvadratni trebati od 2 do 6 kilograma lepka. Osim toga, lepak za pločice birate i u zavisnosti od vrste i veličine pločica, podloge (upijajuća, neupijajuća, neravna), ali i toga da li će Vam trebati za spoljne ili unutrašnje pločice. Lepak se razlikuje i po boji, prodaje se beli i sivi, i iako imaju skoro istu jačinu, iz estetskih razloga se za lepljenje mozaika koristi beli. Ako ste planirali da skidate stare pločice, ne bi bilo loše da pre postavljanja novih uradite ravnajući sloj kako bi površina za lepljenje novih pločica bila što ravnija.


Priprema podloge


Kada ste kupili materijal, pre nego što razmutite lepak za pločice treba da pripremite površinu na kojoj ćete postaviti pločice. Podloga na koju se lepi pločica mora da bude suva i potpuno čista. 

Ako je površina za lepljenje neravna, možete je, umesto da koristite masu za ravnajući sloj, popuniti tako što ćete rastvoriti lepak za pločice i njim popuniti rupe.


Evo kako se pravilno rastvara lepak za pločice


Prvo pravilo svih majstora je da se lepak za pločice sipa u vodu, a ne obratno. Ovo je važno jer, ako sipate vodu u lepak, može se desiti da se masa ne rastvori kako treba i da onda u njoj bude grudvica. 

Lepak za pločice mešajte posebnim nastavkom koji se stavlja na bušilicu. Keramičari imaju posebne mašine namenjene samo mešanju lepka, ali to za kućnu upotrebu nije potrebno, pošto nećete pločice postavljati jednom mesečno, pa da Vam se isplati da kupujete dodatni alat. Nastavak za bušilicu će sasvim lepo odraditi posao. Nakon što ste ga umutili, ostavite lepak nekih dvadesetak minuta, da se sve komponente u njemu aktiviraju. Lepak se nanosi na pločicu u sloju od 4 do 10 milimetara, a to sve zavisi od podloge.
Srodni tekstovi:


Vrste cirkulara i testera za drva

Sezona je opremanja domaćinstava drvima za novu zimsku sezonu za koju najavljuju da će biti duga i h...

Detaljnije

Vesti o Novaku Đokoviću koje je pratio čitav svet

Kada je u pitanju Novak Đoković vesti su doista šarenolike, jer ljubitelji sporta, pre svega ...

Detaljnije

Kako izabrati wc šolju za kupatilo u privatnom ili poslovnom prostoru?

Kupovina sanitarija za kupatilo nameće veliki broj nedoumica, prvenstveno zbog dostupnih raznovrsnih...

Detaljnije

Nekoliko dobrih opcija u koje možete da investirate novac

Želite da pažljivo raspolažete svojim novcem, i da ga ulažete tako da možete da ostvarite profit? In...

Detaljnije
Copyright © 2018 Srbija-EU. All rights reserved.
Izrada sajta by GW, SEO by WBS