Gde u inostranstvu je najbolje studirati


Karijera

Da bi bilo ko, koga interesuje studiranje u inostranstvu mogao da donese pravu odluku, mora sagledati i uzeti u obzir nekoliko faktora.

Istina, bitan je finansijski aspekt u donošenju odluke o tome u kojoj zemlji je najbolje studirati, ali ipak ne bi trebalo da bude presudan. Tim pre što mnogi fakulteti nude zainteresovanima i mogućnost da steknu stipendiju.

Olakšavajuće okolnosti

Podrazumeva se da mnogi koje interesuje studiranje u inostranstvu najpre razmišljaju o tome koliko na raspolaganju imaju novca, pa tek na osnovu toga odlučuju i koji fakultet i u kojoj zemlji dolazi u obzir.

Na svu sreću, mnogi evropski univerziteti, ali i u univerziteti u drugim državama sveta, nude svojim studentima i mogućnost da postanu korisnici stipendija.

U većini slučaju su u pitanju dve vrste stipendija, ali bi se svakako trebalo na vreme raspitati o tome u okviru izabranog fakulteta.

Osim opcije da kandidat stekne stipendiju za asistenta, odnosno na engleskom Teaching assistant (TA), pojedini fakulteti u drugim zemljama nude kandidatima opciju i da steknu stipendiju za mlađe istraživače, to jest RA (Research assistant).

U osnovi, stipendiju za asistenta plaća izabrani univerzitet, dok mentor plaća u drugom slučaju. A i za jedan i za drugi tip stipendije važi pravilo o učešću studenta i u nastavi.

Takođe bi trebalo da se svi, koji imaju interesovanje za studiranje u inostranstvu, raspitaju i da li na odabranom fakultetu postoje i drugačiji vidovi finansiranja. Obično su u pitanju fondacije tome namenjene ili neke druge dobrotvorne ustanove.

Mada stipendije značajno olakšavaju studentski život, ne treba izgubiti iz vida činjenicu da je neophodno da student nešto uradi, obično u zamenu za stipendiju. Pod tim se misli najpre na obavezno učešće u nastavi i to tačno definisani broj časova, a zatim i na vršenje različitih istraživanja, kao i polaganje ispita predviđenih za konkretnu godinu studija u određenom roku.

Baš zato što svaki evropski, ali i svetski univerzitet ima jasno definisana pravila i po pitanju stipendija, trebalo bi da svaki kandidat dobro razmotri ponudu izabranog univerziteta, kako kasnije ne bi došao u neprijatnu situaciju.

Koju zemlju odabrati za studiranje?

Naravno da jedinstven odgovor na ovo, inače vrlo kompleksno pitanje, ne postoji. Ali treba imati na umu informaciju da se mnogi mladi ljudi, koji su zainteresovani za studiranje u inostranstvu, u većini slučajeva odlučju za evropske zemlje, odnosno one koje su našoj zemlji u fizičkom smislu najbliže.

Primera radi, Italija je jedna od zemalja, u koju rado odlaze na studije akademci iz naše zemlje. Kao razlog obično navode činjenicu da nam je zemlja relativno blizu, a da ima izuzetno kvalitetnu i bogatu ponudu različitih fakulteta.

Kao druga zemlja, u kojoj najviše mladih odlazi na studije se izdvojila Austrija. Opet najpre zbog blizine, ali i zbog podatka da je u pitanju zemlja, koja nudi visok standard svakako, kao i cene studija koje nisu tako naročito visoke.

Studiranje u Francuskoj je, takođe, uvek popularno. Posebno je popularna među onim studentima koje interesuje umetnost, ali i moda i dizajn.

Treba svakako pomenuti i Češku, Španiju i Grčku, ali i druge zemlje širome Evrope i sveta. Značajan broj mladih, zainteresovanih za studiranje u inostranstvu se odlučuje i da akademsko zvanje stekne na drugog strani sveta, u nama dalekoj Americi.

No, bilo koju zemlju da odaberete za početak ili nastavak studija, najbitnije je da sa puno pažnje celokupnu ponudu razmotrite, pa da konačnu odluku tek posle toga i donesete.Srodni tekstovi:


Kakva je trenutno situacija na tržištu nekretnina? Koliko su moguće promene?

Dinamično i neizvesno, tržište nekretnina odavno predstavlja barometar ekonomske aktivnosti i...

Detaljnije

Pronađite lako baš ono što vašim mališanima treba

                          Ukol...

Detaljnije

Top 3 profesije sa sjajnim finansijskim perspektivama u Srbiji!

U potrazi za karijerom koja ne samo da donosi profesionalno zadovoljstvo već i finansijsku sigurnost...

Detaljnije

Kako usporiti starenje uz pomoć delotvornih estetskih tretmana

Iako sasvim prirodno i neminovno, starenje je proces koji bismo najradije zaustavili ili barem uspor...

Detaljnije
Copyright © 2018 Srbija-EU. All rights reserved.
Izrada sajta by GW, SEO by WBS