Upotreba probiotika kod dece


Zdravlje


Na samom početku da razjasnimo – najbolji probiotik za decu je onaj prepisan ili sugerisan od strane odabranog pedijatra. Ovo važi za svaki lek, suplement i sve šta u određenoj meri utiče na zdravlje dece.

Već decenijama, otkad su započeta najozbiljnija istraživanja kada su probiotici u pitanju, uvidelo se trojako delovanje probiotičkih kultura na organizam: na sam uzročnik bolesti, delovanje u vidu pomoćne terapije glavnoj terapiji i kao preventivni proizvod u suzbijanju mogućih simptoma. Zašto su probiotici toliko važni, šta predstavljaju i kako se kod dece primenjuju?


Šta su probiotici?


Probiotik predstavlja mikroorganizme koji prirodno nastanjuju čovekovu crevnu floru. Procenjuje se da čak preko 100 hiljada miliona različitih mikroorganizama nastanjuje digestivni trakt. Kada se svi mikroorganizmi nalaze u granicama normalnim, što je ono kada kažemo da postoji balans između dobrih i loših bakterija, organizam uredno funkcioniše. Nastane li disbalans, iz bilo kog razloga, dolazi do brojnih tegoba, pojave brojnih simptoma, a većina takvih problema rešava se konzumiranjem probiotika. 

Pored probiotika, kao mikroorganizama potrebnih za regularan rad organizma, tu su i prebiotici. Prebiotici predstavljaju šećere koji su potrebni za razmnožavanje i sam rast probiotika u momentu kada se uzimaju i kada su potrebni telu. 


Probiotici kod dece


Kao što smo rekli, najbolji probiotik za decu je onaj preporučen od strane lekara. Oni su danas na tržištu prisutni u različitim oblicima, kao kapsule, tablete, sprej, suspenzija, u prahu, a koja će se vrasta odabrati zavisi od uzrasta i stanja deteta. Međutim, svaki probiotik predstavlja neki drugi soj dobrih bakterija. U okviru toga, svaki soj bakterija deluje na određeni, sebi svojstven način i pomaže u određenom problemu. Zato je bitno da se ne uzima „na svoju ruku“, već na osnovu lekarskog recepta, koji je nastao nakon pregleda, analiza, te kompletne dijagnostike. Najbolji probiotik za decu je onaj koji rešava trenutni problem, a to znači da je odabran proizvod koji sadrži i potreban soj dobrih bakterija.

S druge strane, već fetus dobija zaštitu određenih mikroorganizama, probiotika i prebiotika iz majčine utrobe, a kasnije i kroz porođaj i dojenje. Period poznat kao prirodni imunitet jeste ujedno i period kada je beba zaštićena dobrim bakterijama koje dolaze od majke i iz mleka, što su probiotici i prebiotici. Kasnije, kroz sazrevanje i rast, često se dešava da je potrebno unositi ih putem ishrane, što se savetuje i preventivno, te putem probiotičkih proizvoda.


Kada su probiotici potrebni deci?


U nekoliko različitih slučejva se probiotici nezaobilazno uključuju kao deo terapije ili kao terapija. Ono šta je pod brojem jedan jeste da kada postoji određena infekcija koja se leči antibioticima, probiotik za decu bude neodvojiv od njih. Antibiotici deluju na uzrok infekcije, lečeći, ali i dovodi do uništavanja dobrih bakterija, zbog čega su potrebne probiotičke kulture kako bi održale ili vratile to balansno stanje.

Pored toga, probiotik za decu služi kada se javi infaltilna kolika, odnosno grčevi. U tom periodu probiotici pomažu kod smanjenog javljanja i smanjene jačine grčeva. Koriste se kod stomačnih tegoba, kao što su povraćanje i dijareja, ali se mogu uzimati u određenim periodima i preventivno, kada je potrebno ojačati imuni sistem
Srodni tekstovi:


Izrazite se na pravi način – Govor tela objašnjava više nego reči

Govor tela je izraz koji se odnosi na neverbalan način komunikacije koji se može iskoristiti za krei...

Detaljnije

Ulazna vrata kroz istoriju

Da li ste se ikada zapitali kada je nastalo nešto bez čega ne možemo da zamislimo našu...

Detaljnije

Pelene i njihov odabir – šta je važno znati?

U gotovo prve dve godine pelene su vrlo važan saveznik u nezi i odgoju deteta. Njihov odabir je važa...

Detaljnije

Voleli biste da ugradite novi kupatilski nameštaj – Evo na šta sve treba da obratite pažnju

Dosadio vam je nered u kupatilu i želite pravo osveženje prostora. No, pre nego što procenite...

Detaljnije
Copyright © 2018 Srbija-EU. All rights reserved.
Izrada sajta by GW, SEO by WBS