Sve što treba da znate o tome kako se postaje advokat krivičar


Karijera Život

Krivični zakon je težak, ali ako ste spremni da se suočite sa izazovom, teško da ćete pronaći uzbudljiviju i raznovrsniju pravnu karijeru. Nije potrebno samo da znate šta krivično pravo podrazumeva i šta ćete studirati na Pravnom fakultetu, već je važno i da se usvoje veštine koje su posebno značajne za ovu profesiju.

Šta je uopšte krivični zakon?

Bilo da progoni ljude koji krše zakon, brani one koji su optuženi za zločine ili obavlja srodne poslove, advokat krivičar igra ključnu ulogu u našem društvu i u sprovođenju pravde.

Najednostavnije rečeno, krivično praco podrazumeva  svako ponašanje koje mi kao društvo odobravamo, pa bi stoga trebalo da dobije našu društvenu osudu. S pravom se kaže da društvena osuda jeste odlučujući faktor u krivičnom pravu.

Iako se zločin može izvršiti protiv pojedinca, svaki prekršaj protiv se procesuira, a počinilac bi trebalo da se kazni. To je ono po čemu se čitava linija krivičnog prava razlikuje od bilo koje druge vrste zakona. Krivični zakon se zatim fokusira na ponašanje koje treba kazniti i postavljanje odgovarajuće kazne za ta dela.

Rad advokata krivičara predstavlja posebnu vrstu odgovornosti, jer su posledice nekada i po život ozbiljne, jer se advokati pravdu u ime svog klijenta.

Iako je toliko pravnog posla crno-belo, ima mnogo sivih zona u krivičnom pravu. Kao i svaki pravni stručnjak, advokat krivičar mora imati čvrsto kritičko mišljenje, međuljudske sposobnosti i pisanu i verbalnu komunikaciju. Sposobnost analize složenih informacija je takođe neophodna, kao i sposobnost da se nosi sa potencijalno uznemirujućim situacijama, poput rasprave ili pregleda dokaza povezanih sa nasilnim zločinom.

I na kraju, ali svakako ne najmanje važno, rad advokata kriviča podrazumeva i odgovornost za slučajeve sa potencijalno promenljivim posledicama po život, koji se bore za pravdu u ime svog klijenta.

Biti advokat krivičar je izuzetno izazovan posao, ali može doprineti neverovatno nagrađivanoj karijeri. Pošto steknu obrazovanje, advokati krivičari uživaju u mnogo različitih mogućnosti za posao. Neki se fokusiraju na odbranu, radeći kao privatni advokati ili javni branioci. Drugi služe kao tužioci na lokalnom, državnom ili federalnom nivou. Kasnije u svojoj karijeri, ovi advokati bi mogli postati sudije ili ući u političku arenu, izvršivši promene na najvišim nivoima.

Kako se postaje advokat krivičar?

Bilo da se nadate da ćete postati advokat krivičar ili želite da se bavite drugom oblašću, vaša karijera počinje upisivanjem Pravnog fakulteta. Nakon položenih obaveznih i izbornih predmeta, imajte na umu da će vam to znanje biti korisno ne samo u praksi, već i pri tumačenju bronih pojedinosti krivičnog prava.

Postoje prvenstveno dva ključna krivična dela krivičnog prava. To su ubistvo, gde studenti sagledavaju i proučavaju relevantne statute, različite stepene ubistva i elemente dokaza potrebne za dokazivanje krivice, i seksualno zlostavljanje, gde studenti uče kako su te vrste zločina i sam zakon evoluirali. Studenti proučavaju kako se priprema odbrana takvih zločina, kao i olakšavajuće faktore prilikom suđenja.

Brojna su krivična dela, ali postoji univerzalnost krivičnog prava. Svako kome je pravo zanimljivo ima priliku da se upozna sa ovom oblašću, a od sopstvenog rada i truda zavisi da li će i biti uspešan.
Srodni tekstovi:


Koliko koštaju pogrebni troškovi i za koje se može zahtevati naknada?

Sama smrt bližnjih i voljenih donosi veliku bol, stres, ali i potrebu za brzom reakcijom i organizac...

Detaljnije

Kako organizovati i unaprediti poslovne sastanke u manjim komapnijama

Poslovni sastanci predstavlju izuzetno važan segment svakog poslovanja i svi oni koji žele da unapre...

Detaljnije

Sve prednosti kapsule za kafu

Započeti dan bez jače kafe, skoro da je nemoguće. Naravno, dele se tu ljudi u nekoliko grupa, one ko...

Detaljnije

Najnovije vesti dana u doba interneta su brže nego ikad

Najnovije vesti dana predstavljaju udarne informacije koje se na internet portalima objavljuju veoma...

Detaljnije
Copyright © 2018 Srbija-EU. All rights reserved.
Izrada sajta by GW, SEO by WBS