Sve o slavinama što treba da znate


Građevina Život

Slavine su neophodne u svakom domaćinstvu za kontrolu protoka vode u kući ili stanu. Ovde vam predstavljamo nekoliko stvari koje bi trebalo da znate o slavinama.

Koje vrste slavina postoje?


Postoje mnoge vrste slavina, uključujući jednoručne slavine, dvoručne slavine, automatske slavine, slavine sa senzorom, slavine za sudopere, itd.


Kakve slavine izabrati za sudopere?


Kada birate slavine za sudopere, treba uzeti u obzir nekoliko faktora, uključujući stil, funkcionalnost i kvalitet. Ovde je nekoliko stvari koje treba razmotriti prilikom izbora slavina za sudopere:


Vrsta slavine: Postoje različite vrste slavina za sudopere, uključujući jednoručne, dvoručne, slavine sa visokim izlivom, slavine sa niskim izlivom, slavine sa izvlačivim crevom i slavine sa filterom za vodu. Izbor vrste slavine zavisiće od vaših ličnih potreba i preferencija.


Visina izliva slavine: Visina izliva slavine je važna, jer utiče na to koliko će udobno biti pranje sudova. Visoki izlivi mogu biti korisni kada perete velike sudove, ali niski izlivi mogu biti praktičniji za male sudopere.


Dužina creva: Ako birate slavinu sa izvlačivim crevom, treba obratiti pažnju na dužinu creva. Duge cevi su korisne kada perete velike sudove ili kada treba da doprete do udaljenih delova sudopera.


Kvalitet: Kvalitet slavine je takođe važan faktor. Izaberite slavine koje su izrađene od kvalitetnih materijala, poput mesinga, koji su otporni na rđu i koroziju. Slavine sa keramičkim ventilima su takođe dobar izbor, jer su manje skloni kvarovima.


Stil: Slavine za sudopere dolaze u različitim stilovima i bojama, pa birajte onaj koji će se najbolje uklopiti u vašu kuhinju. Možete izabrati klasični ili moderni dizajn, mat ili sjajni finiš, ili čak slavinu sa dodatkom boje koji će privući pažnju.


Ukratko, prilikom izbora slavine za sudopere, važno je uzeti u obzir vrstu slavine, visinu izliva, dužinu creva, kvalitet i stil. Takođe, preporučuje se da izaberete slavinu koja odgovara vašim ličnim potrebama i da se konsultujete sa stručnjakom ako niste sigurni koji je model najbolji za vas.


Prednosti jednoručnih slavina:


Jednoručne slavine su najčešće, ali svaka vrsta ima svoje prednosti i nedostatke.

Prednosti:

  • Jednostavnost korišćenja: Jednoručne slavine su jednostavne za korišćenje jer se otvaraju i zatvaraju samo jednim pokretom ruke. Za razliku od dvoručnih slavina, gde morate podesiti toplu i hladnu vodu zasebno.
  • Preciznost temperature: Jednoručne slavine obično imaju mogućnost preciznog podešavanja temperature vode. To je korisno kada želite da dobijete tačno temperaturu vode koju želite.
  • Ušteda prostora: Jednoručne slavine su kompaktnije od dvoručnih, što znači da zauzimaju manje prostora na lavabou ili sudoperi.
  • Moderan izgled: Jednoručne slavine su popularne zbog svojeg modernog izgleda, koji se dobro uklapa u većinu modernih kupatila i kuhinja.
  • Dugotrajnost: Jednoručne slavine su obično izrađene od kvalitetnih materijala i imaju manje pokretnih delova u poređenju sa dvoručnim slavinama. To znači da su manje sklone kvarovima i imaju duži vek trajanja.

Ukratko, jednoručne slavine su praktične, jednostavne za korišćenje, modernog izgleda, dugotrajne i često imaju mogućnost preciznog podešavanja temperature vode.

Koji su nedostaci jednoručnih slavina?

Iako jednoručne slavine imaju mnoge prednosti, takođe postoje i neki nedostaci koji bi trebalo uzeti u obzir prilikom izbora slavine. Evo nekih od tih nedostataka:

  • Veća cena: Jednoručne slavine obično su skuplje od dvoručnih slavina.
  • Teško podešavanje temperature: Kao što smo već naveli, jednoručne slavine imaju mogućnost preciznog podešavanja temperature vode. Međutim, neki korisnici smatraju da je podešavanje temperature otežano jer je ponekad teško pronaći savršenu ravnotežu između tople i hladne vode.
  • Potencijalna toplotna opasnost: Jednoručne slavine mogu biti opasne za decu, jer se mogu pregrejati na dodir. Stoga, ako imate decu, možda će biti bolje da izaberete slavine sa toplim površinama ili da instalirate slavine van domašaja dece.
  • Potreba za održavanjem: Jednoručne slavine imaju manje pokretnih delova u poređenju sa dvoručnim slavinama, ali ipak zahtevaju redovno održavanje kako bi ostale funkcionalne i bez curenja.

Kako se slavine montiraju?

Slavine se obično montiraju u lavaboe, kade, tuševe, sudopere, itd. Pravilna montaža slavine je ključna za njihovu funkciju i trajnost. Ako niste sigurni kako da montirate slavinu, najbolje je da pozovete profesionalnog vodoinstalatera.

Ako se odlučite da sami zamenite slavinu, budite sigurni da prvo isključite vodu i da pažljivo pratite uputstva proizvođača. Ako niste sigurni u svoje sposobnosti, bolje je da pozovete profesionalnog vodoinstalatera.

Kako se slavine održavaju?

Redovno održavanje slavina je važno kako bi one ostale funkcionalne i bez curenja. Jednostavno čišćenje povremeno može da pomogne, a ako primetite curenje slavine, trebalo bi da zamenite dotrajalu gumicu ili zaptivku.

Kako slavine mogu da vam uštede vodu?

Možete da instalirate slavine koje mogu da vam pomognu da uštedite vodu i novac. Slavine sa regulatorom protoka vode, koje smanjuju količinu vode koja prolazi kroz slavinu, mogu da smanje vaš račun za vodu. Automatske slavine sa senzorom takođe mogu da smanje potrošnju vode, jer voda teče samo kada je senzor aktiviran.

Kvalitet kao preduslov dugovečnosti

Važno je da kupite slavine visokog kvaliteta, jer će one trajati duže i biti manje skloni kvarovima. Slavine koje su izrađene od mesinga su često bolje kvalitete od onih od plastike.

Bezbednost je važna

Slavine mogu biti opasne za decu, posebno za one mlađe od pet godina. Zato se preporučuje da postavite slavine van domašaja dece ili da instalirate slavine sa toplim površinama.Srodni tekstovi:


Kakve rančeve danas biraju tinejdzeri

Tinejdžeri danas biraju različite vrste rančeva u skladu sa svojim potrebama, stilom i preferencijam...

Detaljnije

HTZ oprema za građevinske radnike

Gradilišta su poznata po tome što predstavljaju znatno veću opasnost od bilo kog drugo...

Detaljnije

Sve prednosti kapsule za kafu

Započeti dan bez jače kafe, skoro da je nemoguće. Naravno, dele se tu ljudi u nekoliko grupa, one ko...

Detaljnije

Kad krunice za zube postanu deo vašeg osmeha

Često se može čuti da neko ide da stavi krunice za zube, dosta se priča o tome da li je neko od pozn...

Detaljnije
Copyright © 2018 Srbija-EU. All rights reserved.
Izrada sajta by GW, SEO by WBS