Kako da postanete iskusan vozač B ili C kategorije?


Karijera

Polaganje za auto


Iskustvo se stiče vremenom, ali je potrebna i dobra osnova za dalje uspešno napredovanje.Upravo ovakva kombinacija zajedno sa visokim nivoom odgovornosti svakog pojedinca daje kvalitetne i odgovorne buduće vozače.

Ozbiljna obuka u auto-školama

Zakonom su propisani uslovi i norme koje polaznik mora da ispuni da bi dobio šansu na polaganje za vozačku dozvolu.

Za polaganje za auto, lice mora imati minimum 17 godina i tada dobija probnu dozvolu. Nakon navršene 21 godine se dobija i trajna a do tada se moraju poštovati ograničenja koja probna dozvola nameće. Pod tim se misli na zabranu noćne vožnje, vožnju sporiju od propisane, samostalno upravljanje samo onim automobilima koji nisu velike jačine...

Potrebno je da svaki polaznik prođe 40 časova teorijske obuke, ali i 40 časova praktične vožnje. Tek tada se stiče uslov za polaganje pred komisijom.

Kao jedna od najtraženijih dozvola je C kategorija jer se sa njom postaje profesionalni vozač što je jedna od najtraženijih profesija današnice.

Obuka vozača za vožnju teretnih vozila je nešto kraća i potrebno je 7 teorijskih časova i 15 časova vožnje. Od polaznika se traži da imaju minimum 20 godina i da moraju da poseduju B kategoriju 2 godine. Na taj način polaganje za C kategoriju je dozvoljeno samo onim vozačima koji već imaju iskustva u saobraćaju.

Više o obuci za profesionalnog vozača pronadjite na sajtu jedne od vodećih auto škola u Srbiji, auto školi Pavlin.

Polaganje za vozačku dozvolu je isto kod obe kategorije i čini ga polaganje teorijskog dela a potom vožnju na poligonu i u saobraćaju.

Samo na ovaj način je moguće da kandidat bude pravilno i kvalitetno obučen bilo da govorimo o polaganju za B ili za polaganje za C kategoriju.

Usavršavanje i nakon polaganja

Dobili ste dozvolu za vožnju ali to nije garant da ste odličan vozač koji je sposoban da se sam snađe u svim situacijama.

Svakome je potrebna samostalna vožnja i puno pređenih kilometara da bi se steklo iskustvo. Vozači početnici ako su nesigurni u svoje reflekse i odluke mogu da nakon polaganja za vozačku dozvolu traže pomoć iskusnih šofera iz svog okruženja koji će savetima priskočiti u pomoć.

Nije uvek moguće da se sprovede obuka vozača u lošim vremenskim uslovima pa je i to nešto što je kao odgovornost na svakom pojedincu da savlada u godinama koje slede. Spretan vozač se snalazi i po snegu i po kiši ali i zna svoja ograničenja.

Normalno je da nemate samopouzdanja u početku, normalno je da osećate strah. Mnogi su prošli kroz tu fazu. 

Bodrite sebe i budite uporni uprkos greškama koje će biti neminovne tokom vožnje. Praksom će ih biti manje. Ako nastavite da budete nesigurni u svoje znanje savet možete potražiti ponovo u auto- školi. Instruktor vam može kroz doobuku pružiti savete za reagovanje u situacijama koje vam prave probleme.

Kao učesnici u saobraćaju i vozači bilo B ili C kategorije imate veliku odgovornost koje uvek morate biti svesni. Ne postoji opravdanje za zanemarivanje naučenih pravila ponašanja u saobraćaju. Neodgovorno ponašanje vodi u katastrofu pre ili kasnije a ušteđeni minuti nisu vredni tolikog rizika. Auto – škole daju dobro znanje, država propisuje propise radi veće bezbednosti ali na kraju sve zavisi od toga koliko će svaki vozač biti odgovoran.








Srodni tekstovi:


Planirate duže putovanje? Da li je bolje ići sopstvenim ili organizovanim kombi prevozom?

Kada planirate svoj odmor, sigurno da vam je vrlo važno da bezbedno dođete do željene destinacije. D...

Detaljnije

Optimalno čišćenje i uređenje doma

Svako od nas teži da njegov dom bude mesto koje odiše čistoćom, urednošću i harmonijom...

Detaljnije

Efikasno upravljanje vremenom, kako postići usklađenost između karijere i zdravog načina života

U današnjem ubrzanom svetu, gde su zahtevi karijere često u sukobu sa željom za zdravim način...

Detaljnije

Kvantna medicina: nova era u dijagnostici i terapiji

Kvantna medicina je relativno nova oblast medicine koja se zasniva na primeni kvantne fizike u dijag...

Detaljnije
Copyright © 2018 Srbija-EU. All rights reserved.
Izrada sajta by GW, SEO by WBS