Šta treba da znamo o pumpama za vodu?


Građevina Život


Kako bi voda mogla da se kao tekuča voda koristi u domaćinstvu, mora da bude pod nekim vidom pritiska. Kod vodovodnog sistema to već postoji, ali kada je reč o nekoj vrsti bunara ili cisterni neophodna je neka vrsta pumpe za vodu ili hidrofor. Pumpe za vodu nisu nešto što je česta, potrošna roba. Malo ko bi sa sigurnošću mogao da pristupi nabavci, a da se pre toga ne posavetuje sa nekim. Najbolje bi bilo, odrediti potrebu, namenu i željene karakteristike i pozvati stručnjaka. A pošto ni to približno specifikovanje pumpe za vodu nije jednostavno, možda bi nekoliko smernica bilo od pomoći.

Vrste pumpi za vodu

Važno je izabrati odgovarajući model pumpe za vodu, jer od nje zavisi kako će funkcionisati ceo sistem. Ukoliko se ne ugradi dobra pumpa, brzo može doći do kvara i do dodatnih ulaganja i troškova. Postoji mnogo vrsta pumpi za vodu. Zato je neophodno da najpre definišete za koje svrhe vam je potrebna. Pumpe za vodu mogu biti: 1) pumpe za pitku vodu (Dubinske bunarske pumpe za bušotine i zdence, dubinske bunarske pumpe s plovkom, Periferne/površinske pumpe, Pumpe za pojačavanje pritiska, Periferne/površinske prenosne pumpe, Hidropak setovi, Vrtne/ručne bunarske pumpe); Pumpe za otpadnu i tehničku vodu (Potopne pumpe za čistu i prljavu vodu, Motorne pumpe, Traktorske pumpe); 3) sanitarne pumpe (Sanitarne pumpe za odvod vode iz domaćinstva, Pumpe za odvod kondenzata); 4) cirkulacijske pumpe (Pumpe za centralno grejanje, Pumpe za recirkulaciju sanitarne vode, Pumpe za solarne sisteme, Pumpe stanice); 5) pumpe za posebne namene (Pumpe za testiranje pritiska i punjenje instalacijskih sistema, Pumpe za pretakanje goriva, Bazenske pumpe, Pumpe za fontane, Industrijske pumpe). Svaka pumpa ima svoje polje delovanja.

Tehničke karakteristike pumpe za vodu

S obzirom na to da je namena pumpi različita i njihove karakteristike se razlikuju. Ali pošto funkcionišu na manje – više sličnom principu, mogu se izdvojiti osnovne tehničke karakteristike i pojedinosti na koje bi trebalo obratiti pažnju: snaga pumpe, protok vode, visina dovoda vode, dubina dovoda vode, dimenzije priključaka, dimenzije pumpe. Ostali elementi sistema koji su potrebni pored pumpe za vodu su: upravljačka jedinica (način upravljanja pumpom), zaštita od pregorevanja i rada na suvo, nepovratni ventil, hidrofor, cevi, ventili, spojnice, merači pritiska,...

Koje se pumpe za vodu najčešće koriste?

Za potrebe domaćinstva, izvlačenje vode iz bunara, iz vrta ili iz dvorišta, najčešće se koriste potapajuće pumpe. Potapajuće pumpe sa plovkom imaju magnetni prekidač, pa kad voda padne ispod minimuma, on isključuje pumpu. Zatim, elektrovibracione pumpe imaju istu namenu. Kod tih pumpi za vodu, dovod vode može ići i do 60 m. U ovu grupu spadaju i raketa vodene pumpe, koje imaju vrlo jake motore koji mogu ispumpati vodu i preko 100 m. Najpoznatiji proizvođači pumpi za vodu su: Einhell, Karcher, Shimge. Pored pumpi za vodu, preporučuje se korišćenje ">hidroforne pumpe, jer se ona, jer se ona isključuje kada se vodom napuni ekspanzioni sud i kada se dostigne potreban pritisak u sistemu. Ovo štiti pumpu i kompletnu instalaciju. Hidrofor treba birati na osnovu pretpostavljene potrošnje vode. Najpoznatiji proizvođači hidrofora su: Villager, Metabo, Womax.
Srodni tekstovi:


Kako odabrati najbolje gume za auto – kvalitet, dizajn i trajnost

Pneumatici su važan element sigurne i bezbedne vožnje, bez obzira da li su u pitanju starije ili nov...

Detaljnije

Koje sve poliklinike postoje na teritoriji Beograda

U današnjici ne postoji osoba koja je imuna na bolesti. Mnoge bolesti mogu biti uređenog tipa, ali i...

Detaljnije

Zašto se diskus hernija danas svrstava u bolest savremenog čoveka?

Skoro da nema čoveka koji nije čuo za pojam diskus hernija. Mnogi su za ovu vrstu deformiteta kičmen...

Detaljnije

Kada je pravo vreme da dete počne da uči engleski jezik?

Najjednostavniji odgovor na ovo pitanje je- što pre. Naime, popularna izreka po kojoj deca &b...

Detaljnije
Copyright © 2018 Srbija-EU. All rights reserved.
Izrada sajta by GW, SEO by WBS