Koliko košta hidroizolacija kupatila


Građevina Građevina


Bilo da renovirate staro ili pravite novo kupatilo, hidroizloacija kupatila je nešto što nikako ne bi trebalo preskočiti. Mnogi imaju strah da tuš kabinu postave u ravni poda, upravo zbog mogućnosti porbijanja vode na plafon komšije ispod. Kako moderna kupatila uglavnom imaju ovakve tuš kabine, a vi baš želite takvo kupatilo, ne brinite. Moguće je zadržati vodu, čak i kada majstori odu. Važno je samo  da se hidroizloacija kupatila uradi kako treba. Greska je ako se baziramo samo za zastitu kupatila. Kuhinja je itekako podlozna vlagi i uvek je dobar izbor obezbediti se i u okruzenju sudopere.


Cena hidroizolacije

Iako se na prvi pogled čini da hidroizolacija kupatila poskupljuje čitav proces, verujte da vredi investirati. Izbegavanjem hidroizolacije, po svoj prilici, možete da izgubite dosta više novca, vremena i strpljenja. Ukoliko ste izabrali tuš kabinu u ravni poda, računajte da će vas hidroizloacija kupatila izaći od 15 do 25 evra po metru kvadratnom. Ova cena uključuje i materijal. Međutim, u zavisnosti od toga ko je proizvođač, kao i da li je reč o brzosušećoj i dvokomponentnoj hidroizolaciji i cena se menja.


Od podloge zavisi ceo posao

Kupili ste premaz i vreme je za nanošenje hidroizolacije. Pre samog postupka osigurajte da vam je pod čist. Čestice prašine, ostaci maltera, raznih materijala mogu značajno uticati na kvalitet hidroizolacije. Ona se nanosi na potpuno čistu i ravnu površinu, kako bi se izbegle pukotine. Umesto četke, ponekad nije loše koristiti valjak. Kada je reč o mešanju materijala, on se najšečće rastvara sa vodom. To se obično radi mikserom ali može i ručno. Ako je verovati majstorima, hidroizolacija treba da je za nijansu gušća od jogurta. 


Osetljive tačke

Hidroizolacija kupatila najpre se nanosi na zidove. Veće površine zahtevaju nanošenje većom četkom, dok su manje četke rezervisane za uglove. Važno je da ne ostane ni jedna rupica kada se nanosi hidroizolacija kupatila. U tuš kabini možete je nanositi do plafona, a nikako ispod 180 cm visine zida. Dva metra je optimum. Sva mesta gde se spajaju pod i zid, pod i tuš kabina su vrlo osetljiva i treba im posvetiti posebnu pažnju. Tu voda najlakše prodre pa zato morate pri sebi imati filc traku koju ćete naneti na spojeve. Zhvaljujući njenoj fleksibilnosti hidroizolacija će biti fiksirana, ali i slobodna u slučaju sleganja i rastezanja. Traku koju ste ravno postavili, za svaki slučaj premažite još jednim slojem hidroizolacije. Hidroizolacija kupatila nonosi se obično na visinu od 20 cm od poda. 

Sušenje hidroizolacije

Upravo zbog vremena koje je potrebno da se hidroizolacija kupatila osuši, pojedini je izbegavaju. Kada se nanese prvi sloj, čeka se od 6 do 8 sati da se kako bi se naneo drugi sloj. Ovo vreme i te kako zavisi i od toga u kom godišnjem dobu radite kupatilo. Tako da ukoliko je toplo vreme i u mogućnosti ste obezbedite cirkulaciju vazduha, vreme sušenja biće nešto kraće. U drugom sloju sve je isto kao u prvom, osim toga što se ne postavljaju izolacione trake. Takođe, drugi sloj se nanosi u pravcu za 90 stepeni u odnosu na prvi. Drugi sloj se suši dosta više od prvog, jedan ceo dan. Savet je da se pločice ne nanose odmah kako ne bi došlo do oštećivanja i kako hidroizolacija kupatila ne bi propustila vodu. Optimalno vreme je nekih 7 do 10 dana od nanošenja hidroizolacije. Izuzetak su brzosušive hidroizolacije. 

Srodni tekstovi:


TRI RAZLOGA ZBOG KOJIH SU GUMENE PATOSNICE ZA AUTO PRAVI IZBOR ZA VAS

Iako se novim vozačima možda čini manje bitnim koji ćete izbor patosnica za auto napraviti pri prvoj...

Detaljnije

Sportske vesti sa Olimpijade ili kako su nas naši heroji obradovali

Olimpijske igre u Tokiju su se zvanično završile, a prašina zbog istorijskog uspeha na...

Detaljnije

Prednosti koje daje električni trotinet

Prevozno sredstvo koje daje efikasnu, fleksibilnu i uvek dostupnu vožnju, jeste električni trotinet....

Detaljnije

Prednosti korišćenja uglja u industrijama

Kvalitetno, snažno i prisutno fosilno gorivo, koje se dobija iz rudnih bogatstava i veoma je jednost...

Detaljnije
Copyright © 2018 Srbija-EU. All rights reserved.
Izrada sajta by GW, SEO by WBS