Šta je potrebno za dobru i funkcionalnu kuhinju?


Građevina Život Život


Uređenje enterijera uvek predstavlja izazov, kako za one koji prvi put opremaju svoj dom, tako i za one koji planiraju renoviranje. Najveći izazov svakako predstavljaju tri prostorije koje se najčešće i koriste a to su kuhinja, kupatilo i dnevna soba. 

Ove prostorije imaju neki nameštaj i stvari koje su neophodne kako bi taj prostor ispunio svoju svrhu i bio funkcionalan i upotrebljiv. 

Za dobru i funkcionalnu kuhinju u kojoj će se godinama spremati omiljeni obroci, svakodnevno kuvati kafa i praviti ukusni slatkiši, potrebno je dobro planiranje i kvalitetni komadi nameštaja i aparta. 

Dobar raspored i dovoljno prostora za skladištenje

Prva stvar od koje treba poći odnosi se na organizaciju rasporeda kuhinjskih elemenata i ostalih dodataka u datom prostoru. U tom smislu postoje neka pravila i preporuke kao što je na primer činjenica da ne treba da se planira postavljanje sudopere pored šporeta. Ali je mašini za pranje posuđa svakako mesto pored sudopere. 

Osim toga preporuka je da se obe strane šporeta ili ugradne ploče odvoje minimalno 40 cm od radne površine zbog brzog i lakog odlaganja.

Još jedan savet odnosi se na to da treba voditi računa o visini, odnosno razmaku između radne površine i visećih elemenata koji bi trebalo da bude u opsegu od 50-70 cm. A ugradne rerne najbolje je montirati u visini očiju zbog bolje preglednosti. 

Najjednostavnije rečeno, treba voditi računa o tome da raspored uređaja i aparata, elemenata za odlaganje i radnih površina bude u skladu sa skladištenjem hrane, pripremom iste i termičkom obradom.

Osvetljenje je veoma važno

Mnogi dizajneri enterijera i stručnjaci iz te oblasti naglašavaju značaj osvetljenja i rasporeda svetala u kuhinji. Ipak se u tom prostoru odvija važna stavka za sve ukućane – tu se pripremaju obroci, a ishrana je obavezan i sastavni deo života. 

Kako kuvanje tako i održavanje i čišćenje kuhinje zahteva dobro osvetljenje. 

Osim prirodne svetlosti koja može krasiti ovaj prostor važno je da dodatno veštačno osvetljenje bude funkcionalno i adekvatno. 

Danas su najpopularnije led sijalice koje se postavljaju ispod kuhinjskih delova koje omogućavaju i estetski i koristan efekat.

Osim frižidera, biće potreban i zamrzivač

Kuhinja u kojoj se priprema i konzumira hrana ne može biti funkcionalna bez frižidera, ali ni bez zamrzivača. Mnoge namernice zahtevaju skladištenje u zamrzivaču i zato se danas većina ljudi odlučuje za kupovinu kombinovanog uređaja koji u sebi ima i frižider i zamrzivač. 

Ipak, ima onih koji i dalje odvajaju ove dve jedinice ili jednostavno imaju potrebu da imaju dodatni prostor za skladištenje namernica koje je potrebno držati na minusu, kao što su voće koje nije sezonsko, različite vrste mesa, zatim se tu nalazi led, kao i neka unapred pripremljena hrana poput nepečenih pita i tome slično. 

Kao veoma popularni modeli u poslednje vreme pokazali su se Liebher zamrzivači koji beleže dominantno pozitivne komentare potrošača. 

Mogu biti u vertikalnom i horizontalnom položaju, a kupuju se u radnjama koje se bave prodajom bele tehnike ili u online ponudi. Najpopularniji modeli su bele boje. 

Dodajte prostoru lični pečat

Kada usklopiti sve ono što je kuhinji potrebno da bi ispunila svoju svrhu odvojite vreme da joj kroz neku dekoraciju date i lični pečat. 

Ovo će prostor učiniti prijatnijim za boravak i rad u njemu i učiniće da se u njemu osećate prijatno i komforno. 
Srodni tekstovi:


Kada poželite najlepše zavese za spavaću sobu odaberite Mega Lux zavese

Mega Lux zavese su posebno dizajnirani modeli modernih i sofisticiranih zavesa koje su prilagođene ž...

Detaljnije

Kako do stana - Saveti za mlade bračne parove

 Tržište nekretnina nikada nije doživelo procvat kao što je to slučaj u prethodni...

Detaljnije

Zašto se javljaju policistični jajnici i kako se leče?

Žene obično saznaju da imaju policistične jajnike na pregledu kod ginekologa. One se neretko obraćaj...

Detaljnije

Kome je neophodna HTZ oprema?

U novije vreme sve se više obraća pažnja na to da zaposleni na svojim radnim mestima moraju b...

Detaljnije
Copyright © 2018 Srbija-EU. All rights reserved.
Izrada sajta by GW, SEO by WBS