Šporet ili ugradna ploča: prednosti i mane srca kuhinje
Život Život
Brz ritam života sa sobom povlači nezdrave navike pogotovo u ishrani. U svetu dostave i brze hrane, kuvanje kod kuće je varijanta kojoj ređe pristupamo. Povišen nivo masti u krvi, zamor i hormonski disbalans samo su neke od boljki koje prečesta konzumacija nezdrave hrane izaziva u organizmu. Kako biste se inspirisali da više vremena provedete u kuhinji možete razmisliti o nabavci novog šporeta koji će pripremu hrane učiniti brzom i praktičnom. Ukoliko se odlučite na taj korak postoje dva pravca u kojima možete poći – odabir šporeta ili ugradne ploče. U sledećim redovima iznosimo poređenje karakteristika oba uređaja.
Ključni faktori pri izboru štednjaka
Što se tiče prostorne organizacije, ugradna ploča zahteva precizno izrezivanje otvora u radnoj površini i njenu profesionalnu ugradnju, bilo da je reč o električnoj, indukcionoj ili gasnoj varijanti. Pored toga, potrebna je stručna instalacija za pravilno priključenje na električnu mrežu ili gasovod, kao i dodatna zaštita od vlage na spojevima. Sa druge strane, postavljanje šporeta je jednostavno – on se postavlja na željeno mesto, priključuje na struju, i odmah je spreman za upotrebu. Nema potrebe za dodatnim sečenjem ili ugradnjom, što ga čini idealnim za brzo useljenje ili selidbu.
Kada govorimo o estetici koju pokušavate da održite, ugradne ploče se bolje uklapaju u moderne i minimalistički opremljene prostore jer se ugrađuju direktno u radnu površinu. Međutim, ukoliko se odlučite za ugradnu ploču, preuređivanje i premeštanje elemenata bi bio komplikovan poduhvat. Razlog leži u tome sto ploče zahtevaju precizno planiranje i zauzimaju deo radne ploče, što može smanjiti radni prostor u manjoj kuhinji. Šporet je, s druge strane, samostalan uređaj koji se lako može pomeriti ili zameniti. Iako zauzima nešto više mesta, njegova integracija grejnih ploča i rerne u jednom uređaju oslobađa prostor i eliminiše potrebu za dodatnim elementima.
Često se selite i želite da maksimalno olakšate taj proces? Prenosivost je u tom slučaju važan faktor te jednom ugrađena ploča koja postaje fiksni deo kuhinje zahteva radove na nameštaju i nikako nije optimalna varijanta. Suprotno tome, šporet je prenosiv i jednostavan za pomeranje, što ga čini odličnim za korisnike koji često preuređuju prostor ili planiraju preseljenje. Pored toga, u slučaju kvara, šporet se lakše popravlja ili menja jer nije deo ugradnog sistema.
Retko ko želi da se posle napornog dana na poslu opusti uz čišćenje kuhinje. Zato uzmite u obzir da ugradne ploče nude glatke, staklene površine koje se lako brišu, bez pukotina u kojima se može nakupljati prljavština. Međutim, zahtevi za održavanje mogu se povećati ukoliko ploča nije pravilno ugrađena, jer vlaga može ući ispod površine. Šporeti, iako mogu imati rešetke i grejne ploče koje zahtevaju malo više čišćenja, omogućavaju lakši pristup za temeljno održavanje, a njihova zamena ili popravka je jednostavnija u poređenju sa ugradnim uređajima.
Birate šporet, ali ste u dilemi koji tip rerne je za vas?
Šporeti dolaze sa različitim tipovima rerni, što pruža mogućnost izbora u skladu sa potrebama:
- Klasična rerna
Ova rerna koristi grejače na vrhu i dnu za raspodelu toplote, bez dodatnog ventilatora. Idealna je za sporije pečenje i jela koja zahtevaju ravnomerno grejanje, kao što su hleb, torte i lazanje. Iako je manje energetski efikasna u poređenju sa konvekcijskim rernama, pruža tradicionalni način pripreme obroka i daje odlične rezultate za jela koja zahtevaju blagu i konstantnu toplotu.
- Rerna s ventilatorom
Ova vrsta rerne poseduje ugrađeni ventilator koji kruži topli vazduh, omogućavajući brže i ravnomernije pečenje. Konvekcijska rerna je savršena za pripremu pečenog mesa, peciva ili kolača jer eliminiše „hladne zone“ unutar rerne. Ventilator omogućava simultano pečenje na više nivoa, bez mešanja ukusa i mirisa, što je korisno kada pripremate više jela odjednom.
- Multifunkcionalna rerna
Multifunkcionalna rerna kombinuje nekoliko različitih režima rada, poput klasičnog pečenja, konvekcije, grila i pečenja na niskim temperaturama. Ovakve rerne često imaju unapred podešene programe za specifične obroke (npr. pizza, povrće, pečenje hleba), što pojednostavljuje kuvanje. Kombinacija opcija pruža korisnicima veću kreativnost u kuhinji, omogućavajući im da prilagode pripremu hrane na optimalan način za svaki recept.
- Rerna sa pirolizom
Pirolitička rerna omogućava automatsko čišćenje pomoću procesa pirolize – sagorevanja ostataka hrane na vrlo visokim temperaturama (preko 400°C). Nakon završetka ciklusa, sve što ostaje je sitni pepeo koji se lako obriše krpom. Ove rerne su idealne za one koji žele da izbegnu naporno čišćenje i održavanje. Iako su nešto skuplje, značajno štede vreme i trud na duže staze.
Zašto je šporet bolji izbor od ugradnih ploča?
Šporeti pružaju sveobuhvatno rešenje jer kombinuju ploče za kuvanje i multifunkcionalnu rernu u jednom uređaju, što štedi prostor i pojednostavljuje instalaciju. Njihova fleksibilnost i prenosivost čine ih idealnim za domaćinstva koja planiraju preuređenje ili selidbu. Takođe, šporeti su često povoljniji izbor jer eliminišu potrebu za odvojenim ugradnim uređajima i komplikovanim instalacijama. Ako želite praktično, funkcionalno i dugoročno rešenje koje zadovoljava sve potrebe za kuvanje i pečenje, pogledajte izbor Electrolux šporeta koji su se nesumnjivo pokazali kao bolja opcija.
Srodni tekstovi:
Istorija fudbala i za koja se podneblja vezuju počeci ove igre?
Fudbal je sport koji godinama očarava milione ljudi širom sveta. Od strastvenih navijača koji...
DetaljnijeTop 3 zanimanja koja će biti potrebna u budućnosti
Tržište rada danas prolazi kroz velike promene, a ubrzani razvoj tehnologije, društven...
DetaljnijeOpremite kancelarije neophodnim priborom za rad
Neophodni pribor za rad u kancelarijama podrazumeva adekvatan potrošni materijal koji nazivam...
DetaljnijeNa šta se sve odnosi crna hronika koja se prati u medijima?
Veliki broj naslova, sadržaja, tema i kategorija vesti svakodnevno se može videti u medijima, kao i ...
Detaljnije