Soft starteri za duži radni vek mašina


Građevina


Pravilno rukovanje mašinama i uređajima je od suštinskog značaja za njihov pouzdan i dug radni vek. Kada se mašine koriste na ispravan način, smanjuje se rizik od oštećenja i kvarova i troškovi popravki i zamene delova. 

Ono što je posebno važno kod pravilnog rukovanja mašinama i uređajima jeste bezbednost na radnom mestu, sprečavanje nezgoda i povreda. Zato ulaganje u obuku osoblja o pravilnom korišćenju mašina može doneti velike koristi u smislu efikasnosti, produktivnosti i ekonomske održivosti.

Ovde se bavimo zaštitom mašina od prevelikog opterećenja prilikom startovanja, odnosno početnog naprezanja motora i povezane opreme, kontrolisanjem ubrzanja rada do optimalnog nivoa. Za tu i slične namene koriste se soft starteri i drugi uređaji za kontrolu i regulaciju, kao što su frekventni regulatori,  hidraulični amortizeri, protokoli softverske zaštite i podešavanje parametara pokretanja koje takođe doprinosi smanjenju opterećenja pri startovanju. 

Koristi se i kombinacija ovih uređaja i metoda kako bi se osiguralo pouzdano pokretanje mašina, smanjilo oštećenje i produžio njihov radni vek.


Soft starter – zaštitna uloga 


Soft starter je elektronski uređaj koji se koristi za postepeno povećanje napona koji dolazi do električnog motora tokom faze pokretanja. Pomaže u smanjenju početnog mehaničkog naprezanja motora i povezane opreme, kontrolisanjem ubrzanja motora. 

Za razliku od direktnog (DOL - direct on line) startera, koji primenjuje pun napon na motor nakon pokretanja, soft starter ograničava napon tokom početnih faza, postepeno ih povećavajući do željenih nivoa.

Obezbeđivanjem kontrolisanog pokretanja, soft starter pomaže u sprečavanju iznenadnih skokova obrtnog momenta i mehaničkih udara, ćime se smanjuje habanje mehaničkih komponenti i produžava životni vek motora. 

Soft starter nalazi primenu u raznim industrijama gde su kontrolisano ubrzanje i smanjena startna struja važni, kao što su transportni sistemi, pumpe, ventilatori, kompresori i druge mašine koje zahtevaju nesmetan rad motora.


Efekti primene


Pored smanjenja habanja mehaničkih komponenti i produženja životnog veka motora, primena soft startera ima i druge efekte. 

Minimiziranje udarne struje sprečava pad napona i smetnje u električnim vodovima, čime se obezbeđuje stabilan rad druge opreme priključene na isto napajanje. 

Korišćenjem soft startera obezbeđuje se lagano ubrzanje i usporavanje motora. To je naročito važno kod specifičnih uređaja gde nagle promene u brzini mogu da izazovu štetu ili nestabilnost.

Povećanje energetske efikasnosti je još jedan efekat funkcije soft startera, a to znači optimizovanje potrošnje električne energije naročito tamo gde su potrebna česta pokretanja i zaustavljanja rada motora. 

Soft starter ima podesive parametre koji omogućavaju korisnicima da prilagode karakteristike pokretanja i zaustavljanja motora na osnovu specifičnih zahteva primene. Ova fleksibilnost omogućava preciznu kontrolu nad radom motora i performansama.

Ukupan efekat korišćenja soft startera je poboljšanje pouzdanosti, efikasnosti i dugovečnosti električnih motora i prateće opreme, obezbeđivanjem kontrolisanog i neometanog pokretanja i zaustavljanja.


Koja je razlika između direktnog (DOL) i soft startera


Glavna razlika između DOL i soft startera je u tome kako oni pokreću elektromotor. 

DOL starter podrazumeva primenu punog napona na motor od početka procesa pokretanja i on naglo ubrzava motor. Pritom može izazvati strujne udare i mehanička oštećenja na motoru i priključenoj opremi. Zato se DOL starter koristi tamo gde je potrebna trenutna puna snaga, kao što su mali motori ili gde je opterećenje relativno malo.

Soft starter, za razliku od DOL startera, postepeno povećava napon koji dolazi do motora tokom kontrolisanog perioda povećanja. Rezultat je lagano ubrzanje motora, smanjenje rizika od strujnih udara i mehaničkih oštećenja na motoru i opremi. Soft starter je zato neophodan kod velikih motora gde su velika opterećenja ili u sistemima osetljivim na promene napona.

Obe metode imaju svoje prednosti i nedostatke, a izbor između njih treba da se zasniva na faktorima kao što su tip motora, karakteristike opterećenja, ciljevi energetske efikasnosti i razmatranja pouzdanosti sistema.


Karakteristike i prednosti soft startera


Ključne karakteristike soft startera su sledeće:

- Podesivo ubrzanje i usporavanje koje omogućava preciznu kontrolu nad ovim fazama rada motora,

- Ograničenje startne struje koju povlači motor, čime se smanjuje udarna struja i minimizira pad napona u električnom sistemu,

- Zaštita motora od preopterećenja i kratkog spoja, pomažući da se spreči oštećenje motora i prateće opreme,

- Lagano i postepeno ubrzanje i usporavanje motora, čime se smanjuje habanje motora i povezane opreme,

- Povećanje energetske efikasnosti optimizovanjem potrošnje električne energije, sa posebnim efektom tamo gde su potrebna česta pokretanja i zaustavljanja motora.

- Kompaktan dizajn koji doprinosi jednostavnoj instalaciji i integraciji u postojeće sisteme upravljanja motorom.

Prednosti:

- Produženi vek motora, 

- Poboljšana pouzdanost sistema,

- Smanjeni troškovi održavanja,

- Poboljšana kontrola procesa,

- Usklađenost sa standardima energetske efikasnosti. 

Ograničenja:

- Ograničena kontrola nad obrtnim momentom tokom celog radnog opsega,

- Veća početna ulaganja, 

- Generisanje toplote tokom rada, naročito kada soft starter kontroliše motor velike snage. Tada je potrebna odgovarajuća ventilacija i hlađenje da bi se raspršila toplota i sprečilo pregrevanje soft startera. 


Vrste soft startera


Postoje tri vrste soft startera:

1. Regulatori obrtnog momenta upravljaju samo jednom fazom tokom pokretanja. Ovo smanjuje obrtni momenat pri startu, ali ne smanjuje startnu struju. 

2. Soft starteri koji upravljaju dvema fazama mogu umanjiti startnu struju i ukloniti udarni kratkotrajni obrtni momenat. Pogodni su za normalna i velika opterećenja, ali ne i za teška opterećenja. 

3. Soft starteri koji upravljaju trima fazama pružaju maksimalni nivo zaštite i pogodni su za teška opterećenja. 

Sve tri vrste soft startera svojim karakteristikama i prednostima doprinose poboljšanju performansi motora, energetskoj efikasnosti i pouzdanosti sistema u različitim industrijskim i komercijalnim primenama. 
Srodni tekstovi:


Koliko je važno poznavati jezike za obavljanje poslova i napredovanje u karijeri?

Poznavanje nekoliko jezika je stvar osnovnog obrazovanja jer se već u osnovnoj školi pored ma...

Detaljnije

Koliko koštaju pogrebni troškovi i za koje se može zahtevati naknada?

Sama smrt bližnjih i voljenih donosi veliku bol, stres, ali i potrebu za brzom reakcijom i organizac...

Detaljnije

Fratelli asortiman luksuzne obuće za koju je svaki korak pravo uživanje i komfor

Obuća je važan faktor ukupnog osećaja udobnosti, komfora i zadovoljstva. Svaki korak treba da bude l...

Detaljnije

Sve što treba da znate o tome kako se postaje advokat krivičar

Krivični zakon je težak, ali ako ste spremni da se suočite sa izazovom, teško da ćete pronać...

Detaljnije
Copyright © 2018 Srbija-EU. All rights reserved.
Izrada sajta by GW, SEO by WBS