Podno grejanje: cena i uslovi ugradnju


Građevina Građevina

Želite topao stan, kuću i da uživate u savršenoj atmosferi doma i kada su najniže temeperature u toku zime? Podno grejanje vam zaista možda i najbolje omogućava ostvarenje tih želja, bolje nego bilo koja druga vrsta grejanja. Verovatno to i utiče na činjenicu da sve veći broj privatnih objekata promatra na koji način da uvede podno grejanje, dok se sve veći broj novoizgrađenih objekata, posebno stambenih zgrada odlučuje da za grejanje upravo iskoristi podno grejanje koje je povezano sa toplotnim pumpama i kotlovima sa različitim pokretnim gorivom, odnosno ogrevom.

Pre nego se osvrnemo na to kolika je za podno grejanje cena uglavnom, bitno je da se znaju preduslovi za njegovo postavljanje. Postoje određene fizičke prepreke koje se mogu naći na putu do podnog grejanja, posebno u već napravljenim objektima, zbog čega je mnogo važnije prvo predstaviti koji uslovi moraju da budu ispunjeni kako bi se podno grejanje postavilo i u potpunosti instaliralo. 

Šta je potrebno za ugradnju podnog grejanja?

Kompletna instalacija podnog grejanja, njen deo koji se postavlja na podove, iznosi visinu od 10 do 12 cm. Ovo je veoma važno zbog pragova i vrata, zbog čega često postoji problem da se ova vrsta grejanja postavi u već postojećim objektima, jer iziskuje mnogo radova i promena u objektu. Zato je najbolje da se podno grejanje stavlja u planira u toku gradnje, što je kako smo i naglasili sve češći slučaj sa novim stambenim objektima, a posebno zgradama. 

U okvriu ove visine, odnosno instalacije za podno grejanje, nalaze se podloga, cevi, nakon čega dolazi ravnajući sloj i onda završna obloga. Podloge su najčešće stirodur kombinovan sa armaturnim mrežama ili su to gotove ploče koje već imaju kanale za cevi. Kao završna podloga dolaze određene podne obloge, a najbolje je koristiti keramiku, mermer ili granit. Kada govorimo o vrstama parketa, parket klasični nije dobar izbor, jer vremenom može usled toplote da dođe do njegovog rasušivanja, pa je najbolje da to bude neki gotov parket, tarket, koji su dvoslojni ili troslojni i koji su dizajnirani i izrađeni upravo prema potrebama podnog grejanja. 

Vreme postavljanja i ispitivanje sistema za podno grejanje

Ono što sve uglavnom zanima jeste koliko traje postavljanje sistema za podno grejanje. Prosek utrošenog vremena je oko dva dana za stan neke prosečne kvadrature, što u stvari govori da je ovo sistem grejanja koji je jednostavan i za postavljanje, kao i za održavanje i postizanje toplote. Samo ispitivanje sistema se vrši vazdušnim pritiskom, pre nego što se postavi ravnajući sloj, a svakako je veoma važno da se pre njegovog postavljanja sistem ispuni tečnošću. 

Koliko košta ugradnja podnog grejanja?

Kako za sve, tako i za podno grejanje cena može da varira od jedne do druge cifre. Sam utrošak zavisi od toga koje se cevi koriste, koja podloga, obloga, što na kraju utiče na kompletno ulaganje. Okvirno i u proseku, za podno grejenje cena po kvadratu ide od 15 do 40 evra i u tom opsegu se kreće, sa ili bez izlaženja iz troškova koji su predstavljeni. 


Srodni tekstovi:


Releji su jedan od najvažnijih sigurnosnih uređaja u svakom sistemu, a pogledajte od čega zavisi njihova cena

Najvažnija komponenta koja garantuje bezbednost u svakom električnom sistemu, u zgradama ili uređaji...

Detaljnije

Na koji način najjednostavnije organizovati prevoz pokojnika iz inostranstva?

Smrt bliske osobe veoma je teška životna okolnost na koju ljudi ne mogu nikada da budu spremn...

Detaljnije

Gde u inostranstvu je najbolje studirati

Da bi bilo ko, koga interesuje studiranje u inostranstvu mogao da donese pravu odluku, mora sagledat...

Detaljnije

Kako se ove zime borimo sa infekcijom disajnih puteva?

Januar i februar važe za mesece jakih infekcija disajnih puteva izazvanih virusima, u narodu prepozn...

Detaljnije
Copyright © 2018 Srbija-EU. All rights reserved.
Izrada sajta by GW, SEO by WBS