Pelene i njihov odabir – šta je važno znati?


Zdravlje ŽivotU gotovo prve dve godine pelene su vrlo važan saveznik u nezi i odgoju deteta. Njihov odabir je važan jer treba da budu funkcionalne, a detetu pruže maksimalan osećaj komfora. Ipak, nije svejedno koji ćemo materijal i veličinu odabrati, kao i kakva svojstva specifikuju određeni model ovog proizvoda.

Neizostavni deo najranijeg doba

Pelene predstavljaju deo opreme za bebe koji je apsolutno neophodan, ali moraju biti prilagođene potrebama bebe i stavljati se pravilno. Roditelji uvek budu iznenađeni količinom preparata koje potrebuje nega za bebe, ali i brojem pelena koje treba pripremiti i kasnije kontinuirano nabavljati. Tetra pelene zajedno sa švedskom vrlo su važne u prvim danima, kao i kasnije, jer se zahvaljujući njima formira pravilan povoj bebe i utiče na njen razvoj. Takođe, neophodno ih je redovno menjati kako bi dete uvek bilo u suvom i mekom. Presudan je kvalitet proizvoda jer one treba prirodno da prianjaju, da budu od prijatnih materijala i pružaju maksimalan doživljaj komfora našim najmlađima dok spavaju ili se igraju. Odabir je uslovljen i uzrastom deteta, njegovom težinom, ali i prilikom jer nije isto ako smo kod kuće ili na izletu.

Vrste modela

Nekada su pelene bile isključivo od platna, a kako su se morale menjati veoma često, naknadno pranje i peglanje klasičnih tetra pelena iziskivalo je mnogo truda i vremena. I danas se one primenjuju, naročito u prvim danima, ali se u svakodnevici najviše koriste one za jednokratnu upotrebu. Kako su napravljene od prijatnih materijala i upijajuće, omogućuju da dete ne oseća nelagodu i ostane suve kože čak i kad nismo u prilici odmah da ih zamenimo. Postoji više proizvođača, a načelno se razlikuju spram toga za koji su uzrast, odnosno za koju kilažu deteta namenjene. Kako ih je potreban značajan broj na dnevnom i nedeljnom nivou, kupuju se uglavnom u velikim pakovanjima, a često se mogu naći i na sniženjima. Pored svakodnevnih, pojedine su i specijalizovane za određene situacije i to zahvaljujući određenim performansama, na primer namenjene su za kupanje – kada omogućuju da se mališan bezbrižno brčka u moru ili bazenu. Pored jednokratnih, svakako postoje i vešekratne. Takođe, javljaju se i u mnogo dezena, pretežno dečjih, ali svakako nežnih nijansi i nekad vrlo veselih motiva i ilustracija.

Najbitnija svojstva

Bez obzira na to što postoji mnogo modela i što se šare razlikuju, drugačije su veličine i namene, pa i materijali (pamuk, lateks i dr.), za sve pelene je važno da ispune niz kriterijuma kako bi u potpunosti odgovorile na zehtevnu negu najmađih. One, pre svega, treba da budu od prirodnih materijala, nežne, bez dodatih mirisa ili iritirajućih sastojaka, meke i tako udobne da je njihovo nošenje neosetno, kretanje deteta nesputano, a san miran. Njihova primarna uloga jeste da mališana zaštite od vlage, a to znači da one tečnost upijaju, ravnomerno je raspoređujući. 

Konačan izbor

Bez obzira na preporuke, treba da pratimo svoje dete i šta njemu prija. Važno je odabrati pelene koje neće izazivati osip i koje će učiniti da beba bude ušuškana i zbrinuta. Na kraju, njihova osnovna uloga i jeste da pruže maksimalnu zaštitu i udobnost.
Srodni tekstovi:


Šta sve treba da znate o kolicima za bebe?

Kolica za bebe su posebno dizajnirana za bezbednu vožnju beba i male dece. Obično imaju sediš...

Detaljnije

Kako se boriti protiv tamnih podočnjaka

Tamni krugovi smešteni ispod vaših očiju predstavljaju mnogo veći problem od neispavan...

Detaljnije

Voleli biste da ugradite novi kupatilski nameštaj – Evo na šta sve treba da obratite pažnju

Dosadio vam je nered u kupatilu i želite pravo osveženje prostora. No, pre nego što procenite...

Detaljnije

Gde u inostranstvu je najbolje studirati

Da bi bilo ko, koga interesuje studiranje u inostranstvu mogao da donese pravu odluku, mora sagledat...

Detaljnije
Copyright © 2018 Srbija-EU. All rights reserved.
Izrada sajta by GW, SEO by WBS