Pelene i njihov odabir – šta je važno znati?


Zdravlje Život



U gotovo prve dve godine pelene su vrlo važan saveznik u nezi i odgoju deteta. Njihov odabir je važan jer treba da budu funkcionalne, a detetu pruže maksimalan osećaj komfora. Ipak, nije svejedno koji ćemo materijal i veličinu odabrati, kao i kakva svojstva specifikuju određeni model ovog proizvoda.

Neizostavni deo najranijeg doba

Pelene predstavljaju deo opreme za bebe koji je apsolutno neophodan, ali moraju biti prilagođene potrebama bebe i stavljati se pravilno. Roditelji uvek budu iznenađeni količinom preparata koje potrebuje nega za bebe, ali i brojem pelena koje treba pripremiti i kasnije kontinuirano nabavljati. Tetra pelene zajedno sa švedskom vrlo su važne u prvim danima, kao i kasnije, jer se zahvaljujući njima formira pravilan povoj bebe i utiče na njen razvoj. Takođe, neophodno ih je redovno menjati kako bi dete uvek bilo u suvom i mekom. Presudan je kvalitet proizvoda jer one treba prirodno da prianjaju, da budu od prijatnih materijala i pružaju maksimalan doživljaj komfora našim najmlađima dok spavaju ili se igraju. Odabir je uslovljen i uzrastom deteta, njegovom težinom, ali i prilikom jer nije isto ako smo kod kuće ili na izletu.

Vrste modela

Nekada su pelene bile isključivo od platna, a kako su se morale menjati veoma često, naknadno pranje i peglanje klasičnih tetra pelena iziskivalo je mnogo truda i vremena. I danas se one primenjuju, naročito u prvim danima, ali se u svakodnevici najviše koriste one za jednokratnu upotrebu. Kako su napravljene od prijatnih materijala i upijajuće, omogućuju da dete ne oseća nelagodu i ostane suve kože čak i kad nismo u prilici odmah da ih zamenimo. Postoji više proizvođača, a načelno se razlikuju spram toga za koji su uzrast, odnosno za koju kilažu deteta namenjene. Kako ih je potreban značajan broj na dnevnom i nedeljnom nivou, kupuju se uglavnom u velikim pakovanjima, a često se mogu naći i na sniženjima. Pored svakodnevnih, pojedine su i specijalizovane za određene situacije i to zahvaljujući određenim performansama, na primer namenjene su za kupanje – kada omogućuju da se mališan bezbrižno brčka u moru ili bazenu. Pored jednokratnih, svakako postoje i vešekratne. Takođe, javljaju se i u mnogo dezena, pretežno dečjih, ali svakako nežnih nijansi i nekad vrlo veselih motiva i ilustracija.

Najbitnija svojstva

Bez obzira na to što postoji mnogo modela i što se šare razlikuju, drugačije su veličine i namene, pa i materijali (pamuk, lateks i dr.), za sve pelene je važno da ispune niz kriterijuma kako bi u potpunosti odgovorile na zehtevnu negu najmađih. One, pre svega, treba da budu od prirodnih materijala, nežne, bez dodatih mirisa ili iritirajućih sastojaka, meke i tako udobne da je njihovo nošenje neosetno, kretanje deteta nesputano, a san miran. Njihova primarna uloga jeste da mališana zaštite od vlage, a to znači da one tečnost upijaju, ravnomerno je raspoređujući. 

Konačan izbor

Bez obzira na preporuke, treba da pratimo svoje dete i šta njemu prija. Važno je odabrati pelene koje neće izazivati osip i koje će učiniti da beba bude ušuškana i zbrinuta. Na kraju, njihova osnovna uloga i jeste da pruže maksimalnu zaštitu i udobnost.








Srodni tekstovi:


Gradnja na Zlatiboru – sve veća potražnja za nekretninama na planini

Prva asocijacija na Zlatibor jeste odmor, opuštanje i uživanje u prirodnoj čaroliji, ali dana...

Detaljnije

Sve što treba da znate o tome kako se postaje advokat krivičar

Krivični zakon je težak, ali ako ste spremni da se suočite sa izazovom, teško da ćete pronać...

Detaljnije

4 kreativna načina da proslavite dečiji rođendan

Proslava dečijih rođendana je postala nešto o čemu se, za razliku od nekog prošlog per...

Detaljnije

Vodič za efikasno korišćenje promotivnih materijala za početnike u poslovanju

Za skok pri pokretanuvlastitog posla potrebno je mnogo rada, a početak poslovanja donosi mnogo novih...

Detaljnije
Copyright © 2018 Srbija-EU. All rights reserved.
Izrada sajta by GW, SEO by WBS