Kipar leto 2022 – najbolji mix svega što ste oduvek voleli


Putovanja PutovanjaU Srbiji se poslednjih godina većina ljubitelja mora deli na one koji uvek biraju Grčku i na one koji više vole Tursku. Da li ste nekada pomislili na to da postoji međuvarijanta? To bi verovatno bio Kipar! Iako se nalazi između dve primorske, nama najdraže, države, iako se vekovima one bore za to ostrvo, iako je ostrvo oličenje sudara bar dveju civilizacija, Kipar je i mnogo više od toga. 

Šta znamo o Kipru?

Kipar je dugo bio na raskrsnici puteva između Evrope, Azije i Afrike, pa se i danas mogu primetiti ostaci drevnih civiklizacija – vizantijske, rimske, venecijanske,... Prema legendi je ovo ostrvo rodno mesto boginje ljubavi Afrodite. Za ime Kipra postoji nekoliko tumačenja - od grčke reči za čempres - kyparissos, po latinskom nazivu za bakar - Cuprum (Cyprium) čiji su se rudnici nekada nalazili na Kipru ili od grčke reči kanu – kypros. U Sredozemnom moru Kipar je 4. ostrvo po veličini, nakon Sicilije, Sardinije i Korzike. Odlikuje se veoma povoljnom klimom, sa velikim brojem sunčanih dana (340), sezona kupanja traje od maja do novembra, pa je zato i jedno od najtoplijih ostrva. Tmperature se kreću oko 34 stepena, dok se temperatura vode dugo zadržava na idealnih 27 stepeni. Možda je baš zbog toga Kipar bio česta meta velikih osvajača kroz istoriju. 

Ostrvo je bilo naseljeno još u neolitskom dobu, a njime su prošli Egipćani, Asirci, Persijanci Grci, Rimljani, Turci, Francuzi, Englezi. Dugo je bio britanska kolonija, pa se neka obeležja toga doba na Kipru mogu videti i danas (na pr. vozi se levom stranom). Kipar je 1960. godine postao republika, sve do turske inavazije 1974. godine, kada je podeljen na Republiku Kipar i mađunarodno nepriznatu, Tursku Republiku Severni Kipar. „Zelena linija“  Ujedinjenih nacija prolazi kroz glavni grad Kipra Nikoziju/Lefkoziju. To je najveći grad na ostrvu; u njemu stanuje oko 790 000 ljudi, od kojih je 160 000 Turaka, muslimana, a ostalo su mahom Grci, pravoslavci. Službeni jezici zato i jesu grčki i turski. 

Šta drugi kažu o Kipru

Kad je u pitanju letovanje na Kipru iskustva turista su uglavnom samo pozitivna. Mnogima se najviše dopada eksterijer samog mesta. Kipar je zapravo prepoznatljiv po svojim belo-plavim tonovima gde god da se okrenete. Što se tiče mora, možete vrlo lako naći peščane plaže sa jako sitnim peskom i bojom vode koja je nestvarno plava. Ovo je mesto za sve one koji žele da odmore, jer ima dosta mirnih mesta, pa i plaža gde možete provesti svoj godišnji odmor. S druge strane, Kipar raspolaže i kafićima, diskotekama ukoliko želite da se sjajno provedete leti. Tu su i razna kulturna mesta, koje će mnogi želeti da posete. Ipak, videti Kipar u svoj svojoj lepoti je priča za sebe koju svako na drugačiji način doživi. 

Kipar leto 2022. godine

Oko 2,4 miliona turista godišnje poseti Kipar. Turizam je na ovom ostrvu savršeno razvijena grana privrede. Najpoznatija letovališta su: Ajaj Napa (kiparska Ibica), Larnaka, Limasol, Pafos, Protaras. Do tih odredišta se stiže avionom, mada postoji i mogućnost sopstvene organizacije prevoza. Iz Srbije letovi do Kipra leta 2022. godine  su organizovani u glavnom u jutarnjim časovima; svoje usluge nudi i Wiz Air, to su popodnevni i večernji letovi. Aranžmani se razlikuju po trajanju, odnosno, možete se opredeliti za boravak na Kipru u trajanju od 7, 10, 11 ili 14 dana. U ponudi je hotelski smeštaj – od prilike je kvalitet odrđen brojem zvezdica. U osnovi nude noćenje sa doručkom ili polupansion, uredne i opremljenje sobe (TV, klima, potrebni uređaji,...) . 

Zavisno od kategorije hotela ima i onih sa dodatnim aktivnostima – bazeni, SPA centri, fitnes centri, mini akva –parkovi za decu... Sa druge strane, možete uzeti i apartman ili studio u najam. Samo ostrvo nudi mnogo sadržaja – zabave, istorijskih i kulturnih znamenitosti, dobre hrane, dobrog provoda,... Od 1. juna 2022. godine, nisu potrebne nikakve Kovid potvrde, već se slobodno ulazi u zemlju, kao i ranije, ali se zaštitne maske preporučuju na mestima gde se stvara velika gužva, a to uključuje i aerodrome i javni prevoz.
Srodni tekstovi:


O kojim zdravstvenim problemima muškarci ne vole da govore?

Iako muškarci važe za „glavu porodice“, neretko se dešava da u pojedinim ž...

Detaljnije

Zašto se prilikom adaptacije stana najčešće bira PVC stolarija?

Kompletno renoviranje stana podrazumeva i zamenu unutrašnje i spoljašnje stolarije, a ...

Detaljnije

Zašto je kada se kupuju vrhunski tepisi online prodaja sjajan izbor u modernom vremenu

Doba u kojem je teško organizovati sve potrebne aktivnosti i angažovanja, uz vrlo brz životni...

Detaljnije

Odvajanje od roditelja: Saveti kako postati samostalan i nezavisan

Samostalnost je jedna od ključnih osobina svakoga od nas i predstavlja propusnicu za ulazak u svet o...

Detaljnije
Copyright © 2018 Srbija-EU. All rights reserved.
Izrada sajta by GW, SEO by WBS