Malč kao najbolji supstrat za biljke


Život

Kada cveće loše napreduje, kada bilje zastajkuju u svom daljem razvoju, a drveće ne lista i ne zeleni kao nekada, onda im je potrebna mala pomoć. U tim situacijama valja prekopati zemlju oko njih, dodati malo prehrane, pogodnog đubriva, ali postoji i još nešto što se lako i jednostavno postavlja, malo košta, a puno vredi, a to je malč.

Šta je malč?

Možda vam samo ime malča nije poznato, ali njegov izgled znaju svi, jer se redovno koristi u gradskim zelenim površinama, okolini poslovnih centara, privatnim dvorištima, samo što ga većina koristi kao dekorativni element, često ne znajući kolike benefite po samu biljku imaju. Malč su oni komadići drveta obojeni u različite boje kojima se posipa zemlja oko drveta, travnjaka, cvetanjaka i slično. I zaista, taj dekorativni momenat je savršen, ali nije primaran.

Kaako se malč dobija?

Proizvodnja malča je krajnje jednostavna. Seckajući koru drveta ili samo drvo, dobijaju se potrebni komadići, tj. deblje ljuspe kojima se zemlja prekriva. Ti komadi mogu ostati baš takvi kakvi jesu, ali se često premazuju različitim bojama i to iz dva razloga. Boje ga čine dugotrajnijim, odlažu njegovo razlaganje u zemljištu, a nisu opasne po životnu sredinu, ljude ili životinje. A drugi razlog je svakako dekorativnost i njegova upotreba za ulepšavanje vanjskog prostora.

Upotreba malča za bolji razvoj biljke

Malč ima brojne benefite kada su razvoj biljke u pitanju i kvalitet zemlje koju prekriva. Najpre, tokom cele godine malč štiti same biljke, cveće i drveće. U letnjim uslovima zadržava vlagu u zemljištu, te time sprečava isušivanje zemlje i same biljke, dok u zimskim uslovima održava toplotu koja onemogućava izmrzavanje korena i tako spašava biljni svet od propadanja. Još jednu zaštitničku ulogu ima, a to je iskorenjivanje korova, jer malč svodi rast korovnih biljaka na minimum ili ih sasvim zaustavlja u rastu i razvoju.

Nakon nekog perioda, malč se shodno svojoj prirodi razgrađuje, ali tada postaje prirodna hrana za zemljište, čime se u stvari dobija kvalitetnija zemlja, sa više hranljivih materija, te tako postaje i plodnija. 

SupstratiMaki – mesto gde se nalaze najbolji supstrati za vaše biljke

Malč je jedan od kvalitetnijih supstrata koji se dobijaju iz prirode, a koji se lako i jednostavno koriste, ali supstrata ima još mnogo i dobro je koristiti ih. Supstrati Maki je firma koja postoji već nekoliko decenija i bavi se proizvodnjom supstrata, kao i glistenjaka, ali i prodajom ne samo proizvedenih, već i uvezenih supstrata i treseti. U okviru svoje prodaje, Supstrati Maki nudi veliki izbor organskog đubriva za zemljište, dodataka i ishrane za zemljište kako za povrćnjake, voćnjake, tako i za cvetnjake i bašte, a tu je i veoma kvalitetna treset za sve one kojima je potrebna.

Kada je prehrana za zemljište i biljke u pitanju, veoma je važno da se kupuje od proverenih proizvođača i uvoznika, kako biste bili uvek sigurni da kupujete ono što će pozitivno uticati na vaše sadnice, bilo kojeg tipa da su, a Supstrati Maki vam baš to kao firma od poverenja i nudi. Osim toga, imaju sve na jednom mestu, pa ne morate lutati kroz potragu za pojedinačnim na različitim lokacijama. 
Srodni tekstovi:


Vrste monitora za računar

Kada govorimo o računarima onda možemo danima provesti vreme pričajući koje performanse su bolje od ...

Detaljnije

Sve o slavinama što treba da znate

Slavine su neophodne u svakom domaćinstvu za kontrolu protoka vode u kući ili stanu. Ovde vam predst...

Detaljnije

Sportske vesti sa Olimpijade ili kako su nas naši heroji obradovali

Olimpijske igre u Tokiju su se zvanično završile, a prašina zbog istorijskog uspeha na...

Detaljnije

VAŠE KUPATILO – VAŠA INTIMA!

Bez obzira na površinu kupatilskog prostora kojim raspolažu, mnogi ljudi jednostavno ne biraj...

Detaljnije
Copyright © 2018 Srbija-EU. All rights reserved.
Izrada sajta by GW, SEO by WBS