Zašto su privatne srednje škole bolje od državnih?


Život Život

Sumnja u kredibilitet privatnih srednjih škola postoji od samog početka njihovog postojanja. Zbog činjenice da se privatno obrazovanje plaća, velika većina ljudi u Srbiji smatra da takvo plaćeno školovanje znači i automatski obezbeđenu diplomu po završetku škole, što je ustvari ozbiljnja zabluda i potpuno neopravdano stavlja privatne srednje škole na loš glas.

Od 2004. godine kada je osnovana prva privatna srednja škola u Srbiji pa do danas, ovaj ustanovljeni sistem broji preko 50 privatnih srednjih škola različitih profila, od škola za negu i lepotu, preko medicinskih i ekonomskih škola, pa sve do gimnazija. Sve one su po Zakonu o srednjem obrazovanju potpuno ravnoprave sa državnim školama i za njih jednako važi obavezna akreditacija od strane Ministarstva prosvete kako bi bile priznate od strane Nacionalne službe za zapošljavanje.


Zašto je privatna srednja škola pravi izbor za vaše dete?

Osnovci završnih razreda mogu da konkurišu u bilo koju od privatnih srednjih škola jednako kao i za državne škole, sa važnom napomenom da su se mnoge privatne škole odlučile da prijemni ispit nije merilo upisa, i kao takav nije neophodan za upis. Tačnije, bez obzira na same rezultate iz matematike, srpskog jezika i kombinovanog testa, za upis u privatnu srednju školu je dovoljno da učenik iskaže svoje interesovanje, gde će nakon obaveznog razgovora sa pedagogom i drugim predstavnicima škole biti primljen. 

Jedna od škola koja se odlučila na ovakav način prijema budućih đaka jeste i privatna medicinska škola Beograd. I pored toga što sam prijemni za ovu školi nije potreban, diploma koja se dobija po završetku četvrtog razreda je priznata od strane Ministarstva prosvete i ima potpuno jednaka prava kao i srednjoškolci koji su završili državnu srednju medicinsku. Sama škola u svom programu nudi različite obrazovne profile koju mogu biti pohađani kroz redovni ili vanredni sistem školovanja i onima koji se odluče za ovu školu pruža odlične uslove školovanja.


Mala odeljenja – više znanja za đake

Privatne srednje škole su svoj sistem obrazovanja podredile svojim đacima i upravo zbog toga su se skoro sve odlučile da upisuju najviše do 15 učenika po odeljenju. Ovaj koncept manjih odeljenja sami učenici u početku teže prihvataju, jer uvek bude dovoljno vremena da ih profesori sve ispitaju, ali na kraju i oni sami uvide sve prednosti malih odeljenja. Ustvari, u samoj praksi su se mala odeljenja do 15 učenika pokazala kao najbolje rešenje, jer na taj način sami profesori imaju dovoljno vremena da se posvete svakom od njih ponaosob i upoznaju ih sa svim njihovima interesovanjima i afinitetima. I to je upravo jedna od najbitnijih odlika privatnih srednjih škola, princip „jedan na jedan“, gde profesou može da pruži svakom učeniku dovoljno pažnje da se savlada neophodno gradivo.


Ostale prednosti privatnih srednjih škola

Sve privatne škole su osnovane i počele sa radom u posledjih 10-15 godina i zato su sve građene u modernističkom stilu, sa dozom futurističkog izgleda. Trude se da idu u korak sa vremenom i razvojem tehnologije i upravo zato se puno pažnje poklanja interaktivnom načinu predavanja i učenja. 

Privatna srednja škola vodi posebnu brigu o bezbednosti svoji đaka, pa većina njih učenicima obezbeđuje prevoz od kuće do škola i nazad, dok privatno obezbeđenje vodi računa o bezbednosti učenika unutar same škole.

Mnoge škole u svom sastavu imaju internat koji je namenjen učenicima iz drugih gradova, kao i učenički restoran koji obezbeđuje hranu zainteresovanim učenicima.

Jedna od najbitnijih specifičnosti privatnih srednjih škola jeste i nastava na stranim jezicima, čime se obezbeđuje mogućnost nostrifikacije diplome u državama EU. Ovakav program uglavnom promovišu srednje škole zdrastvene struke, među kojima je i privatna medicinska škola Beograd.


Srodni tekstovi:


Personalizovani pokloni ili klasičan reklamni materijal?

Sasvim je sigurno da ne postoje nadležni u kompanijama, koji se u nekom trenutku nisu zapitali da li...

Detaljnije

Kako da oplemenite dnevnu sobu i kuhinju?

Poslednjih godina arhitekte projektuju stambeni prostor sa posebnim akcentom na velikom otvorenom pr...

Detaljnije

Šta sve treba da znate o kolicima za bebe?

Kolica za bebe su posebno dizajnirana za bezbednu vožnju beba i male dece. Obično imaju sediš...

Detaljnije

Komarnici – mali dodatak koji donosi ogromne prednosti

Komarnici su jedan od onih dodataka na prozorima i vratima za koji nismo ni svesni koliko su važni s...

Detaljnije
Copyright © 2018 Srbija-EU. All rights reserved.
Izrada sajta by GW, SEO by WBS