Kako se ove zime borimo sa infekcijom disajnih puteva?


Zdravlje


Januar i februar važe za mesece jakih infekcija disajnih puteva izazvanih virusima, u narodu prepoznate kao prehlade ili grip. Zahvataju sve starosne grupe, iako su  češće  kod dece i starih, teško im odolevaju i oni koji su u punoj snazi, zato što je sve više virusa koji izazivaju prehladu, a mi smo sve manje otporni na njih. 

Virusi su posebno aktivni u periodima naglih prelaza sa viših temperatura na niže.  Ti nagli prelazi toplo-hladno odlikuju naše zime poslednjih godina i vrlo su pogodni za razvoj i mutaciju virusa, toliko im ima da se mnogi ne ispituju u laboratorijama,  prvenstveno zbog toga što upale koje izazivaju nisu opasne po pacijenta, uglavnom prodju uz blaže simptome,  rešava ih sprej za nos i  adekvatno siptomatsko  lečenje.


Kako uticati na kulturološke aspekte  širenja infekcije disajnih puteva?


Hladno vreme pogoduje virusima i njihovoj dominaciji u odnosu na imunološki sistem čije su snage zimi paralisane prvenstveno zbog slabije cirkulacije. Na širenje respiratornih infekcija značajno utiče i kulturološki aspekt koji podrazumeva nedostatak  savesti i svesti o poštovanju osnovnih pravila u respiratornim infekcijama,  samoizolaciju i odredjene tehnike kijanja i kašljanja, zato što se kašljanjem najčešće prenosi infektivni agens.  

Za one koji imaju neke od simptoma infekcije treba da važi pravilo samoizolacije, izbegavanje kontakata sa drugim osobama, posebno decom i starima. Kod nas, medjutim, ta svest o samoizolaciji nije na zavidnom nivou.  Svedoci smo sve češćih i ozbiljnijih infekcija, pandemijskih razmera, zbog kojih samoizolacija treba da se podigne na značajno viši nivo. 


Simptomatsko lečenje infekcija disajnih puteva


Lakše infekcije disajnih puteva uglavnom nisu praćene povišenom temperaturom, kao  njihov dominantan simptom javlja se  nazalna sekrecija, u narodu poznatija kao curenje iz nosa. Kod lakših upala disajnih puteva sekret je vodenkast i bistar,  prebojen beličasto ili žućkasto. U retkim slučajevima se javlja u vidu gušće konzistencije i prebojen zelenkasto, tado može biti znak sekundarne bakterijske upale koja kod male dece često prati  primarnu virusnu kao sekundarna bolest.  Kod infekcija disajnih puteva je važno da se nos održava prohodnim, naročito kod male dece koja se teško sama bore sa zapušenim nosem, smeta im u toku disanja i gutanja. 

Kod svih prehladjenih  je obavezno ispiranje nosa fiziološkim rastvorom u vidu spreja za nos i njegovo redovno čišćenje.  Lečenje lakših prehlada disajnih puteva obično je siptomatsko, a to znači lečenje odredjenim lekovima. Kod blažih oblika je dovoljno mirovanje, utopljavanje, uzimanje toplih napitaka. Kod prehlada sa izraženijom kliničkom slikom  u terapiju se prvo uključuju kapi za nos, lek za temperaturu i neki lek za kašalj. 


Koristite sprej za nos za prohodnost disajnih puteva


Upotrebu spreja za nos nikako ne treba shvatati olako, jedino pravilnom upotrebom koja je u skladu sa preporukom lekara i farmaceuta, sprej za nos daće najbolji efekat u održavanju prohodnosti disajnih puteva koji usled infekcije mogu biti apsolutno zapušeni. Većina tih sprejeva može da se kupi bez lekarskog recepta, zato je veoma važno da se prilikom kupovine posavetujemo sa farmaceutom. Jedino ukoliko je upotreba spreja za nos u skladu sa uputstvima uspećete da otklonite simptome  infekcije disajnih puteva. Prvi savet na uputstvima je da se sprej za nos dobro promućka i pre prve upotrebe ispumpa mala količina spreja u vazduh dok se ne pojavi puni mlaz. 

Umesto da se zabaci pozadi, glava se savija napred u položaj iz koga se vide nožni prsti, onda se jedna nozdrva zapuši, a u slobodnu se mlaznica stavi ka spoljašnjem zidu nozdrve, blago se pritisne jednom ili dva puta i sprej se udahne kroz nozdrvu. Kako bi se postigao pun terapijski efekat preporučuje se redovna primena spreja za nos uz poštovanje preporučene terapijske šeme doziranja. Nakon osam sati od prve doze primene spreja za nos uočiće se prvo dejstvo leka. Kako bi se postigao maksimalan efekat potrebno je nekoliko dana redovne i kontinuirane primene. 


Držanje imuniteta za borbu protiv infekcija


Respiratorne infekcije su virusnog porekla, napadaju organizme kojima je oslabljen imunitet. Ukoliko se u vremenu do 7 dana ne podigne imunitet, može se razviti bakterijska infekcija kao sekundarna bolest, da do toga ne bi došlo važno je jačati imunitet. Imunolozi savetuju da se u sezoni respiratornih infekcija imunitet jača zdravom ishranom i kretanjem. Uravnotežena ishrana zdravim namirnicama i redovno vežbanje su najbolji saveznici jakog imuniteta.  

Na nastanak virusnih infekcija preventivno najbolje deluje blaga ishrana, domaće supe,  dosta toplih napitaka, čajeva, prirodni cedjeni sokovi i velika količina vitamina C, najbolje je iz prirodnih izvora poput limuna. Nutricionisti posebno preporučuju kiseli kupus koga ima u sezoni infekcija i gripa, beli luk, zeleno povrće i ren. Za jačanje imuniteta važna je i detoksikacija organizma jabukovim sirćetom, djumbirom i kurkumom.  Onima koji se pridržavaju svih preporuka lekara, farmaceuta, imunologa i nutricionista virusne infekcije ne mogu ništa i nisu neka pretnja.

Srodni tekstovi:


Norveški radijatori – prednosti i mane

Ne samo da ljudi koji koriste grejanje na struju, uz primenu termo – akumulacionih peći i te k...

Detaljnije

Upotreba probiotika kod dece

Na samom početku da razjasnimo – najbolji probiotik za decu je onaj prepisan ili sugerisan od ...

Detaljnije

Rani simptomi trudnoće koji vam otkrivaju drugo stanje pre testa

Primećujete promene u organizmu? Odjednom se neke stvari menjaju, iako nikada tako nije bilo? Imate ...

Detaljnije

Koje sve poliklinike postoje na teritoriji Beograda

U današnjici ne postoji osoba koja je imuna na bolesti. Mnoge bolesti mogu biti uređenog tipa, ali i...

Detaljnije
Copyright © 2018 Srbija-EU. All rights reserved.
Izrada sajta by GW, SEO by WBS