Kako ojačati imuni sistem i sprečiti infekcije kandidom


Zdravlje Zdravlje


Candida je gljivica koja se prirodno nalazi u našem telu, posebno u ustima, crevima i genitalijama. Međutim, kada se naruši njena ravnoteža, može doći do prekomernog razmnožavanja kandide i pojave gljivične infekcije poznate kao kandidijaza. Snažan imuni sistem je ključni faktor u prevenciji infekcija kandidom. Evo nekoliko korisnih saveta za jačanje imunološkog sistema i smanjenje rizika od infekcije kandidom:


Pravilna ishrana: Važno je konzumirati uravnoteženu ishranu bogatu voćem, povrćem, integralnim žitaricama i proteinima. Izbegavajte hranu bogatu šećerom, rafinisanim ugljenim hidratima i prerađenom hranom, jer takva hrana može podstaći rast kandide. Umesto toga, odlučite se za hranu bogatu probioticima, kao što su jogurt i kiseli kupus, kako biste održali zdravu ravnotežu crevne flore.


Smanjenje stresa: Veza između stresa i oslabljenog imunološkog sistema je dobro dokumentovana. Pronađite tehnike opuštanja koje vam odgovaraju, kao što su meditacija, joga ili šetnja prirodom. Održavanje ravnoteže između posla, odmora i vremena za sebe je od suštinskog značaja za održavanje jakog imunološkog sistema.


Redovna fizička aktivnost: Fizička aktivnost pomaže u jačanju imunološkog sistema i poboljšanju opšteg zdravlja. Neka to bude redovna rutina koja uključuje aerobne vežbe kao što su trčanje, hodanje ili vožnja bicikla, zajedno sa vežbama snage koje jačaju mišiće. Ali nemojte preterivati – umerena fizička aktivnost je ključna, jer preopterećenje tela takođe može da oslabi imuni sistem.


Dovoljno sna: Kvalitetan san je važan za oporavak tela i održavanje jakog imunog sistema. Pokušajte da dobijete dovoljno sati spavanja svake noći, obično između 7 i 9 sati. Uspostavite rutinu spavanja, stvorite ugodno okruženje za spavanje, izbegavajte kofein i elektronske uređaje pre spavanja da biste obezbedili kvalitetan san.


Izbegavanje loših navika: Pušenje, prekomerna konzumacija alkohola i zloupotreba droga mogu oslabiti imuni sistem i povećati podložnost infekcijama, uključujući infekciju kandidom. Ako imate ove navike, razmislite o smanjenju ili potpunom prekidu da biste ojačali svoj imuni sistem.


Higijena i lična nega: Pravilna higijena igra važnu ulogu u prevenciji infekcija kandidom. Redovno perite ruke sapunom i toplom vodom, posebno pre jela i posle korišćenja toaleta. Takođe, izbegavajte deljenje ličnih stvari kao što su peškiri, četkice za zube ili kozmetika kako biste sprečili širenje gljivica.


Pravilna upotreba antibiotika: Antibiotici mogu poremetiti prirodnu ravnotežu mikroorganizama u telu, uključujući kandidu. Uvek koristite antibiotike samo prema uputstvima vašeg lekara i završite propisani kurs lečenja. Nakon uzimanja antibiotika, možete razmisliti o korišćenju probiotika za obnavljanje zdrave crevne flore.


Prateći ove savete, možete ojačati svoj imuni sistem i smanjiti rizik od infekcije kandidom. Međutim, ako imate simptome kandidijaze ili drugih zdravstvenih problema, uvek se obratite lekaru radi dijagnoze i odgovarajućeg lečenja. Kandida na jeziku je često mesto gde se ova bakterija ukoreni i teško ju je suzbiti, ali i za to postoje rešenja. Konsultujte se sa zdravstvenim radnicima koje su opcije lečenja i preventive.


Zdravlje vašeg imunološkog sistema je važno za održavanje opšteg zdravlja, zato vodite računa o sebi i svom telu.


Kandida kod žena: Saveti za prevenciju i lečenje


Candida, gljivica koja se prirodno javlja u telu, može izazvati nelagodnost i probleme kod žena kada se prekomerno proizvodi. Infekcija kandidom, poznata kao vaginalna kandidijaza, može izazvati svrab, peckanje, otok i neprijatan iscjedak. Na sreću, postoje neki saveti za prevenciju i lečenje koji mogu pomoći u rešavanju ovog problema. Evo nekoliko korisnih saveta:


Održavanje higijene: Pravilna higijena intimnog područja izuzetno je važna za prevenciju infekcije kandidom. Redovno perite blagim sapunom i toplom vodom. Izbegavajte preteranu upotrebu parfimisanih proizvoda, vaginalnih sprejeva ili ispiranje, jer to može poremetiti prirodnu ravnotežu vagine i potencijalno izazvati infekciju.


Nosite pamučno donje rublje: Materijali poput pamuka omogućavaju koži da diše i upija vlagu, što može smanjiti rizik od razvoja gljivica. Izbegavajte donji veš od sintetičkih materijala koji zadržavaju vlagu i stvaraju povoljno okruženje za rast kandide.


Izbegavajte usku i usku odeću: Preuska ili uska odeća može stvoriti vlažno okruženje i ograničiti protok vazduha, što pogoduje rastu kandide. Birajte opušteniju odeću koja omogućava koži da diše, posebno u intimnoj zoni.


Pravilna ishrana: Ishrana bogata hranljivim namirnicama, kao što su voće, povrće, integralne žitarice i zdrave masti, može ojačati imuni sistem i smanjiti podložnost infekcijama. Izbegavajte hranu bogatu šećerom i rafinisanim ugljenim hidratima, jer se gljivice poput kandide hrane šećerom.

Probajte Herba sept:Herba sept sprej firme Probotanic se smatra efikasnim za suzbijanje kandide u ustima iz nekoliko razloga. Ovaj sprej sadrži kombinaciju biljnih ekstrakata i prirodnih sastojaka koji imaju antimikrobna svojstva i mogu pomoći u suzbijanju rasta kandide.

Jedan od ključnih sastojaka Herba sept spreja je ulje čajevca. Ulje čajevca ima snažna antimikrobna svojstva i pokazalo se da ima sposobnost suzbijanja različitih vrsta gljivica, uključujući i Candida albicans koja je najčešći uzročnik infekcija kandidom u ustima.

Osim ulja čajevca, Herba sept sprej sadrži i druge biljne ekstrakte kao što su ekstrakt divlje nane i ekstrakt nevena, koji imaju umirujuće i antiupalno dejstvo. Ovi sastojci mogu pomoći u smirivanju upale i iritacije uzrokovane infekcijom kandidom.

Važno je napomenuti da Herba sept sprej ne može potpuno izlečiti infekciju kandidom u ustima, već može pružiti olakšanje simptoma i pomoći u suzbijanju rasta gljivica. U kombinaciji sa odgovarajućom oralnom higijenom i drugim terapijama koje preporučuje lekar, ovaj sprej može biti koristan dodatak za održavanje oralnog zdravlja i suzbijanje kandide u ustima. 








Srodni tekstovi:


Vrste monitora za računar

Kada govorimo o računarima onda možemo danima provesti vreme pričajući koje performanse su bolje od ...

Detaljnije

Efikasno upravljanje vremenom, kako postići usklađenost između karijere i zdravog načina života

U današnjem ubrzanom svetu, gde su zahtevi karijere često u sukobu sa željom za zdravim način...

Detaljnije

Kako do stana - Saveti za mlade bračne parove

 Tržište nekretnina nikada nije doživelo procvat kao što je to slučaj u prethodni...

Detaljnije

Kako su se menjali sportovi na olimpijskim igrama kroz vekove?

Sportovi na Olimpijskim igrama su se drastično promenili od antičkog doba. Sve je počelo sa antičkim...

Detaljnije
Copyright © 2018 Srbija-EU. All rights reserved.
Izrada sajta by GW, SEO by WBS