Kako ojačati imuni sistem i sprečiti infekcije kandidom


Zdravlje Zdravlje


Candida je gljivica koja se prirodno nalazi u našem telu, posebno u ustima, crevima i genitalijama. Međutim, kada se naruši njena ravnoteža, može doći do prekomernog razmnožavanja kandide i pojave gljivične infekcije poznate kao kandidijaza. Snažan imuni sistem je ključni faktor u prevenciji infekcija kandidom. Evo nekoliko korisnih saveta za jačanje imunološkog sistema i smanjenje rizika od infekcije kandidom:


Pravilna ishrana: Važno je konzumirati uravnoteženu ishranu bogatu voćem, povrćem, integralnim žitaricama i proteinima. Izbegavajte hranu bogatu šećerom, rafinisanim ugljenim hidratima i prerađenom hranom, jer takva hrana može podstaći rast kandide. Umesto toga, odlučite se za hranu bogatu probioticima, kao što su jogurt i kiseli kupus, kako biste održali zdravu ravnotežu crevne flore.


Smanjenje stresa: Veza između stresa i oslabljenog imunološkog sistema je dobro dokumentovana. Pronađite tehnike opuštanja koje vam odgovaraju, kao što su meditacija, joga ili šetnja prirodom. Održavanje ravnoteže između posla, odmora i vremena za sebe je od suštinskog značaja za održavanje jakog imunološkog sistema.


Redovna fizička aktivnost: Fizička aktivnost pomaže u jačanju imunološkog sistema i poboljšanju opšteg zdravlja. Neka to bude redovna rutina koja uključuje aerobne vežbe kao što su trčanje, hodanje ili vožnja bicikla, zajedno sa vežbama snage koje jačaju mišiće. Ali nemojte preterivati – umerena fizička aktivnost je ključna, jer preopterećenje tela takođe može da oslabi imuni sistem.


Dovoljno sna: Kvalitetan san je važan za oporavak tela i održavanje jakog imunog sistema. Pokušajte da dobijete dovoljno sati spavanja svake noći, obično između 7 i 9 sati. Uspostavite rutinu spavanja, stvorite ugodno okruženje za spavanje, izbegavajte kofein i elektronske uređaje pre spavanja da biste obezbedili kvalitetan san.


Izbegavanje loših navika: Pušenje, prekomerna konzumacija alkohola i zloupotreba droga mogu oslabiti imuni sistem i povećati podložnost infekcijama, uključujući infekciju kandidom. Ako imate ove navike, razmislite o smanjenju ili potpunom prekidu da biste ojačali svoj imuni sistem.


Higijena i lična nega: Pravilna higijena igra važnu ulogu u prevenciji infekcija kandidom. Redovno perite ruke sapunom i toplom vodom, posebno pre jela i posle korišćenja toaleta. Takođe, izbegavajte deljenje ličnih stvari kao što su peškiri, četkice za zube ili kozmetika kako biste sprečili širenje gljivica.


Pravilna upotreba antibiotika: Antibiotici mogu poremetiti prirodnu ravnotežu mikroorganizama u telu, uključujući kandidu. Uvek koristite antibiotike samo prema uputstvima vašeg lekara i završite propisani kurs lečenja. Nakon uzimanja antibiotika, možete razmisliti o korišćenju probiotika za obnavljanje zdrave crevne flore.


Prateći ove savete, možete ojačati svoj imuni sistem i smanjiti rizik od infekcije kandidom. Međutim, ako imate simptome kandidijaze ili drugih zdravstvenih problema, uvek se obratite lekaru radi dijagnoze i odgovarajućeg lečenja. Kandida na jeziku je često mesto gde se ova bakterija ukoreni i teško ju je suzbiti, ali i za to postoje rešenja. Konsultujte se sa zdravstvenim radnicima koje su opcije lečenja i preventive.


Zdravlje vašeg imunološkog sistema je važno za održavanje opšteg zdravlja, zato vodite računa o sebi i svom telu.


Kandida kod žena: Saveti za prevenciju i lečenje


Candida, gljivica koja se prirodno javlja u telu, može izazvati nelagodnost i probleme kod žena kada se prekomerno proizvodi. Infekcija kandidom, poznata kao vaginalna kandidijaza, može izazvati svrab, peckanje, otok i neprijatan iscjedak. Na sreću, postoje neki saveti za prevenciju i lečenje koji mogu pomoći u rešavanju ovog problema. Evo nekoliko korisnih saveta:


Održavanje higijene: Pravilna higijena intimnog područja izuzetno je važna za prevenciju infekcije kandidom. Redovno perite blagim sapunom i toplom vodom. Izbegavajte preteranu upotrebu parfimisanih proizvoda, vaginalnih sprejeva ili ispiranje, jer to može poremetiti prirodnu ravnotežu vagine i potencijalno izazvati infekciju.


Nosite pamučno donje rublje: Materijali poput pamuka omogućavaju koži da diše i upija vlagu, što može smanjiti rizik od razvoja gljivica. Izbegavajte donji veš od sintetičkih materijala koji zadržavaju vlagu i stvaraju povoljno okruženje za rast kandide.


Izbegavajte usku i usku odeću: Preuska ili uska odeća može stvoriti vlažno okruženje i ograničiti protok vazduha, što pogoduje rastu kandide. Birajte opušteniju odeću koja omogućava koži da diše, posebno u intimnoj zoni.


Pravilna ishrana: Ishrana bogata hranljivim namirnicama, kao što su voće, povrće, integralne žitarice i zdrave masti, može ojačati imuni sistem i smanjiti podložnost infekcijama. Izbegavajte hranu bogatu šećerom i rafinisanim ugljenim hidratima, jer se gljivice poput kandide hrane šećerom.

Probajte Herba sept:Herba sept sprej firme Probotanic se smatra efikasnim za suzbijanje kandide u ustima iz nekoliko razloga. Ovaj sprej sadrži kombinaciju biljnih ekstrakata i prirodnih sastojaka koji imaju antimikrobna svojstva i mogu pomoći u suzbijanju rasta kandide.

Jedan od ključnih sastojaka Herba sept spreja je ulje čajevca. Ulje čajevca ima snažna antimikrobna svojstva i pokazalo se da ima sposobnost suzbijanja različitih vrsta gljivica, uključujući i Candida albicans koja je najčešći uzročnik infekcija kandidom u ustima.

Osim ulja čajevca, Herba sept sprej sadrži i druge biljne ekstrakte kao što su ekstrakt divlje nane i ekstrakt nevena, koji imaju umirujuće i antiupalno dejstvo. Ovi sastojci mogu pomoći u smirivanju upale i iritacije uzrokovane infekcijom kandidom.

Važno je napomenuti da Herba sept sprej ne može potpuno izlečiti infekciju kandidom u ustima, već može pružiti olakšanje simptoma i pomoći u suzbijanju rasta gljivica. U kombinaciji sa odgovarajućom oralnom higijenom i drugim terapijama koje preporučuje lekar, ovaj sprej može biti koristan dodatak za održavanje oralnog zdravlja i suzbijanje kandide u ustima. 
Srodni tekstovi:


Problemi koji nastaju otežanom seksualnom aktivnošću muškarca

Kada je u pitanju seksualna aktivnost muškarca i sve promene koje ona donosi,  mogu utic...

Detaljnije

Online kupovina - Kako do Kérastase proizvoda u Srbiji?

U moru brendova koji ženama (a i muškarcima) obećavaju preporođenu, sjajnu kosu koja će ostav...

Detaljnije

Sve što treba da znate o tome kako se postaje advokat krivičar

Krivični zakon je težak, ali ako ste spremni da se suočite sa izazovom, teško da ćete pronać...

Detaljnije

Kako se zaštititi prilikom kupovine nekretnine

 Kupovina nekretnine predstavlja jednu od najznačajnih životnih odluka i važan trenutak za sve ...

Detaljnije
Copyright © 2018 Srbija-EU. All rights reserved.
Izrada sajta by GW, SEO by WBS