Kako odabrati najbolje gume za auto – kvalitet, dizajn i trajnost


Putovanja

Pneumatici su važan element sigurne i bezbedne vožnje, bez obzira da li su u pitanju starije ili novije generacije motornih vozila, kao i da li se njima upravlja povremeno ili svakodnevno. U skladu sa važećim zakonskim propisima u oblasti saobraćaja, za svaki tip motornog vozila moraju se odabrati odgovarajuće letnje i zimske gume za auto, koje se menjaju u zavisnosti od temperature i godišnjeg doba.

Da bi se odabrale najbolje gume za auto, moraju se razmotriti sve dostupne opcije, značajna svojstva i karakteristike na koje se posebno obraća pažnja u današnjem vremenu. Praćenjem dostupnih brendova guma renomiranih svetskih proizvođača, danas nije tako teško uvideti prednosti najboljih pneumatika, kao i napraviti razliku između stepena kvaliteta, praktičnosti dizajna i trajnosti nakon upotrebe tokom više sezona.

Razlike između letnjih i zimskih pneumatika – karakteristike koje daju dugotrajnu upotrebu

Kada se kupuju gume za auto, važno je obratiti pažnju da li je u pitanju letnja ili zimska sezona upotrebe, koja prema važećim zakonima prati dva ključna datuma, a to su 1. april i 1. novembar. Konkretno, zimske gume moraju biti ugrađene na automobil za vožnju u uslovima ispod temperature od 7 stepeni, dok se letnje gume koriste prilikom vožnje tokom spoljašnje temperature iznad navedenog nivoa. Razlikujući se prema sastavu, letnje i zimske gume za auto imaju određene šare, čvrstoću i stepen izdržljivosti, koji direktno pogoduje bezbednoj vožnji prilikom raznolikih stanja na putevima.

Najbolji zimski pneumatici mekši su od letnjih, i dizajnirani tako da imaju snažne šare za vožnju u uslovima kiše, snega i leda kada se dodaju i lanci, kao iznatno veći broj kanala koji efikasno eliminišu vodu i vlažnost, pružajući sigurnu vožnju bez proklizavanja. Sa druge strane, letnje gume su tanje, sa nižim šarama i kanalima koji imaju izuzetnu otpornost prilikom vožnje u uslovima visokih temperatura, suvih i vrelih puteva. Minimalna dubina šare za letnju gumu definisana je zakonom i iznosi 1,60 milimetara, dok je za zimsku varijantu čak 4 milimetra.

Karakteristike koje je važno pratiti kada se kupuju automobilske gume

Gume za auto biraju se i sa aspekta svakodnevne vožnje, odnosno preferirane brzine, stanja na putevima i samih svojstava automobila. Naime, svaki preumatik ima svoju oznaku, koja pokazure širinu gume izraženu u milimetrima, zatim visinu, nosivost, preporučenu brzinu kretanja i druge parametre. U tom smislu, najčešće se kupuju gume širine šare od 205 milimetara, visine od 55% u odnosu na širinu i druge pokazatelje. Takođe, postoji šifarnik koji pokazuje maksimalnu nosivost, koja može iznositi i više od 600 kilograma, a prateće slovo N u oznaci odnosi se na maksimalnu brzinu, koju je preporučljivo poštovati za svaki tip gume radi dugovečne upotrebe.

U pogledu razlikovanja brzine, definisane oznake su od S i kretanje od najviše 180 kilometara na čas, pa sve do ZR koji pokazuje maksimum od 240 kilometara na čas. Pored svih navedenih, oznaka koja sugeriše kvalitet za kretanje po blatu i snegu jeste M+S ili MS, što su oznake za celogodišnje pneumatike, dok dodatak pahuljice pokazuje da se radi o zimskoj varijanti. Uz sve što je prethodno navedeno, na svakoj površini utisnut je datum proizvodnje, a pravilo profesionalaca jeste da je guma nova do 6 godina od izrade, a dubina šare koja se dobija kupovinom iznosi 8 milimetra.

Pravo vreme za kupovinu gume za auto određuje sezona upotrebe, stanje na putevima i karakteristike vožnje. Savetuje se posebno obraćanje pažnje na dubinu šare gume, širinu i visinu profila, prilagođenost zimskom ili letnjem stanju na putevima, stepen kvaliteta i datum izrade, da bi kupovina rezultirala višesezonskom uspešnom upotrebom.








Srodni tekstovi:


Vodič za efikasno korišćenje promotivnih materijala za početnike u poslovanju

Za skok pri pokretanuvlastitog posla potrebno je mnogo rada, a početak poslovanja donosi mnogo novih...

Detaljnije

XIAOMI PREDSTAVIO NAJNOVIJE 11T I 11T PRO MODELE DOMAĆOJ PUBLICI

Inovativni Xiaomi modeli 11T i 11T Pro predstavljeni domaćem tržištu u svečanoj atmosferi beogradsko...

Detaljnije

Problemi koji nastaju otežanom seksualnom aktivnošću muškarca

Kada je u pitanju seksualna aktivnost muškarca i sve promene koje ona donosi,  mogu utic...

Detaljnije

Kako se zaštititi prilikom kupovine nekretnine

 Kupovina nekretnine predstavlja jednu od najznačajnih životnih odluka i važan trenutak za sve ...

Detaljnije
Copyright © 2018 Srbija-EU. All rights reserved.
Izrada sajta by GW, SEO by WBS