Kako da imate dobru rekreaciju ako ne volite da idete u teretanu?


Život Život

Ako vam se teretana čini klaustofobično i skučeno za vežbanje, čini vam se da je skupa za plaćenje ili ne volite da vežbate u takvom okruženju, to nije razlog da odustanete generalno od fizičke aktivnosti.

U nastavku teksta delimo sa vama sve moguće načine kako da sebi pružite rekreaciju tako da dobra energija prostruji kroz celo vaše telo.

Izađite iz skučenog prostora

Jedna od boljih i zdravijih rekreacija je ona koja se obavlja napolju, u prirodi. Tu vas čeka preskakanje vijače u dvorištu ili parku, trčanje na stazi ili pored keja, bicikla i posebne staze sa bicikliste ili roleri za rekreaciju.

Nekad je dovoljna i obična šetnja u prirodi, a jedino što treba da uradite je da se potrudite da napravite 10 hiljada koraka dnevno, koliko stručnjaci savetuju da je dobro za zdrav život. Kako biste postigli to u toku dana, koji može biti zatrpan obavezama, dovoljno je da izađete ranije iz gradskog prevoza ili prošetate do posla i nazad, do prodavnice, kada se dogovarate da odete na kafu sa prijateljima.

Ovaj broj koraka ne treba da vas opterećuje, ali nije loše da postoji cilj kome se svakodnevno teži.

Brzim koracima do (polu)maratona

Imati cilj je važno bilo šta da radimo. Već na samom početku treba prilagoditi sopstvene mogućnosti i želje, te prilagoditi svaki naredni korak tako da možemo da ga savladamo. 

Da li ste se nekad odvažili u trčanju? Pored toga što je odličan ventil za nakupljenu negativnu energiju, trčanje je odličan način za poboljšanje kardiovaskularne kondicije. Redovito trčanje povećava izdržljivost srca i pluća, jača srčani mišić, te pomaže u održavanju zdravog krvnog tlaka.

Upravo trčanje vam nudi priliku da testirate svoje granice i da ih korak po korak, ređanjem kilometara, probijate. 

Sve do vrha (planine)

Planinarenje je odličan način za fizičku aktivnost i vežbanje. Hodanje uzbrdo, silazak niz padine i prelazak različitih vrsta terena angažiraju različite mišiće, što pomaže u poboljšanju izdržljivosti i snage.

Pritom, boravite u prirodi, na svežem i čistom vazduhu, uz neverovatne poglede koji ostavljaju bez daha u društvu entuzijastičnih ljudi. Planinarenje se na prvi pogled ne čini kao vrsta vežbanja, već putovanje, ali ono i te kako jeste. Upalu ćete osetiti tek nekoliko dana kasnije!

U društvu je lakše

Da li ste probali grupne treninge? Vežbanje u masi pod kontrolom trenera koji nadgleda da li se vežbe rade pravilno stvara se podsticajna atmosfera koja vas motiviše da idete malo preko svojih granica, čak iako ste uvereni da ne možete.

Izaberite vrstu rekreacije koja vam prija - joga, pilates, boks, aerobik, kardio treninzi ili miks svega od navedenog.

Pored dobre i radne atmosfere, grupni treninzi su prilika da upoznate nove ljude i proširite svoj socijalni krug.

Sport je uvek dobra opcija

Bavljenjem sportom je ono što se savetuje svakom detetu jer je ključno za pravilan razvoj. Ali zašto u nekom trenutku prestanemo? 

Rekreativno bavljenje sportom može imati brojne benefite na naše fizičko i mentalno zdravlje. Okupite ekipu za basket, upišite se na ples ili folklor, leti idite na bazen i reku (zimi na zatvoreni bazen) i plivajte da biste imali pravilnije držanje i manji bol i pritisak u leđima. 

Uveče idite na partiju stonog tenisa ili u kuglanu.

Sport spaja aktivnost, zabavu i dobro društvo i ne treba da se podrazumeva za decu, već i za odrasle.

Fizički rad

Rad u bašti, brisanje prozora, čišćenje kupatila, kao i cele kuće, raspremanje garaže i čišćenje dvorišta - sve su to fizičke aktivnosti koje troše našu energiju, a često i kalorije.

Ne treba da zaboravimo da ako smo odvojili ceo dan za kompletno sređivanje kuće, da smo vrlo verovatno odradili mali trening zbog kog treba da budemo zadovoljni.

Kućna teretana

Vežbanje kod kuće je odličan način da se očuva fizička kondicija i zdravlje, naročito ako nemate pristup teretani ili preferirate udobnost i privatnost svog doma. 

Ključne prednosti uključuju fleksibilnost u rasporedu vežbanja, odsustvo troškova i potrebu za posebnom opremom, kontrolu nad okolinom, raznovrsnost vežbi, praćenje napretka, prilagođavanje vežbi individualnim potrebama, mogućnost porodičnog vežbanja i pozitivan uticaj na mentalno zdravlje. 

Važno je pronaći pravu rutinu i ostati dosledan planu vežbanja.

Ako sumiramo sve prethodno rečeno, postoje mnogi načini da se održi fizička aktivnost, čak i ako teretana nije vaša omiljena opcija. Bilo da se odlučite za rekreaciju na otvorenom, trčanje, planinarenje, grupne treninge, sportske aktivnosti ili jednostavne fizičke poslove, ili treninge, kod kuće, važno je da ostanete aktivni. 

Ove aktivnosti ne samo da poboljšavaju vaše fizičko zdravlje, već i doprinose boljem mentalnom stanju i društvenom povezivanju. Dakle, nema izgovora za nedostatak fizičke aktivnosti - pronađite ono što vam odgovara i uživajte u dobroj energiji koja će prostrujiti kroz vaše telo i dušu.


Srodni tekstovi:


Zašto je važan adekvatan izbor posteljine za krevet?

Mesto na kojem spavamo je ono mesto na kojem bi trebalo da provedemo jednu trećinu vremena u toku 24...

Detaljnije

Zbog čega je Philips pegla toliko popularna kod naših građana?

Najčešći proizvod za peglanje garderobe u srpskim domaćinstvima je Philips pegla. Činjenica j...

Detaljnije

Kolonoskopija kao ključna procedura za ranu detekciju polipa i raka debelog creva

Kolonoskopija se smatra ključnom procedurom za ranu detekciju polipa i raka debelog creva. Polipi su...

Detaljnije

Prednosti koje daje razmena učenika kao inovativni obrazovni program

Pohađanje nastave u okviru srednjoškolskog ili visokoškolskog obrazovanja za cilj ima ...

Detaljnije
Copyright © 2018 Srbija-EU. All rights reserved.
Izrada sajta by GW, SEO by WBS