HTZ oprema za građevinske radnike


Zdravlje

Gradilišta su poznata po tome što predstavljaju znatno veću opasnost od bilo kog drugog radnog mesta. Osiguranje da su radnici opremljeni neophodnom ličnom zaštitnom opremom (tzv. HTZ oprema) ključna je komponenta za bezbednost radnika na poslu i za napredovanje projekta. 

Zašto je HTZ oprema bitna u građevinarstvu?

Zbog prirode posla opasnost za radnike postoji na licu mesta i zato je HTZ oprema od suštinskog značaja. Glavna svrha HTZ opreme je da smanji izloženost radnika opasnosti gde strukturna i administrativna kontrola nije praktićna niti efikasna kako bi svela ove rizike na prihvatljiv nivo.  Stoga je HTZ oprema bitan deo bezbedenosnih inicijativa, koji će se korisiti na terene kao što su znakovi bezbednosti i skele.

Ključne vrste lične zaštitne opreme za građevinske radnike

  1. Radne cipele

Ova vrsta zaštitne opreme treba da ima đonove otporne na klizanje kako bi se rizik od klizanja i padova sveo na minimum. Unutrašnje gazište takođe treba da bude u dobrom stanju kako bi se sprečilo bilo kakvo probijanje ukoliko radnik nagazi ekser ili bilo koji drugi oštri predmet. Takođe, sam materijal cipela mora biti odgovarajući (poželjno je da prednji deo cipela ima čelični deo) kako bi se sprečila povredu radnika ako im padne neki predmet na nogu.

  1. Rukavice

U ovom poslu, ruke su često u opasnosti od opekotina, posekotina, preloma ili uopšte upijanja hemijskih materija. Rukavice treba da odgovaraju ruci, odnosno moraju vam biti taman, ne male i ne velike; ne smeju biti oštećene od opekotina i posekotina i ne smeju da sadrže ostatke hemijskih materija. U suprotnom biće ugrožen kvalitet zaštite kao i sam radnik. Uvek zamenite oštećene rukavice novim, nemojte ih koristiti više puta. Nemojte zaboraviti da nosite gumene rukavice kada obavljate poslove koji imaju veze sa toplotom i električnom energijom. 

  1. Čepići za uši

Oštećenje zvuka predstavlja veliki rizik na poslu, upravo zbog glasnih alata i mašina, koje radnici moraju da koriste. Čepići za uši će ublažiti opasnu buku, ali i oni moraju da budu regularne veličine kako bi bili efikasni. Najbolja varijanta je da birate one čepiće, koje možete sami da oblikujete tako da se prilagode vašem ušnom kanalu.

  1. Tvrdi šlemovi

Šlemovi predstavljaju bitan deo HTZ opreme koja štiti od pada predmeta na glavu, pa čak štite i od električnog udara. Uvek treba da stoje čvrsto na glavi radnika bez ikakvih oštećenja u vidu udubljenja; čak i ako nema vidljivih oštećenja, a zna se da su pretrpeli udar, moraju se zameniti novim. Takođe treba biti pažljiv sa sredstvom za čišćenje šlemova jer previše takve hemije može ugroziti osnovne kvalitete šlemova – zaštitu radnika. Još jedna važna informacija u vezi sa šlemovima, tiče se njihovog čuvanja: šlemove ne treba nikada čuvati na mestu koje je izloženo direktnom sunčevom svetlošču. 

  1. Zaštitne naočare

Na gradilištu je vrlo lako završiti sa povredom očiju. Postoji opasnost od hemijskih materija, krhotina materijala, dima i padajućih objekata. Sečenje, varenje, cementiranje samo su neki od primera poslova koji predstavljaju opasnost od oštećenja vida i povrede očiju i lica. Kako ne bi došlo do ovakvih povreda potrebno je uvek nositi zaštitine naočare ili štitnike za lice i vizire, uključujući i ostale delove HTZ opreme. Kada zaštitne naočare čvrsto pokrivaju predeo oko vaših očiju i čela onda ste sigurni da koristite ispravne zaštitne naočare. Nakon upotrebe, zaštitne naočare treba očistiti i dezinfikovati.  Srodni tekstovi:


Kako pronaći adekvatan tip motokultivatora po pristupačnoj ceni?

Da biste imali uredno i plodno zemljište, koje će dati bogate useve, morate se pobrinuti o nj...

Detaljnije

XIAOMI PREDSTAVIO NAJNOVIJE 11T I 11T PRO MODELE DOMAĆOJ PUBLICI

Inovativni Xiaomi modeli 11T i 11T Pro predstavljeni domaćem tržištu u svečanoj atmosferi beogradsko...

Detaljnije

Vrste monitora za računar

Kada govorimo o računarima onda možemo danima provesti vreme pričajući koje performanse su bolje od ...

Detaljnije

Odvajanje od roditelja: Saveti kako postati samostalan i nezavisan

Samostalnost je jedna od ključnih osobina svakoga od nas i predstavlja propusnicu za ulazak u svet o...

Detaljnije
Copyright © 2018 Srbija-EU. All rights reserved.
Izrada sajta by GW, SEO by WBS