HTZ oprema za građevinske radnike


Zdravlje

Gradilišta su poznata po tome što predstavljaju znatno veću opasnost od bilo kog drugog radnog mesta. Osiguranje da su radnici opremljeni neophodnom ličnom zaštitnom opremom (tzv. HTZ oprema) ključna je komponenta za bezbednost radnika na poslu i za napredovanje projekta. 

Zašto je HTZ oprema bitna u građevinarstvu?

Zbog prirode posla opasnost za radnike postoji na licu mesta i zato je HTZ oprema od suštinskog značaja. Glavna svrha HTZ opreme je da smanji izloženost radnika opasnosti gde strukturna i administrativna kontrola nije praktićna niti efikasna kako bi svela ove rizike na prihvatljiv nivo.  Stoga je HTZ oprema bitan deo bezbedenosnih inicijativa, koji će se korisiti na terene kao što su znakovi bezbednosti i skele.

Ključne vrste lične zaštitne opreme za građevinske radnike

  1. Radne cipele

Ova vrsta zaštitne opreme treba da ima đonove otporne na klizanje kako bi se rizik od klizanja i padova sveo na minimum. Unutrašnje gazište takođe treba da bude u dobrom stanju kako bi se sprečilo bilo kakvo probijanje ukoliko radnik nagazi ekser ili bilo koji drugi oštri predmet. Takođe, sam materijal cipela mora biti odgovarajući (poželjno je da prednji deo cipela ima čelični deo) kako bi se sprečila povredu radnika ako im padne neki predmet na nogu.

  1. Rukavice

U ovom poslu, ruke su često u opasnosti od opekotina, posekotina, preloma ili uopšte upijanja hemijskih materija. Rukavice treba da odgovaraju ruci, odnosno moraju vam biti taman, ne male i ne velike; ne smeju biti oštećene od opekotina i posekotina i ne smeju da sadrže ostatke hemijskih materija. U suprotnom biće ugrožen kvalitet zaštite kao i sam radnik. Uvek zamenite oštećene rukavice novim, nemojte ih koristiti više puta. Nemojte zaboraviti da nosite gumene rukavice kada obavljate poslove koji imaju veze sa toplotom i električnom energijom. 

  1. Čepići za uši

Oštećenje zvuka predstavlja veliki rizik na poslu, upravo zbog glasnih alata i mašina, koje radnici moraju da koriste. Čepići za uši će ublažiti opasnu buku, ali i oni moraju da budu regularne veličine kako bi bili efikasni. Najbolja varijanta je da birate one čepiće, koje možete sami da oblikujete tako da se prilagode vašem ušnom kanalu.

  1. Tvrdi šlemovi

Šlemovi predstavljaju bitan deo HTZ opreme koja štiti od pada predmeta na glavu, pa čak štite i od električnog udara. Uvek treba da stoje čvrsto na glavi radnika bez ikakvih oštećenja u vidu udubljenja; čak i ako nema vidljivih oštećenja, a zna se da su pretrpeli udar, moraju se zameniti novim. Takođe treba biti pažljiv sa sredstvom za čišćenje šlemova jer previše takve hemije može ugroziti osnovne kvalitete šlemova – zaštitu radnika. Još jedna važna informacija u vezi sa šlemovima, tiče se njihovog čuvanja: šlemove ne treba nikada čuvati na mestu koje je izloženo direktnom sunčevom svetlošču. 

  1. Zaštitne naočare

Na gradilištu je vrlo lako završiti sa povredom očiju. Postoji opasnost od hemijskih materija, krhotina materijala, dima i padajućih objekata. Sečenje, varenje, cementiranje samo su neki od primera poslova koji predstavljaju opasnost od oštećenja vida i povrede očiju i lica. Kako ne bi došlo do ovakvih povreda potrebno je uvek nositi zaštitine naočare ili štitnike za lice i vizire, uključujući i ostale delove HTZ opreme. Kada zaštitne naočare čvrsto pokrivaju predeo oko vaših očiju i čela onda ste sigurni da koristite ispravne zaštitne naočare. Nakon upotrebe, zaštitne naočare treba očistiti i dezinfikovati.  Srodni tekstovi:


ZBOG ČEGA PANELNI RADIJATORI IMAJU PRIMAT U UPOTREBI?

Odabrati sistem grejanja nikada nije bio previše lak niti jednostavan zadatak jer treba objed...

Detaljnije

Kada se kreativnost i kvalitet spoje - dobijamo Dsquared

Modna industrija je jedno od najinspirativnijih polja gde se izražava veliki deo slobode, kreativnos...

Detaljnije

KAKO ZAŠTITITI SVOJ LAPTOP TOKOM PUTOVANJA.

Većina ljudi poseduje laptop prvenstveno zbog njegove prenosivosti. Jednostavno stavite svoj uredjaj...

Detaljnije

Zašto se za dnevni boravak biraju u najvećoj meri ugaone garniture?

Opremanje domaćinstva, bilo da je u pitanju raskošna kvadratura kuće ili minijaturni komfor u...

Detaljnije
Copyright © 2018 Srbija-EU. All rights reserved.
Izrada sajta by GW, SEO by WBS