Da li nas stres i manjak samopouzdanja koče u poslovnom napredovanju


Zdravlje Karijera

  

Stres je sastavni deo savremenog čoveka, a pogađa gotovo sve aspekte njegovog života, kako profesionalne, tako i privatne. Današnji tempo rada i funkcionsanja ume da bude izazovan i da postavi pred nas naizgled teško rešive zadatke, a posledica tih zahteva mogu biti pritisak, frustracija i nezadovoljstvo. Smatra se da je u dinamičnom biznis svetu glavni razlog stresa nedostatak vremena, ali uzroci pojave stresa u velikoj meri jesu individualne prirode, isto kao i naš odgovor na njega. 

Ono što ne smemo zaboraviti jeste da dugotrajno izlaganje stresnim situacijama može nepovoljno uticati na naše fizičko i mentalno zdravlje, te naposletku biti okidač ozbiljnijih bolesti. 

Budući da ne postoji posao koji je u potpunosti oslobođen od stresa, na nama je da naučimo kako da upravljamo njime i zaštitimo se od njegovih negativnih efekata. 

Identifikovanje problema

Jedan od prvih koraka koje možemo učiniti kako bismo umanjili stresne situacije jeste prepoznavanje konkretnog problema. Moramo pronaći šta je ono što uzrokuje nezadovoljstvo, stvara nam pritisak i čini da se osećamo manje motivisanima. Budući da uzročnici mogu biti različite prirode kao što su kratki rokovi, loša komunikacija sa kolegom ili izostanak povratnih informacija, nekada ih je teško odmah prepoznati. Pokušajte da vodite dnevnik o vašem provedenom danu na poslu i zapišite sve situacije koje su prozvele najviše negativnih emocija i načine na koji ste reagovali na njih. Tako ćete najlakše uvideti situacije koje se ponavljaju, te u skladu sa njima pronaći najadekvatnije rešenje. 

Promena radnog okruženja

Okruženje u kome svakodevno radimo ima veliki uticaj na naše performanse i sveopšte zadovoljstvo poslom, a karakterišu ga prostor u kome boravimo, komunikacija među zaposlenima, kao i radni uslovi poput novčane nadoknade, bonusa i radnog vremena. Kada neki od ovih faktora ne zadovoljava standarde ili jednostavno nije u skladu sa našim očekivanjima, stres je neizostavan produkt boravka u okruženju koje nam ne prija i ne omogućava nam da poslovno napredujemo. Ukoliko ste preduzeli sve moguće korake u cilju konkretnih promena i niste naišli na adekvatan odgovor i predlog nadređenih, onda kao jedino rešenje preostaje potraga za drugim angažmanom. Kada su u pitanju aktuelni poslovi, Beograd se izdvaja svojom bogatom ponudom i kao prestonica predstavlja savršeno mesto za napredak i razvoj karijere. Iako pronalazak nove poslovne prilike nije nimalo lak zadatak i proizvodi određenu vrstu nelagodnosti i neizvesnosti, sa sobom donosinosi novu energiju i svež start. 

Naučite da upravljate vremenom

Ova korisna veština može u potpunosti promeniti vaš odnos prema poslu i obavezama kada jednom ovladate njome. Preopterećnost poslom, kratki rokovi, gubitak kontrole nad obavezama jesu glavni uzročnici nastanka stresa i pojave pada motivacije. Ono što nam u tim trenucima može pomoći jeste adekvatno planiranje sa fokusom na prioritete, određivanja vremenskog okvira za realizaciju taskova, kao i eliminisanje svih potencijalnih distrakcija. Isključite telefonske notifikacije i odredite tačno vreme za čitanje mejlova, i ne zaboravite da povremeno pravite pauze u trajanju od pet do deset minuta. Tada pokušajte da ne razgovarate i ne razmišljate o poslu, već se fokusirajte da vašem telu i umu pružite odmor. Navedene metode će vam zasigurno pomoći da efikasnije trošite vaše vreme i budete produktivniji, što će značajno uticati na smanjenje stresa i negativnih emocija.

Nove veštine vas čine otpornijima

Konkurentno poslovno okruženje zahteva sposobnost prilagođavanja usled konstatnih promena na tržištu. A kako bismo bili u toku sa svim inovacijama koje se gotovo svakodnevno dešavaju, neophodno je da na sve moguće načine proširujemo svoje znanje. Učenje novih veština će nas učiniti spremnijima i otpornijima, čime ćemo umanjiti potencijalni stres i ojačati svoje samopouzdanje. Pohađanje različitih seminara, online kurseva i radionica relevantnih za vašu delatnost, uticaće na vaš profesionalni razvoj i otvoriti vrata novim saradnjama i poslovnim prilikama. Učenje predstavlja najbolju investiciju za vašu karijeru i čini da se lakše nosite sa nadolezećim izazovima i stresnim situacijama. 

Današnje moderno poslovanje je nemoguće zamisliti bez prisustva stresa i niza nesigurnosti koje on izaziva kod zaposlenih, a koje nas sputavaju da budemo produktivni i ostvarimo napredak. Upravljanje stresom je višeslojan proces, a da bismo ga savladali, potrebno je mnoštvo vremena, energije i rada. Važno je da na vreme prepoznate njegove uzročnike, budete strpljivi,  potražite adekvatnu podršku i praktikujete proverene tehnike koje mogu umanjiti efekte stresa. 
Srodni tekstovi:


Kako odabrati najbolje gume za auto – kvalitet, dizajn i trajnost

Pneumatici su važan element sigurne i bezbedne vožnje, bez obzira da li su u pitanju starije ili nov...

Detaljnije

Kako su se menjali sportovi na olimpijskim igrama kroz vekove?

Sportovi na Olimpijskim igrama su se drastično promenili od antičkog doba. Sve je počelo sa antičkim...

Detaljnije

PET RAZLOGA ZAŠTO SU RANČEVI ZA LAPTOP BOLJI OD TORBE?

Svi poslovni ljudi muče istu muku. Gde spakovati laptop i kako da nam manje smeta. Oni koji svakog d...

Detaljnije

Sve što treba znati o malču

Malč je veoma važan za dekoraciju pejzaža. Pomaže u zadržavanju vlage u tlu, kontroliše rast ...

Detaljnije
Copyright © 2018 Srbija-EU. All rights reserved.
Izrada sajta by GW, SEO by WBS