O kojim zdravstvenim problemima muškarci ne vole da govore?


Zdravlje Zdravlje

erektilna disfunkcija

Iako muškarci važe za „glavu porodice“, neretko se dešava da u pojedinim životnim situacijama pokažu slabost, pa im je tada podrška supruge itekako važna. Ovde pre svega mislimo na zdravstvene probleme karakteristične za 21. vek koji pogađaju mušku populaciju. 

Generalno, muški pol se teško suočava sa problemima, dešava se da ih „guraju pod tepih“ i čekaju da se sami od sebe reše, što je pogrešno. Tek kada „stvar“ dođe do usijanja, hvataju se za glavu i postaju bespomoćni. Većina njih se stidi da prizna da ga nešto muči jer se plaše kako će na to reagovati njegovi ukućani, da će ga okolina osuđivati i sl. Ovakvo razmišljanje je, složićete se, pogrešno. 

Pomoć stručnjaka je u svakoj situaciji itekako dobrodošla, bilo da se radi o doktoru, psihoterapeutu i sl. 

U nastavku teksta govorimo o top tri zdravstvena problema karakteristična za 21. vek.

Erektilna disfunkcija – „bolest savremenog doba“

Posmatrajući statističke podatke iz godine u godinu imamo sve više muškaraca koji ne mogu da postignu erekciju u toku seksualnog odnosa. Zabrinjava činjenica da se ovde radi o sve većem broju mlađe populacije. Savremen način života je generalno glavni od uzročnika seksualne nemoći. Stres na poslu, problemi u porodici, kao i pojedine vaskularne bolesti doprinose nastanku impotencije.

Sa medicinskog aspekta, erektilna disfunkcija je bolest koja se leči isključivo kod lekara i nije nešto što će proći samo od sebe. Zbog toga se ovog zdravstvenog problema ne treba stideti već u adekvatnom roku zatražiti pomoć stručnjaka. 

Depresija je karakteristična za muškarce srednje starosne dobi

Bilo kakva životna kriza može izazvati depresivno stanje kako kod muškaraca tako i kod žena. Osećaj da su nam sve lađe potonule kao i pojava bezvoljnosti i smanjena želja za životom su karakteristični za ovakav psihički poremećaj. 

Iako pogađa kako muški tako i ženski pol, muškarci teže podnose ovo stanje i nevoljno razgovaraju o onome što ih muči. Podrška supruge je veoma važna a pomoć stručnjaka je uvek dobrodošla. Danas su veoma popularne psihoterapije, takozvane seanse koje praktikuju čak i potpuno zdrave osobe zarad boljeg i kvalitetnijeg načina života. Nekada su se realizovale isključivo direktnim kontaktom, dok danas možete da imate terapiju i pomoću svog laptopa (sve što vam treba je kamera i dobra internet konekcija). 

Dijagnoza neplodnosti je nešto sa čime se najteže suočavaju

Još jedna vrsta zdravstvenog problema koji može da poremeti partnerske odnose jeste neplodnost kod muškaraca. Sa sterilitetom se nažalost danas suočavaju mlade osobe koje su generalno fizički zdrave. Baš i kod prvog problema o kojem muškarci ne vole da govore, dijagnoza neplodnosti ih u trenutku može demoralisati naročito ako u ovoj situaciji nemaju potpunu podršku partnerke. 

Baš kao što žene jednom godišnje treba da idu kod ginekologa, tako i muškarci treba da praktikuju posetu kod urologa. Urolog može na vreme otkriti ovakvu vrstu problema i dati adekvatnu terapiju već na samom startu. Svako odlaganje odlaska kod urologa samo dodatno može pogoršati trenutno zdravstveno stanje pacijenta. 

Treba napomenuti još jednom da kada se javi neka bolest, podrška supruge i prijatelja je najbitnija. 


Srodni tekstovi:


Sa fakultetskim znanjem stranog jezika, pravac – sud

Studiranje jezika, a naročito stranih nekada je bilo vrlo popularno, naročito zbog toga što j...

Detaljnije

Izrazite se na pravi način – Govor tela objašnjava više nego reči

Govor tela je izraz koji se odnosi na neverbalan način komunikacije koji se može iskoristiti za krei...

Detaljnije

Želite unaprediti vaš automobil i uživate u putovanjima – Evo kakve gedžete možete da izabere

Pre mnogo godina, putovanje automobilom nije bilo toliko udobno kao danas. Vožnja ka nepoznatom podu...

Detaljnije

Rolo garažna vrata – kvalitetan i praktičan izbor kupaca

U dobu tehnoloških otkrića koja su zaista neverovatna i od neprocenjivog značaja, novi izumi ...

Detaljnije
Copyright © 2018 Srbija-EU. All rights reserved.
Izrada sajta by GW, SEO by WBS