O kojim zdravstvenim problemima muškarci ne vole da govore?


Zdravlje Zdravlje

erektilna disfunkcija

Iako muškarci važe za „glavu porodice“, neretko se dešava da u pojedinim životnim situacijama pokažu slabost, pa im je tada podrška supruge itekako važna. Ovde pre svega mislimo na zdravstvene probleme karakteristične za 21. vek koji pogađaju mušku populaciju. 

Generalno, muški pol se teško suočava sa problemima, dešava se da ih „guraju pod tepih“ i čekaju da se sami od sebe reše, što je pogrešno. Tek kada „stvar“ dođe do usijanja, hvataju se za glavu i postaju bespomoćni. Većina njih se stidi da prizna da ga nešto muči jer se plaše kako će na to reagovati njegovi ukućani, da će ga okolina osuđivati i sl. Ovakvo razmišljanje je, složićete se, pogrešno. 

Pomoć stručnjaka je u svakoj situaciji itekako dobrodošla, bilo da se radi o doktoru, psihoterapeutu i sl. 

U nastavku teksta govorimo o top tri zdravstvena problema karakteristična za 21. vek.

Erektilna disfunkcija – „bolest savremenog doba“

Posmatrajući statističke podatke iz godine u godinu imamo sve više muškaraca koji ne mogu da postignu erekciju u toku seksualnog odnosa. Zabrinjava činjenica da se ovde radi o sve većem broju mlađe populacije. Savremen način života je generalno glavni od uzročnika seksualne nemoći. Stres na poslu, problemi u porodici, kao i pojedine vaskularne bolesti doprinose nastanku impotencije.

Sa medicinskog aspekta, erektilna disfunkcija je bolest koja se leči isključivo kod lekara i nije nešto što će proći samo od sebe. Zbog toga se ovog zdravstvenog problema ne treba stideti već u adekvatnom roku zatražiti pomoć stručnjaka. 

Depresija je karakteristična za muškarce srednje starosne dobi

Bilo kakva životna kriza može izazvati depresivno stanje kako kod muškaraca tako i kod žena. Osećaj da su nam sve lađe potonule kao i pojava bezvoljnosti i smanjena želja za životom su karakteristični za ovakav psihički poremećaj. 

Iako pogađa kako muški tako i ženski pol, muškarci teže podnose ovo stanje i nevoljno razgovaraju o onome što ih muči. Podrška supruge je veoma važna a pomoć stručnjaka je uvek dobrodošla. Danas su veoma popularne psihoterapije, takozvane seanse koje praktikuju čak i potpuno zdrave osobe zarad boljeg i kvalitetnijeg načina života. Nekada su se realizovale isključivo direktnim kontaktom, dok danas možete da imate terapiju i pomoću svog laptopa (sve što vam treba je kamera i dobra internet konekcija). 

Dijagnoza neplodnosti je nešto sa čime se najteže suočavaju

Još jedna vrsta zdravstvenog problema koji može da poremeti partnerske odnose jeste neplodnost kod muškaraca. Sa sterilitetom se nažalost danas suočavaju mlade osobe koje su generalno fizički zdrave. Baš i kod prvog problema o kojem muškarci ne vole da govore, dijagnoza neplodnosti ih u trenutku može demoralisati naročito ako u ovoj situaciji nemaju potpunu podršku partnerke. 

Baš kao što žene jednom godišnje treba da idu kod ginekologa, tako i muškarci treba da praktikuju posetu kod urologa. Urolog može na vreme otkriti ovakvu vrstu problema i dati adekvatnu terapiju već na samom startu. Svako odlaganje odlaska kod urologa samo dodatno može pogoršati trenutno zdravstveno stanje pacijenta. 

Treba napomenuti još jednom da kada se javi neka bolest, podrška supruge i prijatelja je najbitnija. 


Srodni tekstovi:


Kako izabrati wc šolju za kupatilo u privatnom ili poslovnom prostoru?

Kupovina sanitarija za kupatilo nameće veliki broj nedoumica, prvenstveno zbog dostupnih raznovrsnih...

Detaljnije

Kako pronaći adekvatan tip motokultivatora po pristupačnoj ceni?

Da biste imali uredno i plodno zemljište, koje će dati bogate useve, morate se pobrinuti o nj...

Detaljnije

Komarnici – mali dodatak koji donosi ogromne prednosti

Komarnici su jedan od onih dodataka na prozorima i vratima za koji nismo ni svesni koliko su važni s...

Detaljnije

Zašto se diskus hernija danas svrstava u bolest savremenog čoveka?

Skoro da nema čoveka koji nije čuo za pojam diskus hernija. Mnogi su za ovu vrstu deformiteta kičmen...

Detaljnije
Copyright © 2018 Srbija-EU. All rights reserved.
Izrada sajta by GW, SEO by WBS