Zanimljive činjenice o pivu


Život


Ljubitelji napitka od hmelja se ne bave baš naročito time kada je pivo nastalo ili u kojoj se zemlji najviše pije taj ukusni alkoholni napitak. Oni jednostavno znaju da im pivo prija. Posebno kada ga sa društvom posećuju pivnice. Beograd je kao prestonica svakako na prvom mestu kada su u pitanju ugostiteljski objekti, specijalizovani upravo za posluživanje ovog pića. 

Ono što je prednost uživanja u omiljenom napitku u takvim lokalima, bez obzira da li je u pitanju alkoholno ili bezalkoholno, odnosno voćno pivo, jeste uživanje. Zapravo su pivnice Beograd poznate po obimnoj ponudi i to ne samo piva poznatih svetskih proizvošača, odnosno domaćih ili takozvanih zanatskih piva, što je poslednjih godina naročito popularno i to posebno među mlađima. 


Pivnice služe najstariji napitak na svetu


Jedna od možda najzanimljivijih činjenica o pivu jeste i tvrdnja da je u pitanju napitak, koji se smatra jednim od najstarijih na celom svetu. Postoje indicije da su ljudi još u doba ranog kamenog doba, odnosno neolita spravljali napitak za koji se može reći da je svojevrsna preteča piva. 

Interesantan je i podatak do koga je došao jedan od mnogih istraživača, koji se bavio načinom gradnje drevnih piramida u Gizi, u Egiptu. Naime, arheolog sa Univerziteta u Pensilvaniji, Patrik Mekgovern nakon sprovedenih istraživanja dolazi do saznanja da je pivo i tu igralo značajnu ulogu. Naime, on je tokom istraživanja došao do zaključka da su radnici, koji su bili angažovani na izgradnji drevnih piramida, svakoga dana pili pivo i to u litrama. 

Iako se ne može reći da su pivnice tvorevina savremenog čoveka, nema nikakve sumnje da su u pitanju ugostiteljski objekti novijeg datuma. 

Širom sveta organizuju se i različiti festivali, tokom kojih se posetiocima nudi mogućnost da uživaju u ukusima piva. Ipak, najveći i najpoznatiji među njima je onaj koji se organizuje u nemačkom gradu Minhenu. Krajem septembra se organizuje nadaleko čuveni festival „ Oktoberfest “. Zanimljivo je da ovaj festival traje nešto duže od dve sedmice, a tom prilikom se posetiocima nudi mogućnost da posete svojevrsne pivnice tokom trajanja festivala i da isprobaju najrazličitije vrste piva. 


U pivnice treba ići zbog zdravlja


Ma kako to zvučalo ljudima koji ne vide ništa pozitivno u konzumiranju piva, treba imati u vidu da je u pitanju napitak koji i te kako može da ima benefite za ljudski organizam. Zato se u šali kaže da su pivnice Beograd zapravo mesta koja treba posećivati zarad poboljšanja zdravlja.

Šalu na stranu, smatra da se ovaj napitak ima pozitivan uticaj na kosti, na prvom mestu. Zatim se smatra i da ima pozitivan uticaj i na nervni sistem, zbog značajne sadržine vitamina B. 

I uz sve to, smatra se da je u pitanju napitak koji će sprečiti da u bubrezima bude formirano kamenje. Naime, tokom jednog istraživanja, došlo se do zaključka da konzumiranje piva i te kako može da smanji rizik od formiranja kamena u bubregu. Posebno je interesantno i to što su rezultati konkretnog istraživanja pokazali da čak za 40 % smanjuje mogućnost da dođe do firmiranja kamena u tim organima, ali pod uslovom da osoba svakoga dana pije po manju flašu piva.








Srodni tekstovi:


ZUBOBOLJA – BOL KOJI SE PAMTI

Nikada ne treba potcenjivati važnost svakog zuba za lep izgled, pa čak i onih zuba koji se nalaze iz...

Detaljnije

Pelene i njihov odabir – šta je važno znati?

U gotovo prve dve godine pelene su vrlo važan saveznik u nezi i odgoju deteta. Njihov odabir je važa...

Detaljnije

Vozite kroz život bezbedno i sa lakoćom!

Svakodnevne aktivnosti su skoro nezamislive bez vozačke dozvole. Gde god da se uputite, značaj polož...

Detaljnije

Da li nas stres i manjak samopouzdanja koče u poslovnom napredovanju

  Stres je sastavni deo savremenog čoveka, a pogađa gotovo sve aspekte njegovog života, ka...

Detaljnije
Copyright © 2018 Srbija-EU. All rights reserved.
Izrada sajta by GW, SEO by WBS