Da li se beba može umiriti cuclom?


Zdravlje Zdravlje

Normalno je da bebe plaču, one na taj način izražavaju emocije, pokazuju da su gladne, možda ih nešto boli ili da nisu suve. Međutim, kada je beba sita i suva, a ipak razdražljiva zato što joj se možda spava, pa iz tog razloga plače, njen plač uznemiriće roditelje bez obzira što znaju da je sa njom sve u redu, u takvim situacijama cucla je spas, zato što će uslovni refleks sisanja primiriti bebu.


Uslovni refleks sisanja umiruje bebu

Od davnina su roditelji tražili načine da umire bebu, pa su naši preci pokušavali da daju bebi parče kože koje bi sisala, oble kamenčiće ili pantljiku natopljenu u vodu i med. Može se reći da su to prethodnici današnje cucle za bebe, koja se u obliku nalik današnjem pojavila početkom 20. veka, a izmislio je negleski apotekar, otac dvoje blizanaca.  Shvatio je ono što su roditelji od uvek znali: uslovni refleks sisanja umiruje bebu. Bilo je potrebno samo naći materijal koji neće ugrožiti bebino zdravlje, pa je u početku to bila guma, kaučuk, a onda silikon. Uslovni refleks sisanja se kod beba razvija  od samog rođenja, to je jedini način ishrane novorođenčadi, zato je i povezan sa zadovoljstvom i osećajem umirenja koje donosi sitost. Cucla smiruje bebu, ali mnogi roditelji beže od toga da je ponude bebi, imaju za to neke svoje razloge, prvenstveno taj da će cucla otežati dojenje, međutim, ti razlozi najčešće nisu opravdani. Ako imate nameru da bebi date cuclu, učinite to u prvim nedeljama, ako počne sama da sisa palac, verovatno posle neće prihvatiti cuclu za bebe. 


Kako cucla utiče na dojenje?

Mnogi roditelji smatraju da će njihova beba ukoliko koristi cuclu odbiti da doji. Rezultati istraživanja koje je sprovedeno baš u svrhu dokazivanja te tvrdnje, pokazali su da, novorođenčadi koja su rođena u terminu, korišćenjem cucle nisu poremetila dojenje, iako su majke verovatni imale neke kratkoročne poteškoće, koje se lako prevazilaze. UNICEF preporučuje da se cucle za bebe ne koriste sve dok se ne uspostavi dojenje, a to je negde oko bebine šeste nedelje. Preporuka je da se u početku koristi samo kada se beba uspavljuje. Bebe će imati potrebu za cuclom kada prestanu da doje. Mnogi smatraju da upotreba cucle u vreme kada beba treba da doji može kod njih da stvori konfuziju i da ne razlikuju jedno od drugog, međutim, to prosto nije moguće, iako je mala, beba odlično zna kad unosi hranu i kad je sita, a kad je sisanje samo uslovni refleks koji je umiruje. 


Anatomski oblik cucle za bebe

Cucla oblikom odgovara usnoj šupljini beba, ima taj anotomski oblik, ne ostavlja prostor da beba uvlači vazduh ili tečnost ukoliko se koriste cucle za flašice, posebno protok vazduha sprečava plastika oko cucle. Plastika je dovoljno velika da ne može da stane u bebina usta, a ima rupice, tako da nežna bebina koža oko usana može da diše. Danas se sve ređe na tržištu mogu naći cucle od kaučuka, zato što se iskukavanjem on smekša i onda je cucla podložna razvoju bakterija. Uglavnom današnje bebe imaju cuclu od silikona, koja je oblikom i veličinom zadovoljava potrebe mališana, a roditeljima donosi rasterećenje i mir.


Srodni tekstovi:


Šta treba da znamo o pumpama za vodu?

Kako bi voda mogla da se kao tekuča voda koristi u domaćinstvu, mora da bude pod nekim vidom pritisk...

Detaljnije

Kako se zaštititi prilikom kupovine nekretnine

 Kupovina nekretnine predstavlja jednu od najznačajnih životnih odluka i važan trenutak za sve ...

Detaljnije

Kako pronaći adekvatan tip motokultivatora po pristupačnoj ceni?

Da biste imali uredno i plodno zemljište, koje će dati bogate useve, morate se pobrinuti o nj...

Detaljnije

DA LI JE VAŽNA CENA VITAMINA D, KADA ZDRAVLJE NEMA CENU

aU najnovijim naučnim istraživanjima zapazilo se i dokazalo velikim brojem dokaza, da vitamin d utič...

Detaljnije
Copyright © 2018 Srbija-EU. All rights reserved.
Izrada sajta by GW, SEO by WBS