Potražite letnje osveženje na bazenima


Građevina Život


Usled letnje sezone i visokih dnevnih temperatura, neophodno je potražiti adekvatno osveženje. Bazeni su pravo zadovoljstvo, čineći bolju izdržljivost i podnošenje letnjih temperatura. Sve mere dezinfekcije vode su preduzete radi higijenske bezbednosti i zaštite kože. Uz letnje osveženje u prijatnoj vodi bazena, ne treba zanemariti zaštitu kože lica i tela. Osobe kojima ne prija rashlađivanje, osveženje mogu potražiti u banjama tople vode do 300C. Prilikom vođenja javnih kupališta, neophodno je poštovanje smernica i preporuka nadležnog instituta za javno zdravlje. Neophodno je isticanje svih propisanih mera bezbednosti uz poštovanje čistoće vode i okolnog prostora. 


Održavajte kondiciju tela na bazenima


Bazeni predstavljaju pravu oazu za uživanje i opuštanje tela usled brojnih fizičkih napora i opterećenja. Jedinstvena stvar čini redovno održavanje kondicije plivanjem. Plivanjem se aktiviraju svi mišići tela što dovodi do bolje pokretljivosti i poboljšanja cirkulacije. Postoje fizikalne vežbe koje u vodi pružaju maksimalno dobre rezultate sa odrazom na poboljšanje metabolizma i krvotoka. Bazeni su sredina u kojoj plivanjem smanjujemo stres uz poboljšanje raspoloženja. 

Tokom letnjeg perioda godine, bazeni na otvorenom su idealno rešenje za poboljšanje opšteg stanja organizma. Kombinacija rashlađene vode uz sunčanje povoljno će uticati na usvajanje vitamina D. Tokom zimskog perioda godine, češće je mirovanje uz slabije kretanje, stoga se savetuje fizička aktivnost plivanja na bazenima u zatvorenom. 


Osnovna podela bazena


Bazeni se u osnovi mogu podeliti na osnovu korišćenog materijala i načinu izgradnje. Veoma lep detalj čine bazeni u dvorištu, uz poštovanje uslova gradnje i adekvatne zemljišne podloge. Na osnovu tipa materijala, bazeni mogu biti prirodni, betonski, bazeni od poliestera i montažni. Za bolju postojanost i dugotrajnost, betonski bazeni su pravo rešenje. Pored materijala koji može da podnese vodu, neophodno je izgraditi sisteme prečišćavanja i prirodnog dotoka čiste vode u sistem. 

Kod kratkog perioda izrade sa veoma malim finansijskim ulaganjima, koriste se montažni materijali sa zaštitnim folijama i dobrim stepenom vododrživosti. Bio bazeni ili oni sa prirodnim materijalima, predstavljaju najskuplju investiciju. Bez obzira na tip materijala, svaki prostor predviđen za bazen, mora biti ispitan i adekvatno zaštićen od prevelikog tereta. Bazeni se naknadno mogu natkrivati, što je odlična pogodnost na ličnom posedu, gde se uz iskorišćenje prostora ostvaruje maksimalno uživanje. 


Održavanje bazena


Bazeni na otvorenom često nemaju mogućnost natkrivanja celokupne vodene površine, stoga su izloženi svim vremenskim prilikama. Neophodan je sistem prečišćavanja koji zahteva angažovanje filtera uz korišćenje sredstava za dezinfekciju na bazi hlora. Otvoreni bazeni imaju ograničenu upotrebu, gde tokom zime nemaju primenu. Iako se tokom zime ne koriste, neophodno je ispuštanje određenog nivoa vode i  redovno čišćenje dna. 

Dno bazena se oblaže oblogama, najčešće su u upotrebi keramičke pločice, Pvc folije, poliester ili mozaik pločice. Kompletna elektroinstalacija bazena sa filterima uz redovnu cirkulaciju unutrašnjeg sistema, obezbediće čistu vodu za kupanje. Pumpe za prečišćavanje su uglavnom po sistemu promene brzine, zavisno od stepena prečišćavanja i zaprljanosti vode. 

Kod pojedinih oblika bazena, prisutni su grejači, čija je funkcija stalno održavanje temperature vode. Ovakav tip održavanja bazena, može produžiti letnju sezonu. Dubina bazena je prilagođena svim uzrastima uz postepeno povećanje. Voda u bazenima po higijenskim standardima, mora imati bakteriološku ispravnost.  









Srodni tekstovi:


Kipar leto 2022 – najbolji mix svega što ste oduvek voleli

U Srbiji se poslednjih godina većina ljubitelja mora deli na one koji uvek biraju Grčku i na one koj...

Detaljnije

Kako izgleda 19. nedelja trudnoće?

Ako ste trudni 19. nedelja nalazite se na polovini drugog tromesečja. Na početku ovog razdoblja beba...

Detaljnije

Vesti o Novaku Đokoviću koje je pratio čitav svet

Kada je u pitanju Novak Đoković vesti su doista šarenolike, jer ljubitelji sporta, pre svega ...

Detaljnije

Džakovi za boks kao način vežbanja i otklanjanja stresa

Bavljenje sportom donosi rasterećenje, otklanjanje stresa i potrebnu fizičku aktivnost, za ljude svi...

Detaljnije
Copyright © 2018 Srbija-EU. All rights reserved.
Izrada sajta by GW, SEO by WBS