Osnovne stvari koje bi trebalo znati o Egiptu i njegovim stanovnicima


Putovanja Putovanja


Egipat ima bogatu kulturu koja kombinuje duboko ukorenjene tradicije drevne civilizacije i „egipatske“ običaje drugih kultura. Iako su piramide u Gizi jedno od sedam svetskih čuda, Egipat ima više od toga.

U Egiptu se nalaze neki od najstarijih afričkih manastira i džamija. Egipat je dom prvog poznatog manastira u Africi i svetu. Manastir Svetog Antonija u planinama istočne pustinje, južno od Sueca je mesto gde je osnovano monaštvo.

Jedna od prvih džamija ikada izgrađenih u Africi nalazi se u starom Kairu i to je džamija Amr ibn al-Aas. Ime je dobila po muslimanskom komandantu koji je osnovao tada novu prestonicu Egipta, Fustat. U novije vreme, posebno svi turisti koji planiraju put u Egipat 2023. godine imaće priliku da posete ovo sveto mesto i da se uvere u njegovu lepotu.

U Egiptu pada sneg!

Sneg je uobičajen u gradu Svete Katarine, koji se nalazi na nadmorskoj visini od 1586m u Južnom Sinaju. To je neobično u Kairu, iako je počeo da pada u poslednjih nekoliko godina. Doduše, nije Egipat 2023. godinu još uvek obeležio prvim pahuljama, ali ima vremena.

Hleb je život!

Na egipatskom dijalektu arapskog, hleb znači život. Hleb je osnovno egipatsko jelo i nije ni čudo što se subvencioniše. U Egiptu postoji najmanje osam vrsta hleba, ali postoji vrsta napravljena u Sivi gde se mešaju različiti sastojci.

Da li planirate da posetite Egipat 2023. godina može ostati posebno upamćena ako odlučite da probate sve vrste hlebova koje se u Egiptu proizvode, zato nemojte da ih ne probate. 

Horusovo oko

Mnogi Egipćani duboko veruju u posledice zla oka. Imaju jedinstvenu kombinaciju sredstava za borbu protiv zavisti, od svojih faraonskih predaka do arapskih simbola.

Horusovo oko predstavljalo je zaštitu i dobro zdravlje u starom Egiptu, a prilično se i dalje koristi na isti način u modernom Egiptu. Simbol oka pomešan je sa simbolom otvorene ruke, koji ima korene u arapskoj kulturi, kao i plavim perlama, koje ponovo podsećaju na oko. Sve je to pomiješano sa plavom bojom za koju se veruje da upija negativnu energiju koja izvire iz zla oka, a ponekad se koristi u egipatskim poslovicama ili islamskim izrazima koji imaju za cilj zaštititi osobu od zla oka.

Neverovatna lokacija Egipta

Budući da je transkontinentalna nacija, egipatska centralna uloga u geopolitici pripisuje se Sueckoj prevlaci koja kopnom povezuje Afriku i Aziju, a Suecki kanal omogućava svetskoj trgovini da plovi između Sredozemnog mora i Indijskog okeana.
Srodni tekstovi:


Zanimljive činjenice o pivu

Ljubitelji napitka od hmelja se ne bave baš naročito time kada je pivo nastalo ili u kojoj se...

Detaljnije

KAKO ODABRATI PRAVI TEPIH ?

Koliko god se njegova uloga menjala kroz vreme, tepih je i dalje jedan od nezamenjivih elemenata dek...

Detaljnije

Kako izabrati ginekologa?

Reproduktivno zdravlje je ključan faktor za svaku ženu i za njen psiho- fizički mir. Jako je važno b...

Detaljnije

Rolo garažna vrata – kvalitetan i praktičan izbor kupaca

U dobu tehnoloških otkrića koja su zaista neverovatna i od neprocenjivog značaja, novi izumi ...

Detaljnije
Copyright © 2018 Srbija-EU. All rights reserved.
Izrada sajta by GW, SEO by WBS