Odvajanje od roditelja: Saveti kako postati samostalan i nezavisan


Karijera Život


Samostalnost je jedna od ključnih osobina svakoga od nas i predstavlja propusnicu za ulazak u svet odraslih. Ova "veština" se razvija tokom perioda odrastanja i omogućava mladima da napuste roditeljski dom i otpočnu samostalan život. On podrazumeva sposobnost pojedinca da se uhvati u koštac sa svakodnevnim funkcionisanjem i obezbedi sebi, između ostalog, finansijsku i emotivnu stabilnost. Doneti odluku o napuštanju porodične kuće jeste veliki korak koji će zauvek izmeniti tok života, međutim, on treba da vas raduje i bude podsticaj za vaš dalji razvoj. 

Samostalan život ima mnogobrojne prednosti, a kako biste se prepustili svim njegovim benefitima, pratite predstojeće savete koje će vam sigurno biti od koristi. 

Kreirajte finansijski plan

Pre nego što se upustite u organizaciju preseljenja i preduzmete konkretne korake, napravite finansijski plan. On će vam stvoriti jasniju sliku o samostalnom životu iz perspektive finansiranja i ukazati na neke skirvene troškovi koje možda isprva niste imali u vidu. Kada jednom odete iz porodične kuće, bićete u obavezi da pokrijete mesečne račune za kiriju ili kredit, komunalije, kao i svakodnevne obroke. Tu su i iznenadne popravke, potrebni lekovi u slučaju zdravstvenih izazova, kao i drugi troškovi. Stavite sve na papir i proverite da li je pravi trenutak da zakoračite u svet odraslih. Ne bi bilo loše da kreirate plan štednje pre nego što se odselite, jer će vam sačuvani novac biti odskočna daska u samom početku. 

Posvetite se karijeri

Kada govorimo o troškovima koje dolaze sa samostalnošću, nemoguće ih je pokriti bez sigurnog poslovnog angažmana. Finansijska stabilnost jeste jedna od ključnih stavki odraslih, bez koje gotovo da i nema planiranja odlaska iz porodičnog doma. Tržište rada je takođe pogođeno određenim promenama koje su su usledile nakon pojave koronavirusa, stoga je pronalaženje idealne poslovne prilike u određenoj meri otežano. Ukolite tražite novi posao, onda je Beograd ili neki drugi veći grad savršeno mesto sa mnoštvom različitih ponuda. Dodatan izvor prihoda možete obezbediti i pronalaženjem nekih od honorarnih angažmana, uglavnom onlajn poslova, koje možete obavljati u bilo kom periodu dana i uskladiti sa obavezama koje imate na vašem primarnom poslu.  

Naučite nove veštine

Ne kaže se bez razloga da se proces učenja nikada ne završava i da tokom života neprestano stičemo nove veštine i usvajamo znanje o određenim temama. Biti nezavisan i samostalan podrazumeva obavljanje zadataka i postizanje ciljeva bez oslanjanja na druge. Ovo naravno ne znači da nećete potražiti savet ili pomoć starijeg i iskusnijeg prijatelja ili roditelja, ali ćete se potruditi da samostalno radite određene stvari. Ukoliko još uvek nemate vozačku dozvolu, sada je prava prilika da upišete časove i savladate vožnju. Sitne popravke i korekcije po kući kao što su zamena osigurača ili krečenje biće vam od velike koriste kada se jednom preselite u vaš stan. Uštedeće vam novac, a vi ćete naučiti nove veštine na koje ćete biti ponosni. 

Pronađite idealnu nekretninu

Pronalazak adekvatnog stambenog prostora jeste prva stavka kada je reč o planiranju preseljenja i započinjanju nove životne etape. Pre nego što se upustite u pretragu, upoznajte svoje potrebe i razmislite kakav životni prostor bi vam prijao. U kom delu grada biste želeli da se nalazi vaša nekretnina i koja veličina bi bila odgovarajuća za vas i vašeg partnera/partnerku ili drugu osobu sa kojom želite da delite prostor. Aktuelno tržište nekretnina je bogato različitim ponudama, stoga pažljivo pristupite pretrazi, uzimajući u trenutne finansijske mogućnosti.  

Verujte u sebe

Svesni smo da je period odrastanja i proces osamostaljivanja izuzetno težak i sa sobom podrazumeva različite izazovne situacije. U ovim stresnim trenucima, čovek se često oseća nesigurno povodom svojih odluka i detaljno analizira svaki korak. Ali, ako sami ne verujemo u sebe, kako ćemo uveriti druge da veruju u nas? Osobe koje veruju u svoje mogućnosti imaju više energije, srećnije su i zadovoljnije postignutim rezultatima na svakom polju. Na taj način ćete planove lakše pretvoriti u akciju i stići do zacrtanog cilja.  

Iako vam se ova životna etapa na prvi pogled čini komplikovanom i uliva vam strah, zapravo predstavlja jedan od najuzbudljivijh perioda života i početak jedne potpuno nove priče. Verujte u svoje mogućnosti i ubrzo ćete otkriti čari samostalnog života. 
Srodni tekstovi:


5 prednosti kompozitnih faseta koje će vas oduševiti

Viniri ili fasete su dva imena za istu, trenutno najpopularniju estetsku intervenciju na zubima. Reč...

Detaljnije

Kada se kreativnost i kvalitet spoje - dobijamo Dsquared

Modna industrija je jedno od najinspirativnijih polja gde se izražava veliki deo slobode, kreativnos...

Detaljnije

Najbolje ugaone garniture

Centralni deo svakog stambenog prostora je dnevni boravak. Tako bi bar trebalo da bude i upravo to j...

Detaljnije

PROČITAJ U ČEMU SE OGLEDA ZNAČAJ VITAMINA C ZA ORGANIZAM

Za normalno funkcionisanje i obavljanje svih dnevnih aktivnosti pre svega je važno da budemo zdravi ...

Detaljnije
Copyright © 2018 Srbija-EU. All rights reserved.
Izrada sajta by GW, SEO by WBS