Odvajanje od roditelja: Saveti kako postati samostalan i nezavisan


Karijera Život


Samostalnost je jedna od ključnih osobina svakoga od nas i predstavlja propusnicu za ulazak u svet odraslih. Ova "veština" se razvija tokom perioda odrastanja i omogućava mladima da napuste roditeljski dom i otpočnu samostalan život. On podrazumeva sposobnost pojedinca da se uhvati u koštac sa svakodnevnim funkcionisanjem i obezbedi sebi, između ostalog, finansijsku i emotivnu stabilnost. Doneti odluku o napuštanju porodične kuće jeste veliki korak koji će zauvek izmeniti tok života, međutim, on treba da vas raduje i bude podsticaj za vaš dalji razvoj. 

Samostalan život ima mnogobrojne prednosti, a kako biste se prepustili svim njegovim benefitima, pratite predstojeće savete koje će vam sigurno biti od koristi. 

Kreirajte finansijski plan

Pre nego što se upustite u organizaciju preseljenja i preduzmete konkretne korake, napravite finansijski plan. On će vam stvoriti jasniju sliku o samostalnom životu iz perspektive finansiranja i ukazati na neke skirvene troškovi koje možda isprva niste imali u vidu. Kada jednom odete iz porodične kuće, bićete u obavezi da pokrijete mesečne račune za kiriju ili kredit, komunalije, kao i svakodnevne obroke. Tu su i iznenadne popravke, potrebni lekovi u slučaju zdravstvenih izazova, kao i drugi troškovi. Stavite sve na papir i proverite da li je pravi trenutak da zakoračite u svet odraslih. Ne bi bilo loše da kreirate plan štednje pre nego što se odselite, jer će vam sačuvani novac biti odskočna daska u samom početku. 

Posvetite se karijeri

Kada govorimo o troškovima koje dolaze sa samostalnošću, nemoguće ih je pokriti bez sigurnog poslovnog angažmana. Finansijska stabilnost jeste jedna od ključnih stavki odraslih, bez koje gotovo da i nema planiranja odlaska iz porodičnog doma. Tržište rada je takođe pogođeno određenim promenama koje su su usledile nakon pojave koronavirusa, stoga je pronalaženje idealne poslovne prilike u određenoj meri otežano. Ukolite tražite novi posao, onda je Beograd ili neki drugi veći grad savršeno mesto sa mnoštvom različitih ponuda. Dodatan izvor prihoda možete obezbediti i pronalaženjem nekih od honorarnih angažmana, uglavnom onlajn poslova, koje možete obavljati u bilo kom periodu dana i uskladiti sa obavezama koje imate na vašem primarnom poslu.  

Naučite nove veštine

Ne kaže se bez razloga da se proces učenja nikada ne završava i da tokom života neprestano stičemo nove veštine i usvajamo znanje o određenim temama. Biti nezavisan i samostalan podrazumeva obavljanje zadataka i postizanje ciljeva bez oslanjanja na druge. Ovo naravno ne znači da nećete potražiti savet ili pomoć starijeg i iskusnijeg prijatelja ili roditelja, ali ćete se potruditi da samostalno radite određene stvari. Ukoliko još uvek nemate vozačku dozvolu, sada je prava prilika da upišete časove i savladate vožnju. Sitne popravke i korekcije po kući kao što su zamena osigurača ili krečenje biće vam od velike koriste kada se jednom preselite u vaš stan. Uštedeće vam novac, a vi ćete naučiti nove veštine na koje ćete biti ponosni. 

Pronađite idealnu nekretninu

Pronalazak adekvatnog stambenog prostora jeste prva stavka kada je reč o planiranju preseljenja i započinjanju nove životne etape. Pre nego što se upustite u pretragu, upoznajte svoje potrebe i razmislite kakav životni prostor bi vam prijao. U kom delu grada biste želeli da se nalazi vaša nekretnina i koja veličina bi bila odgovarajuća za vas i vašeg partnera/partnerku ili drugu osobu sa kojom želite da delite prostor. Aktuelno tržište nekretnina je bogato različitim ponudama, stoga pažljivo pristupite pretrazi, uzimajući u trenutne finansijske mogućnosti.  

Verujte u sebe

Svesni smo da je period odrastanja i proces osamostaljivanja izuzetno težak i sa sobom podrazumeva različite izazovne situacije. U ovim stresnim trenucima, čovek se često oseća nesigurno povodom svojih odluka i detaljno analizira svaki korak. Ali, ako sami ne verujemo u sebe, kako ćemo uveriti druge da veruju u nas? Osobe koje veruju u svoje mogućnosti imaju više energije, srećnije su i zadovoljnije postignutim rezultatima na svakom polju. Na taj način ćete planove lakše pretvoriti u akciju i stići do zacrtanog cilja.  

Iako vam se ova životna etapa na prvi pogled čini komplikovanom i uliva vam strah, zapravo predstavlja jedan od najuzbudljivijh perioda života i početak jedne potpuno nove priče. Verujte u svoje mogućnosti i ubrzo ćete otkriti čari samostalnog života. 
Srodni tekstovi:


Kako organizovati i unaprediti poslovne sastanke u manjim komapnijama

Poslovni sastanci predstavlju izuzetno važan segment svakog poslovanja i svi oni koji žele da unapre...

Detaljnije

Koji omiljeni su domaći prirodni sokovi

U vrhu liste omiljenih prirodnih sokova sem soka od maline sigurno je i domaći prirodni sok od jabuk...

Detaljnije

Kako da postanete iskusan vozač B ili C kategorije?

Iskustvo se stiče vremenom, ali je potrebna i dobra osnova za dalje uspešno napredovanje.Upravo ovak...

Detaljnije

PET RAZLOGA ZAŠTO SU RANČEVI ZA LAPTOP BOLJI OD TORBE?

Svi poslovni ljudi muče istu muku. Gde spakovati laptop i kako da nam manje smeta. Oni koji svakog d...

Detaljnije
Copyright © 2018 Srbija-EU. All rights reserved.
Izrada sajta by GW, SEO by WBS