Kako izgleda 19. nedelja trudnoće?


Zdravlje Zdravlje

Ako ste trudni 19. nedelja nalazite se na polovini drugog tromesečja. Na početku ovog razdoblja beba je bila duga oko 10 cm i teška oko 60 gr, a u 19. nedelji trudnoće ima već 15 cm i 250 gr. Dakle, za samo par nedelja je u učetvorostručila svoju težinu i tako će nastaviti sve do rođenja.

I majka će postepeno dobijati kilograme, ali i „trudničku masku“ tj. tamne promene na koži lica koje su posledice hormonalnih promena. Uporedo sa promenama kod majke ne treba zaboraviti ni promene koje se dešavaju i kod očeva koji takođe imaju emocionalne promene usled drugog stanja.

Razvoj bebe u 19. nedelji trudnoće

Ruke i noge su konačno u srazmeri sa telom, a u vilici se formiraju trajni zubi koji će se tek pojaviti oko 5-7 godine života. Mozak nastavlja sa razvojem pa pored preuzimanja funkcije kontrolisanja rada srca sada se razvijaju i čula za miris, ukus, vid, dodir i sluh.

Ono što donosi 19. nedelja trudnoće je „vernix caseosa“, beli premaz na koži bebe koja će pomoći da se beba ne inficira, ali i ima ulogu lubrikanta da bi beba lakše prošla kroz porođajni kanal. Novija praksa kaže da ovaj štit treba držati što duže nakon rođenja jer sve dok beba ima ovaj sirast premaz osetljiva bebina koža je zaštićena od svih spoljnih uticaja.

U plućima se razvijaju dve glavne bronhiole koje će se narednih 10 nedelja dalje razvijati i granati kroz pluća. Sluh je još oštriji i beba reaguje na svoju okolinu. Svaka trudnoća je drugačija, ali je moguće da je beba sve aktivnija pa će po nekad biti teško naći odgovarajući položaj.

Mama u 19. nedelji trudnoće

Ostalo vam je još 21. nedelja trudnoće, dakle na polovini ste. Od 19. nedelje trudnoće javljaju se novi simptomi poput svraba jer se koža zateže i pojačano je prokrvljena. Kozmetika za trudnice će vam olakšati ove tegobe.

Sve se češće javlja nesvestica i vrtoglavica jer su trudnice osetljive na promenu pritiska. Važno je da se redovno prati krvna slika jer i anemija i nizak šećer u krvi može biti uzrok nesvestice. Redovno se prati i pritisak, hormoni jetre, situacija sa bubrezima... ovi rezultati ne utiču na bebu, ali je važno da se majka zaštiti i pripremi za treće tromesečje.

Pošto je beba i materica veća sada se pojačava potreba za mokrenjem. Noću vas može mučiti neobjašnjiva nesanica kao da ste promenili vremenske zone. Da bi obe situacije bile podnošljivije uveče ne jedite obilne obroke i ne unosite mnogo tečnosti. Neminovno je da je sve manje sna, ali 19. nedelja trudnoće je vreme kada se još uvek može uticati na takve simptome.

I tate osećaju brojne promene. Skloniji su nakupljanju kilograma, ali se bore i sa psihičkim poteškoćama jer su istraživanja pokazala da i očevi imaju disbalans hormona. Stres i samo razmišljanje o bebi doprinosi tome da i očevi učestvuju u drugom stanju. To je normalno i mnoge tate sve do porođaja imaju ovakve promene.

Već sa novom sedmicom dolaze nove promene, dalji razvoj bebe i drugačiji simptomi karakteristični za tu nedelju, ostajemo uz vas sa novim savetima.
Srodni tekstovi:


Kada je pravo vreme za iznajmljivanje vozila?

Ukoliko spadate u onu grupu ljudi kojima vožnja i posedovanje automobila nije od prevelikog značaja ...

Detaljnije

Pročitajte savete kako da odaberete odgovarajuće fotelje za svoj dom

Odabrati odgovarajuću fotelju za svoj enterijer nije nimalo lak zadatak, iz razloga što posto...

Detaljnije

Balansiranje između karijere i porodice: Novi modeli radnog vremena

U današnjem brzom i zahtevnom svetu, balansiranje između karijere i porodičnog života postaje...

Detaljnije

Sve što treba znati o malču

Malč je veoma važan za dekoraciju pejzaža. Pomaže u zadržavanju vlage u tlu, kontroliše rast ...

Detaljnije
Copyright © 2018 Srbija-EU. All rights reserved.
Izrada sajta by GW, SEO by WBS